12.8 C
Chania
Saturday, February 24, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων: «Αυτή η πόλη που “ακμάζει”, που “επενδύει”, που “αναπτύσσεται”, δεν μπορεί να φτιάξει σχολεία για τα παιδιά μας;»

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση για την 1η συνεδρίαση της νέας σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με σύσσωμες τις εκπαιδευτικές, μαθητικές και γονεϊκές κοινότητες να διεκδικούν να σταματήσει κάθε σκέψη κατάργησης λυκείου της πόλης για την μετατροπή του σε πειραματικό καθώς και την άμεση λύση χρόνιων συσσωρευμένων προβλημάτων σε σχέση με τη σχολική στέγη σε όλη τη πόλη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων έφερε το θέμα στο 1ο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς (Τετάρτη 10 Γενάρη) , καταθέτοντας ως εισήγηση της την απόφαση που είχαν πάρει στις 2 του Γενάρη μια τεράστια πλειοψηφία φορέων της πόλης.

Αυτό που ένωσε την Χανιώτικη σχολική κοινότητα και που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της ήταν ότι την ώρα που η πλειοψηφία των σχολείων έχει υπερβεί κάθε έννοια λειτουργικής επάρκειας με δυσμενέστατες συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, να συζητιέται όχι η ανάγκη επίλυσης αυτών των χρόνιων προβλημάτων, αλλά αντί αυτού η κατάργηση λυκείου της πόλης προκειμένου να στεγαστεί το προς ίδρυση πειραματικό λύκειο.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ανέδειξε για άλλη μια φορά την απόσταση που διαχωρίζει την δημοτική αρχή από τις πραγματικές αγωνίες και τα προβλήματα της πλειοψηφίας της Χανιώτικης κοινωνίας, καθώς το ψήφισμα που κατέθεσε η ίδια αντιπαραθετικά με αυτό της απόφασης των φορέων της πόλης, είχε άλλες αγωνίες από αυτές που ένωσαν την μεγάλη πλειοψηφία της σχολικής κοινότητας.

Σε αντίθεση με την κοινή αίσθηση και λογική των φορέων της σχολικής κοινότητας, το διακύβευμα κατά τον Κο Δήμαρχο δεν ήταν η προσπάθεια επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων σε πολλά σχολικά κτίρια, ή έστω η αναγνώριση των προβλημάτων, αλλά η συνειδητή πολιτική του επιλογή να θέσει θέμα στήριξης συνολικά στον θεσμό των πειραματικών ως κύριο σημείο του ψηφίσματος!

Επίσης, δεν ήθελε να μπει στην συζήτηση το σύνολο των αναγκών σε σχολική στέγη που έβαζαν οι φορείς της μαθητικής κοινότητας, καθώς όπως αναδείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο ακόμα και τα 8 σχολεία με ΣΔΙΤ να χτιστούν, πάλι οι ελλείψεις σε σχολική στέγη θα είναι δυσθεώρητες! Τα ίδια τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν ορίσει ως 6 φορές παραπάνω τις ανάγκες για σχολική στέγη μέχρι το 2031 σε σχέση με αυτά που σχεδιάζει η δημοτική αρχή στην πόλη μας!

Είναι γνωστή η τακτική της νυν (και πρώην) δημοτικής αρχής να βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, να θέλει την κοινωνία να βλέπει το δέντρο (θέμα στέγασης του πειραματικού) και όχι το δάσος (χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης της πόλης μας) στην προσπάθειά της να καλύπτει τις κυβερνητικές επιλογές. Το καινούριο όμως στοιχείο που αναδείχτηκε στην 1η κιόλας συνεδρίαση της νέας σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου είναι η περεταίρω πολιτική αλαζονεία που προσέδωσε στον Κο Δήμαρχο ο πλήρης έλεγχος της απόλυτης πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Μιας πλειοψηφίας απόλυτα συμβιβασμένης με το γεγονός ότι ούτε μπορούν και μάλλον ούτε θέλουν να προγραμματίσουν το σύνολο των σχολικών μονάδων που είναι απόλυτα απαραίτητες για τη πόλη.

Από την μεριά μας καλούμε την σχολική κοινότητα να μην κάνει πίσω από τον αγώνα κάλυψης του συνόλου των αναγκών σε ασφαλή, ποιοτικά και επαρκή σχολικά κτίρια. Καλούμε την σχολική κοινότητα να μην συμβιβαστεί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ούτε να συμβιβάσει τον αγώνα της για αυτά. Καμία εμπιστοσύνη στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής καθώς έχει αποδείξει την πολιτική της στόχευση υπερ μιας ανάπτυξης που εξυπηρετεί τους λίγους.

Καλούμε την Χανιώτικη κοινωνία να μην κάνει εκπτώσεις στην κάλυψη των αναγκών της. Ότι πόρους «γλιτώνει» το τοπικό και κεντρικό κράτος από την κάλυψη αναγκών των πολλών, τις δίνει επιδοτήσεις – μποναμά στους λίγους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην γίνει καμία μετατροπή υφιστάμενου λυκείου της πόλης μας σε πειραματικό, καθώς και στην άμεση κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης για το σύνολο των σχολικών κοινοτήτων του Δήμου μας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων

Λουτσέτης Μπάμπης

Κλωνιζάκης Μιλτιάδης

"google ad"

Μακρέας Δημήτρης

Μπομπολάκης Φώτης

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλγα Γεροβασίλη: «Είμαι παρούσα, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» – Κασσελάκης: «Σε καλωσορίζω, πάμε στις 10 Μαρτίου»

Την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε...

Χανιά: 25 μετανάστες εντοπίστηκαν στη Γαύδο – Θα μεταφερθούν στην Χώρα Σφακίων

Ακόμη ένα σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στη Γαύδο, νωρίς...

Συμφωνία Ελλάδας – Ινδίας για χιλιάδες εργάτες γης και όχι μόνο

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη...