«Μάθε την αλήθεια»: Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ Χανίων για τα 76 χρόνια από τη Μάχη των Κεραμιών

Κανένα σχόλιο

To Παράρτηµα Χανίων της  ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καλεί τον λαό των Χανίων, την νεολαία του τόπου, στην εκδήλωση που διοργανώνεται µε αφορµή την συμπλήρωση από τα 76 χρόνια από την µάχη των Κεραμιών την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 11:30 π. μ στην Παναγιά
Κεραμιών.

Την πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Sponsored links"

Η µάχη των Κεραμιών αποτέλεσε κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός στην Κρήτη και υπήρξε µια από τις πιο σηµαντικές µάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη νησί, µα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ήταν η μεγαλύτερη µάχη του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, µε τη συμμετοχή δυνάµεων του ΕΛΑΣ από Ρέθυµνο και Ηράκλειο, καθώς και κατοίκων του Νομού Χανίων, που πολέµησαν δίπλα στους ΕΛΑΣίτες. Η όλη επιχείρηση της µάχης κράτησε 3 ηµέρες, από τις 12 έως 15 Νοέµβρη 1944.

Η αξία της βρίσκεται όχι µόνο στο ότι συντρίφτηκαν σοβαρές γερµανικές δυνάµεις, αλλά και στο ότι έγινε µετά την απελευθέρωση της  ηπειρωτικής Ελλάδας και ενώ οι Άγγλοι τηρούσαν ανακωχή µε τους Γερµανούς στην Κρήτη, όπου προτιµούσαν να διατηρούν υπόδουλο τον Νόμο Χανίων στους Γερµανούς, αντί να προχωρήσουν στη διάλυσή τους, µε τη συνεργασία των µονάδων του ΕΛΑΣ.

Οι  δυνάµεις  του ΕΛΑΣ , αντιμετώπισαν  3000 Γερµανούς εξοπλισμένους µε βαρέα όπλα, θωρακισμένα οχήματα, όλµους, πολυβόλα. Παρόλαυτά οι χιτλερικές δυνάµεις δέχτηκαν συντριπτικό πλήγµα , ξεσπώντας µάλιστα και σε δεκάδες αµάχους

Η φετινή εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την καθιέρωση της 10 ης Μάη σαν ημέρα της Ειρήνης και τοπική εορτή. Η συγκεκριμένη ημέρα κάθε άλλο παρά γιορτή είναι για το νησί μας , καθώς στις 10 Μάη του 1945 Άγγλοι-Γερμανοί και «ντόπιοι» πατριώτες συμφώνησαν στην παράταση της Ναζιστικής κατοχής στο νησί με στόχο να διαλυθούν οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Διδασκόµαστε – Εµπνεόμαστε- Συνεχίζουµε!

Τιµάµε τους ήρωες µαχητές του ΕΛΑΣ, τον λαό του τόπου µας, που έδωσε συντριπτικό χτύπημα στον φασισµό, στα χιτλερικά στρατεύµατα κατοχής. Η ιστορία της εθνικής αντίστασης αποδεικνύει  πως όταν ένας  λαός  αποφασίζει  να  πάρει την  κατάσταση  στα  χέρια  του, τότε µπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό. Ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός µπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόµα και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:                                                                                                                                                                                                  

  • Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν.Χανίων ,Μπάμπη Πετράκη
  • Χαιρετισμοί από τοπικούς φορείς
  • Ριζίτικο από τις Κρητικές Μαδάρες
  • Ιστορικό της Μάχης
  • Πολιτική ομιλία από τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.
  • Προσκλητήριο νεκρών
  • Κατάθεση στεφάνων από τοπικούς φορείς και σωματεία

 

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live