Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαρδά ο βουλευτής ΑΝΕΛ Ηρακλείου Κώστας Δαμαβολίτης για ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές και την εφημερίδα μας, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
O κ. Δαμαβολίτης ο οποίος παλιότερα είχε καταθέσει ερώτηση και προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά σχετικά με τη λειτουργία Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, αναρωτιέται ποια η σκοπιμότητα λειτουργία ενός τέτοιου ιδρύματος, του οποίου οι όροι λειτουργίας θα θέτονται εξ ολοκλήρου από τη γερμανική πλευρά αλλά θα συγχρηματοδοτείται και από την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι λόγοι δημιουργίας σχετίζονται περισσότερο με το κύμα αντιγερμανισμού στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται να τεθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
“Πρόκειται για άλλη μια γερμανική έμπνευση, που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας “κοινά αποδεκτής ελληνογερμανικής ιστορικής μνήμης””, σημειώνει στην ερώτησή του.
Ο κ. Δαμβολίτης λέει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είχαν παρθεί και στην περίπτωση της Πολωνίας όταν αξίωσε πολεμικές αποζημιώσεις.
Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:
«Προς υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: “Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας”
Πρόσφατο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που επιβεβαιώνει – έπειτα από την επίσκεψη της Γερμανίδας υφυπουργού Οικογένειας και Νεολαίας Κάρεν Μαρκς στη χώρα μας – την από “κοινού σύσταση” του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας, εγείρει ερωτηματικά ως προς το χαρακτήρα και τη χρηματοδότηση του εν λόγω Ιδρύματος.
Πρόκειται για άλλη μια γερμανική έμπνευση, που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας “κοινά αποδεκτής ελληνογερμανικής ιστορικής μνήμης”, μέσω ανταλλαγών μαθητών και διοργάνωσης κοινών δραστηριοτήτων, οι όροι της οποίας τίθενται αποκλειστικά από τη Γερμανία αλλά η χρηματοδότηση των προγραμμάτων κατανέμεται ισόποσα και ισομερώς. Καλείται δηλαδή η κυβέρνηση, τη στιγμή που τα κονδύλια για την παιδεία είναι πενιχρά και παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, να καταβάλει το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του Γραφείου.
Το ζήτημα όμως της χρηματοδότησης δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς το όλο εγχείρημα διενεργείται υπό τη σκιά τού ήδη αμφιλεγόμενου και ασαφούς, ως προς το χαρακτήρα και τη λειτουργία, “Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον”. Διευκρινίζεται ότι η ανταλλαγή, αυτή καθ’ αυτή, προγραμμάτων νεολαίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ευπρόσδεκτη, όμως η συγκεκριμένη ακολουθία γεγονότων προκαλεί δυσπιστία ως προς τη σκοπιμότητα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.
Από τη μία έχουμε τις δηλώσεις της Γερμανίδας υφυπουργού Κάρεν Μαρκς, σύμφωνα με τις οποίες “…οι λόγοι δημιουργίας του σχετίζονται περισσότερο με το κύμα αντιγερμανισμού στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης και τη δραματική επιδείνωση της δημόσιας εικόνας της Γερμανίας, που πριν από την κρίση, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ήταν η πιο δημοφιλής χώρα της Ευρώπης ανάμεσα στους Έλληνες”. Από την άλλη έχουμε δήλωση του γερμανικού υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία δε επιτρεπόταν να τεθεί ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων, κατά την περυσινή επίσκεψη νέων από μαρτυρικούς δήμους της Ελλάδας στην Γερμανία, “…διότι το πρόγραμμα αφορά μια πλατφόρμα νέων που θέλουν να δουν μπροστά ένα κοινό μέλλον”. Φυσικά η συγκεκριμένη δήλωση έχει πλέον αποσυρθεί από το διαδίκτυο (!).
Τα σενάρια περί σκοπιμότητας ενισχύονται από την αντίστοιχη πρακτική της Γερμανίας στην περίπτωση της Πολωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η σύσταση του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας ήρθε τη στιγμή που η Πολωνία ζήτησε από τη Γερμανία επιπλέον αποζημιώσεις λέγοντας ότι “η χώρα δεν έχει λάβει επαρκή οικονομική επανόρθωση για καταστροφές και απώλειες από τη γερμανική επιθετικότητα, κατοχή και γενοκτονία”, ενώ λίγο αργότερα, η Πολωνία με τη στήριξη της Γερμανίας μπήκε ως μέλος-κράτος της Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας το Βερολίνο ότι δε θα υποβάλει επίσημα το αίτημά της για αποζημιώσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ:
* Προτίθεστε να επαναξιολογήσετε τη σκοπιμότητα του Ιδρύματος Νεολαίας, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες πρακτικές μιας χώρας που ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει την δημόσια εικόνα της;
* Διατίθεσθε να δώσετε διευκρινιστικές απαντήσεις ως προς τη δυνατότητα της Ελλάδας να διαθέσει 3 εκατ. ευρώ γι’ αυτήν τη δραστηριότητα;
* Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις προτεραιότητες του υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας βρίσκονται υπό την απειλή κατάρρευσης; Επισημαίνεται η μη καταβολή πληρωμής των σχολικών-κτιριακών μισθωμάτων, λογαριασμών και εκπαιδευτικών, καθώς οι πιστώσεις που επιχορήγησε το υπουργείο Παιδείας στις 10 Ιουνίου δεν επαρκούν, σύμφωνα με τα ελληνικά προξενεία και την ομογένεια της Γερμανίας».