Σε μια συγκυρία με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτική φόρτιση, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) τιμά την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, αποτίοντας φόρο τιμής στους ηρωικούς υπερασπιστές της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Ταυτόχρονα, θέτει εκ νέου στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το αίτημα για αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, με επίσημες και έμπρακτες αξιώσεις των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.
Η Μάχη της Κρήτης ως ιστορικό ορόσημο Αντίστασης
Η παλλαϊκή, αυθόρμητη και ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης ενάντια στους ναζί εισβολείς, παρά την έλλειψη στρατιωτικής υποστήριξης και την απουσία της 5ης Μεραρχίας Κρητών, αποτέλεσε κορυφαίο σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία της Αντίστασης. Οι ανυπότακτοι Κρητικοί, αντλώντας από τις βαθιές επαναστατικές τους παραδόσεις (Χάνδακας, Σφακιά, Αρκάδι, Θέρισο, Λασίθι), αντιτάχθηκαν στη ναζιστική «νέα τάξη» με απαράμιλλο θάρρος.
Παρά την τελική κατάληψη του νησιού έπειτα από 13 ημέρες σκληρών μαχών, το κόστος για τη Βέρμαχτ υπήρξε βαρύτατο, οδηγώντας στην απόσυρση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών από μελλοντικές επιχειρήσεις. Το πλήγμα στο γόητρο του Τρίτου Ράιχ υπήρξε σημαντικό, ενώ η καθυστέρηση στην εισβολή στη Σοβιετική Ένωση θεωρείται από ιστορικούς κρίσιμη.
Το ΕΣΔΟΓΕ υπενθυμίζει ότι η Μάχη της Κρήτης και η αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της Λαϊκής Αντίστασης στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμβολο αυτής της Αντίστασης υπήρξε η ενέργεια των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα να κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη – πράξη που αφύπνισε συνειδήσεις και προκάλεσε κύμα αντίστασης κατά του φασισμού.
Γερμανικά εγκλήματα και η ανάγκη για αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης
Το Γ’ Ράιχ προχώρησε σε θηριωδίες στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, με χιλιάδες αμάχους να εκτελούνται, κατοίκους να υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία, χωριά να ισοπεδώνονται και πολιτιστικά μνημεία να καταστρέφονται ή να λεηλατούνται. Σύμφωνα με το ΕΣΔΟΓΕ, αυτές οι πράξεις συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εμπίπτουν στη νομική έννοια της γενοκτονίας, βάσει της Διακήρυξης και της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1948.
Η Ελλάδα υπέστη ανείπωτη τραγωδία: μαζικοί λιμοί, βασανιστήρια, κάψιμο 1.770 χωριών, καταστροφή 400.000 σπιτιών, απώλεια ανεκτίμητων αρχαιοτήτων, και οικονομική λεηλασία. Παρ’ όλα αυτά, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, διάδοχος του Τρίτου Ράιχ, αρνείται μέχρι σήμερα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις της, παραβιάζοντας ακόμα και τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953.
Απαίτηση για διεκδίκηση των οφειλών – Όχι στην αναθεώρηση της Ιστορίας
Το ΕΣΔΟΓΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να προβούν άμεσα στην υλοποίηση του ψηφίσματος της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων (17 Απριλίου 2019) για τη σθεναρή και μεθοδική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Παράλληλα, το Συμβούλιο απευθύνει δραματική έκκληση για ειρήνη:
-
Τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
-
Άμεση διακοπή της σφαγής αμάχων στη Γάζα
-
Αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ
Το ΕΣΔΟΓΕ προειδοποιεί ότι η ατιμωρησία για τα εγκλήματα πολέμου και η αδιαφορία για την απόδοση δικαιοσύνης ανοίγουν τον δρόμο για την επανάληψή τους.