25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Λ. Μενδώνη: «Θέλουμε ένα μουσείο εξωστρεφές, πόλο έλξης για το Ηράκλειο»

Ημερομηνία:

Την επετειακή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με γενικό τίτλο «Διάλογοι για την ισότητα των φύλων» εγκαινίασε το απόγευμα της Τετάρτης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Όπως επισήμανε η ίδια στις δηλώσεις της «η εκδήλωση αυτή εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο δράσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα εξωστρεφές μουσείο με κατανόηση στο ευρύτερο κοινό που να αποτελεί πόλο έλξης για την πόλη του Ηρακλείου».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη υπογράμμισε αναφερόμενη στην έκθεση ότι «πολιτισμός, τέχνη και γυναίκα είναι έννοιες ταυτόσημες τις οποίες γιορτάζουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο ως σημείο – σταθμό για τη Μινωική και τη σύγχρονη Κρήτη».

Η Διευθύντρια του Μουσείου Στέλλα Χρυσουλάκη διευκρίνισε ότι στην αίθουσα των μινωικών τοιχογραφιών εκτίθενται δύο αγάλματα από το τέλος της ρωμαϊκής εποχής στην Κρήτη, της Αφροδίτης και του Απόλλωνα. Σημείωσε μάλιστα ότι παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και η αίθουσα των τοιχογραφιών επιλέχθηκε σκόπιμα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο άλλαξε στο πέρασμα των αιώνων η αντίληψη του ανθρώπου για τα φύλα.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και των τοπικών φορέων.

Η έκθεση «Διάλογοι για την ισότητα των φύλων»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με την έκθεση «Διάλογοι για την ισότητα των φύλων». Η έκθεση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και παρουσιάζεται στην αίθουσα των μινωικών τοιχογραφιών.

Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους σε όλα τα μέρη του κόσμου μια πρόσκληση ανοιχτή συμπυκνώνει τη θεματολογία της ισότητας των φύλων. Μας προσκαλεί να προβληματιστούμε, να αναλογιστούμε, να συζητήσουμε για ένα θέμα διαχρονικά επίκαιρο που αφορά το ανάρμοστο και το δυσοίωνο των διακρίσεων και τους μηχανισμούς που γεννούν την έλλειψη ανοχής.

Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε τις σχέσεις των φύλων σε μια άλλη εποχή, με άλλα δεδομένα και άλλες κοινωνικές συνδηλώσεις;

Η παρούσα εκθεσιακή δράση, που εγκαινιάζει τον κύκλο «Διάλογοι», φέρνει σε συνομιλία δύο εκφράσεις του θηλυκού και του αρσενικού στην τέχνη της Κρήτης. Η σχετική πρόκληση επιχειρείται με την παρουσίαση, για πρώτη φορά στο Μουσείο, δύο μαρμάρινων αγαλματιδίων της ελληνορωμαϊκής περιόδου (2ος αι. μ.Χ.) και την αντιπαραβολή τους με τις επιτοίχιες ζωγραφικές απεικονίσεις, αριστουργήματα της ακμής του μινωικού κόσμου (16ος – 15ος αι. π.Χ.). Η πολιτισμική αντίθεση προφανής. Εδώ βρίσκεται η πρόκληση της Αντίστιξης, που μας καλεί να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό βλέμμα, μέσα από έναν κύκλο θεματικών ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024.

Ας δούμε τις τοιχογραφίες της Εποχής του Χαλκού ως μία εικαστική παρέμβαση, ένα επιτοίχιο ζωγραφικό έργο που επικαλείται και υποδεικνύει τη θέση των φύλων στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.  Ας δούμε τη γλυπτική έκφραση των ώριμων ιστορικών χρόνων ως μία εκθαμβωτική παρουσίαση των όγκων και μορφών των θεών που εκπροσωπούν όψεις του ανθρώπινου φύλου και υπαινίσσεται στιγμές της μετεφηβείας των κοριτσιών και των αγοριών – ασύμβατα αλλά και απόλυτα συμβατά θέλγητρα μιας διαφορετικής νιότης. Ας δούμε όλα τα παραπάνω με τα μάτια των δημιουργών που αποτυπώνουν την οπτική της κοινωνίας τους.

Γιατί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου προσφέρεται για την εξερεύνηση της απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής, ως ανοικτό παράθυρο θέασης των αρχαίων κοινωνιών της Κρήτης. Στο βάθος του ορίζοντα ανακαλύπτουμε πόσο παγκόσμια και πόσο επίκαιρη είναι η συμπόρευση των φύλων και πόσο αυτονόητη για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Σάββατο 9 Μαρτίου, 12:00

Στέλλα Χρυσουλάκη – Κλεάνθης Σιδηρόπουλος

"google ad"

Σάββατο 30 Μαρτίου, 12:00

Γεωργία Φλούδα – Μαρία Κυρίμη

Σάββατο 13 Απριλίου, 12:00

Δημήτρης Σφακιανάκης

Σάββατο 27 Απριλίου, 12:00

Ειρήνη Γαλλή – Δημήτρης Μυλωνάς

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ