17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Λαβρόφ «μαινόμενος» κατά Σολτς: Οι Γερμανοί να μην αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας

Ημερομηνία:

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε το απόγευμα του Σαββάτου ως «απαράδεκτη» τη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς περί «γελοίων» ισχυρισμών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς. «Η δήλωση του καγκελάριου είναι απαράδεκτη. Δεν είναι δουλειά των Γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Νωρίτερα σήμερα ο κ. Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι πάντα τονίζει στον Πρόεδρο Πούτιν ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είναι επιθετικές συμμαχίες. «Εκείνος φέρνει ως αντεπιχείρημα την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά του εξηγώ ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία. Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία», ανέφερε ο καγκελάριος.

«Είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα»

Ο Ρώσος υπουργός διεμήνυσε το Σάββατο τηλεφωνικώς στον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν ότι το να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης και για αλλού, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να διασφαλίσουν την αρχή της «ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας», ανέφερε το υπουργείο. «Το να αγνοούνται τα νόμιμα δικαιώματα της Ρωσίας σε αυτή την περιοχή επηρεάζει δυσμενώς τη σταθερότητα όχι μόνο της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και του κόσμου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Λεντριάν είπε ότι ο διάλογος είναι ακόμη πιθανός και ότι η Γαλλία δεσμεύεται να εργαστεί γι αυτό, αλλά είναι στο χέρι της Ρωσίας να το επιλέξει. «Σήμερα οι ενέργειες και τα λόγια της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν», σημειώνεται στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας. Ο Ζελένσκι μετέβη στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια καθώς η χώρα του προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση. «Δεν απαντάμε στις προκλήσεις και αγωνιζόμαστε για να εδραιώσουμε την ειρήνη αποκλειστικά μέσω της διπλωματίας», έγραψε ο πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Instagram.

Στόλτενμπεργκ: Ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσουν…

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε από την πλευρά του σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει να προετοιμάζει επίθεση στην Ουκρανία, διαφορετικά θα υποστεί σκληρές επιπτώσεις εν μέσω της ανησυχίας ότι επίκειται εισβολή. «Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει πίσω η Ρωσία, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να ξεκινήσει να συμμετέχει σε διπλωματικές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση. Αν η Ρωσία θέλει να μας διχάσει, ουσιαστικά πετυχαίνει το αντίθετο, ένα πιο ενωμένο ΝΑΤΟ. Και αν η Ρωσία θέλει μικρότερη παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, θα έχει το αντίθετο, μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή παρουσία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...