Συνέντευξη στο Russia Today έδωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας να κάνει επίθεση στις ΗΠΑ μετά την τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου».
«Οι ΗΠΑ θέλουν ο κόσμος να μοιάζει με αμερικάνικο σαλούν» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές χώρες που «δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από τον θείο Σαμ».
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είναι παρά ένας μικρός παίκτης στον παγκόσμιο πόλεμο των πληροφοριών, τονίζοντας ότι εκεί κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχουν στη Δύση.
Επαίνεσε παράλληλα το RT καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik που ανθίστανται, όπως είπε, στη Δυτική προπαγάνδα.
Παράλληλα διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι το αεροσκάφος του έκανε μεταβολή 180 μοιρών στον αέρα την Πέμπτη και επέστρεψε στη Μόσχα ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Πεκίνο.
Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, είπε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις μας κάνουν πιο δυνατούς» και «έχουμε χάσει κάθε ψευδαίσθηση ότι μπορούμε ποτέ να βασιστούμε στη Δύση». Η Μόσχα «ποτέ δεν θα δεχθεί την εικόνα ενός κόσμου όπου η Αμερική θα ενεργεί σαν παγκόσμιος σερίφης».
Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη χώρα του έχουν επιβληθεί 5.000 κυρώσεις, οι περισσότερες στην παγκόσμια ιστορία, ωστόσο, αυτό «δεν μας πτοεί, αντίθετα μας κάνει πιο δυνατούς».
Σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ επανέφερε το ζήτημα της αποναζιστικοποίησης της χώρας.
«Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο την κατάργηση των νόμων που ενθαρρύνουν τη ναζιστική ιδεολογία και αυτές τις πρακτικές, αλλά θα σημαίνει επίσης την κατάργηση κάθε νόμου που εισάγει διακρίσεις σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Σόλτς ζήτησε από τον Πούτιν κατάπαυση του πυρός
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, που διήρκησε σχεδόν 3 ώρες, ο Σολτς υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι ο Πούτιν «σημείωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου αναζητεί με κάθε δυνατό μέσο να καθυστερήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές προτάσεις».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συνομιλία των δύο ανδρών ήταν «σκληρή».
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα συνομιλήσει επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας.
ΕΕ: Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου θα λογοδοτήσουν
Την ίδια ώρα η ΕΕ καταδικάζει τις «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τονίζει ότι οι δράστες των «εγκλημάτων πολέμου» θα λογοδοτήσουν.
“Η EE καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους πληρεξουσίους τους που συνεχίζουν να στοχεύουν τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές της Ουκρανίας, καθώς και την πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης“, αναφέρει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το θέατρο της Μαριούπολης δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό, παρόλο που χρησίμευε ως ένα πολύ γνωστό και εμφανώς προσδιορισμένο καταφύγιο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.
Στη δήλωσή του ο Μπορέλ επισημαίνει, επίσης, ότι η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις τρεις διαφορετικές επιθέσεις στην πόλη Μικολάιβ με ρουκέτες διασποράς. «Τέτοιες σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών είναι επαίσχυντες, κατακριτέες και εντελώς απαράδεκτες. Συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζει στη δήλωσή του.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) της 16ης Μαρτίου, «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
Επιπλέον, η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να δημιουργήσει ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως επιβεβαιώθηκε πιο πρόσφατα από το ICJ, να χρησιμοποιεί μονομερώς βία στο έδαφος τρίτης χώρας και επομένως φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτές τις πράξεις στρατιωτικής επίθεσης και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που προκαλούν. Οι δράστες αυτών των σοβαρών παραβιάσεων και εγκλημάτων πολέμου, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.