15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Λαβρόφ: «Θα βρεθεί λύση με την Ουκρανία – Το Κίεβο παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον – Αναβλήθηκαν για ακόμη μια φορά με ευθύνη της Ουκρανίας οι συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας»

Ημερομηνία:

Βέβαιος πως η υστερία γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία θα καταλαγιάσει, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά στο θέμα με την Ουκρανία, συμπληρώνοντας πως η χώρα θεωρεί ότι κάνει το σωστό.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σε σημερινή του τοποθέτηση, δήλωσε βέβαιος πως η υστερία γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, θα περάσει.

Διαβεβαίωσε πως θα γίνουν οι σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Νωρίτερα, πηγή από τη Λευκορωσία επεσήμανε πως οι Ουκρανοί δεν επιθυμούν να γίνουν οι διαπραγματεύσεις στη χώρα.

Στις ειρηνευτικές συμφωνίες που θα υπογραφούν θα πρέπει να υπάρξει διάταξη για την καταστροφή όπλων που απειλούν τη Μόσχα, συμπλήρωσε.

«Η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναλάβει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η «ρωσική επιχείρηση» -όπως αποκαλούν οι Ρώσοι την εισβολή στην Ουκρανία– έπρεπε να γίνει ώστε «να θέσουμε τέρμα σε οποιονδήποτε πόλεμο θα ξεκινούσε από το έδαφος της Ουκρανίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «δεν θα επιστρέψουμε να υπάρχει μία ουκρανική απειλή από την Ουκρανία, ενώ υπάρχει και η αχαλίνωτη επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ηγείται μιας κοινωνίας που άφηνε τους Ναζί να δρουν. Όσον αφορά την βιαιότητα των ρωσικών στρατευμάτων που αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ τόνισε πως «κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έχουν αυστηρή εντολή να μην χτυπούν αμάχους. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλουμε τον πόνο κανενός αμάχου» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν πρόκειται μόνο για την κατάσταση στην Ουκρανία, δεν πρόκειται μόνο για τους στόχους αποστρατικοποίησης και αποναζιστικοποίησης, αλλά δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Δύση δεν αντιδρά στις ξεκάθαρες προτάσεις μας που τις οποίες έχουν διατυπώσει και είναι γνωστές. Καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλεια της χώρας σε βάρος άλλων χωρών», επανέλαβε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την προοπτική να χάσουν τον έλεγχο σε αυτά που περιέγραψε ως χημικά και βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Βρετανία ότι χτίζει στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η Δύση και η Ουκρανία αυτές που μιλάνε για πυρηνικό πόλεμο και όχι η Ρωσία.

«Οι συνομιλίες για πυρηνικό πόλεμο είναι πράγματι σε εξέλιξη. Σας ζητώ να δείτε πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις που έγιναν και ποιος τις έκανε» είπε.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτικές απειλές από την Ουκρανία, η οποία, όπως υποστηρίζει, παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον. «Οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη, όπως ο Χίτλερ και ο Ναπολέων», είπε επίσης ο Λαβρόφ, καλώντας τους «φίλους μας από τη Δύση να ηρεμήσουν. Διαπραγμάτευση θα γίνει, αλλά σε ισότιμη βάση. Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι ελάχιστες». Ανέφερε μάλιστα ότι «Η κατάσταση μού θυμίζει το Χόλιγουντ. Το απόλυτο κακό είναι εναντίον του απόλυτου καλού, και το καλό είναι με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας».

"google ad"

Ωστόσο, ο Σ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλιμακώσουμε την επίθεση με πυρηνικά».

Σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, τόνισε πως φάνηκε η αληθινή θέση της Ε.Ε. στη διεθνή αρένα.

Ο Λαβρόφ είπε, ακόμα, πως δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο Χάρκοβο, ενώ δήλωσε σίγουρος πως «ετοιμάζονται σχέδια πολέμου κατά της Ρωσίας».

Ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα του δεν νιώθει «πολιτική μοναξιά» λόγω των εξελίξεων.

«Η Ρωσία έτοιμη για διαπραγματεύσεις»

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ωστόσο φάνηκε πιο έτοιμος για διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου. «Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», είπε ο πολύπειρος διπλωμάτης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σήμερα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...