25.8 C
Chania
Thursday, October 3, 2024

Λαοθάλασσα στο Μόντρεαλ για την Γκρέτα Τούνμπεργκ – Χαραλαμπίδης: Η Γκρέτα έκανε ό,τι δεν κατάφερε η Greenpeace εδώ και 30 χρόνια

Ημερομηνία:

Καλεσμένος στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής (27/9) o Διευθυντής Ελληνικού Γραφείου Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης σε μία συζήτηση με πρωταγωνιστή το αύριο του πλανήτη μας και την κλιματική κρίση.

Στο τραπέζι του Citizen One, ο κ. Χαραλαμπίδης, μίλησε για την γέννηση, την πορεία και τη δομή της Greenpeace στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η συζήτηση αναπόφευκτα οδηγήθηκε και στην 16χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ που ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης.

«Ενας εξαιρετικός αγγελιοφόρος»

«Η Γκρέτα είναι ένας εξαιρετικός αγγελιοφόρος που κατάφερε να κάνει αυτό που καμιά Greenpeace δεν κατάφερε να κάνει μέχρι σήμερα. Η Greenpeace μιλάει εδώ και 25 χρόνια για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και δεν την ακούει κανείς. Η 16χρονη Γκρέτα, εμφανίστηκε ξαφνικά με όπλο της τα social media και μεταφέρει ένα μήνυμα το οποίο ουσιαστικά λέει «τέρμα τα λόγια, ήρθε η ώρα για πράξεις»» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαραλαμπίδης.

Οι αριθμοί που «πληγώνουν» τον πλανήτη

Ο ίδιος, συζητώντας με τον Κώστα Γιαννακίδη, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και για όλα όσα μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για μία οικολογικά ορθή συμπεριφορά, τονίζοντας πως σήμερα το να υποστηρίζει κανείς πως δεν έχει εναλλακτικές λύσεις ή μη επαρκή ενημέρωση, για μία φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά είναι υποκριτικό.

Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε την ευθύνη όλων μας απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας σοκαριστικά στοιχεία και αριθμούς που «πληγώνουν» καθημερινά τον πλανήτη μας, μέσα από καθημερινές μας συνήθειες, διατροφικές επιλογές και κλάδους οικονομίας που αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στην φύση.

«Είμαστε η γενιά που θα δει τα αποτελέσματα της αδράνειάς μας»

«Είμαστε η γενιά που θα δει τα αποτελέσματα της αδράνειάς μας» δήλωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιματική κρίση, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μάχη που θα κλιθεί να δώσει η κάθε πολιτεία και ο κάθε πολίτης, προκειμένου τα σημερινά παιδιά να μην κληρονομήσουν έναν ετοιμοθάνατο πλανήτη.

Λαοθάλασσα στο Μόντρεαλ

«Αλλάζουμε τον κόσμο», είπε χθες βράδυ (τοπική ώρα) η νεαρή Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ σε μαζική διαδήλωση στο Μόντρεαλ στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σε μια νέα «παγκόσμια απεργία για το κλίμα».

«Είμαστε τουλάχιστον 500.000», είπε η νεαρή Τούνμπεργκ, στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πολιτικής αδράνειας απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη. «Μπορείτε να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας!», είπε επευφημούμενη από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η κινητοποίηση συγκέντρωσε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, γεγονός πρωτόγνωρο για το Κεμπέκ, ενώ ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν ποτέ στον Καναδά. Η αστυνομία δεν έδωσε επίσημη εκτίμηση, αλλά έκανε λόγο για μια «ιστορική» κινητοποίηση που κύλησε χωρίς σημαντικά απρόοπτα.

«Δεν είμαστε στο σχολείο σήμερα, δεν είστε στη δουλειά, διότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα», δήλωσε η Σουηδή έφηβη, μερικές ημέρες ύστερα από το «Πώς τολμάτε!» που φώναξε στη γενική συνέλευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες όλου του κόσμου συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη. Μας απογοήτευσαν άλλη μία φορά με τα κενά τους λόγια και τα ανεπαρκή τους σχέδια», δήλωσε, αναφερόμενη στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στις αρχές της εβδομάδας.

Με τον Καναδά να βρίσκεται σε προεκλογική διαδικασία, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ενώθηκε με το πλήθος αφού ανακοίνωσε νέα μέτρα για το περιβάλλον, όπως κάνει σχεδόν κάθε ημέρα από την αρχή της εβδομάδας. Χθες το πρωί συνάντησε την νεαρή Σουηδή οικολόγο κατ’ ιδίαν.

Μια συνάντηση που δεν εμπόδισε την 16χρονη Γκρέτα να επικρίνει την περιβαλλοντική πολιτική της καναδικής κυβέρνησης. Όπως η πλειονότητα των ηγετών του πλανήτη, ο Τριντό «δεν κάνει αρκετά» για τον πλανήτη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από την συγκέντρωση.

Ο Τριντό δήλωσε ότι «συμφωνεί απολύτως» μαζί της. «Είναι ακριβώς αυτό που θα κάνουμε», υποσχέθηκε. Αμέσως μετά, δεσμεύθηκε ότι θα φυτευτούν δύο δισεκ. δέντρα τα επόμενα 10 χρόνια εάν επανεκλεγεί στις 21 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείσα για την κριτική σε βάρος της, η νεαρή Γκρέτα δήλωσε ότι τη θεωρεί «κομπλιμέντο». «Σήμερα κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και ο κόσμος δυσκολεύεται να το διαχειριστεί, άρα προσπαθούν να μας κάνουμε να σιωπήσουμε», εξήγησε.

onetv.gr, in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της...

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του...

Χατζηδάκης: «Σημαντική επιτυχία» η αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τραπέζας

Ως «σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία» χαρακτηρίζει ο...

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία – «για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επισήμως...