16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λαβρόφ: Βρισκόμασταν στα πρόθυρα υπογραφής συμφωνίας εκεχειρίας με την Ουκρανία όμως η διαδικασία σταμάτησε με ευθύνη της Δύσης

Ημερομηνία:

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του εδώ και πολλά χρόνια, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για την επαφή μεταξύ των δύο ηγετών από το RIA Novosti κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρθηκε στο δημόσιο δρομολόγιο του Ρώσου προέδρου, το οποίο υποδηλώνει ότι συναντήθηκε για τελευταία φορά προσωπικά με τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνομιλιών «Νορμανδίας» με τη μεσολάβηση Γαλλίας και Γερμανίας το 2019. Τον επόμενο χρόνο, μίλησαν τηλεφωνικά δύο φορές, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι η Μόσχα και το Κίεβο ήταν στα πρόθυρα υπογραφής εκεχειρίας κατά τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης με όρους που πρότεινε η ουκρανική πλευρά. Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε από τους δυτικούς χορηγούς του Κιέβου, που θέλουν να παρατείνουν τη σύγκρουση για να βλάψουν τη Ρωσία, είπε.

Εφόσον η κυβέρνηση του Ζελένσκι δεν ελέγχει τη δική της εξωτερική πολιτική, δεν έχει νόημα να μιλάμε μαζί του, είπε ο Λαβρόφ. Και, σε κάθε περίπτωση, οι συνομιλίες με τη Ρωσία απαγορεύονται επί του παρόντος βάσει της ουκρανικής νομοθεσίας, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος διπλωμάτης αναφερόταν σε εντολή του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας που απαγορεύει κάθε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία. Ο Ζελένσκι το υπέγραψε ως νόμο τον Οκτώβριο.

Η Ουκρανία συμφώνησε σε έναν οδικό χάρτη 2014-2015 ως ένα τέχνασμα για την ανοικοδόμηση του στρατού της, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρό της Πιότρ Ποροσένκο και τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας εκείνη την εποχή, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Η ίδια προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε προφανώς για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πέρυσι, οι οποίες μεσολάβησαν εν μέρει η Τουρκία. Ο Kirill Budanov, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα περιουσιακό στοιχείο στην ομάδα των διαπραγματευτών της Ουκρανίας για να σταματήσει τη διαδικασία και να κερδίσει χρόνο για μια στρατιωτική ανασυγκρότηση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ