«Μένει» στην Κρήτη για τις έρευνες υδρογονανθράκων η ExxonMobil

Κανένα σχόλιο

Η ΕΔΕΥ ενέκρινε το αίτημα του αμερικανικού κολοσσού για την παράταση της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών στα οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» – Ερευνητική γεώτρηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2024

Παράταση 24 μηνών αιτήθηκε και έλαβε από την ΕΔΕΥ η ExxonMobil σχετικά με την Πρώτη Φάση του Βασικού Σταδίου ερευνών στα οικόπεδα «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των εργασιών.

Το αίτημα και οι αντίστοιχες αποφάσεις, οι οποίες εκδόθηκαν χθες 23 Αυγούστου, έχουν διπλό χαρακτήρα καθώς αφενός απομακρύνουν περαιτέρω τις προθεσμίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην πολλά υποσχόμενη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, αφετέρου, -και αυτό είναι το βασικότερο-, επαναβεβαιώνουν το ενδιαφέρον του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού για το συγκεκριμένο project. Κάτι που έρχεται να «απαντήσει» στις φήμες που ήθελαν την αποχώρηση, μετά της Total, και της ExxonMobil από τα ελληνικά «οικόπεδα». Αντίθετα, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία με την ΕΔΕΥ, η ExxonMobil δείχνει να ποντάρει σε αυτές τις περιοχές καθώς δεσμεύεται να αναβαθμίσει ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες, με στόχο να γίνει ερευνητική γεώτρηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, αναφέρει το newmoney.gr.

"Sponsored links"

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Ιούλιο φέτος έγινε και τυπικά η «διαδοχή» της TotalEnergies E&P Greece B.V από την Exxon Mobil και τα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, ο γαλλικός όμιλος κατείχε ποσοστό 75% στις συμβάσεις για τις δύο αυτές περιοχές, εκ του οποίου το 40% μεταβιβάστηκε στην ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V. και το 25% στις ΕΛΠΕ Δυτικά Κρήτης Α.Ε. και ΕΛΠΕ Νοτιοδυτικά Κρήτης Α.Ε., με θέση leader της κοινοπραξίας να αναλαμβάνει ο αμερικανικός γίγαντας της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τι «μέτρησε» η ΕΔΕΥ

Η ExxonMobil υπέβαλε στην ΕΔΕΥ τη σχετική αίτηση με επιστολή της στις 8 Αυγούστου και με συμπληρωματική επιστολή στις 16 Αυγούστου, με την οποία ζητούσε την κατά 24 μήνες περαιτέρω παράταση της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των εργασιών στις εν λόγω περιοχές.

Η ΕΔΕΥ, λαμβάνοντας υπόψη «την πρόθεση του Μισθωτή να προχωρήσει σε ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των εργασιών του Προγράμματος Ελαχίστων Εργασιών της Πρώτης Φάσης του Σταδίου Εργασιών, με τις οποίες δύναται να επισπεύσει την απόφασή του για την εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2024», αλλά και «την ανάγκη συνέχισης και επίσπευσης της ολοκλήρωσης του προγράμματος της έρευνας για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης» και στη θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης» με σκοπό την προώθηση και διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος», αποφάσισε να παράσχει τη συναίνεσή της (ως Εκμισθωτής) στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά 24 μήνες, ήτοι μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2024, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση του νέου ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένου προγράμματος εργασιών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από 15.08.2022 επιστολής της Εντολοδόχου εταιρείας.

Στη συνέχεια, η ExxonMobil καλείται να υποβάλλει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών της σύμβασης το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Εργασιών και τον Προϋπολογισμό για το 2022. Μετά την εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών, θα υποβάλλει, έως την 9 η Οκτωβρίου 2024, την γνωστοποίηση του άρθρου 2.1(β) της Σύμβασης με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών, την Υποχρέωση Ελάχιστης Δαπάνης της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και τις συναφείς με τη γνωστοποίηση αυτή υποχρεώσεις του.

«Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών», όπως αναφέρεται στις χθεσινές αποφάσεις της ΕΔΕΥ, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αριστοφάνη Στεφάτου.

newmoney.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live