26.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Μήνυμα γραμμένο σε…κώδικα Μορς στις άμμους του Άρη: Πώς βρέθηκε, πώς «γράφτηκε» και τι σημαίνει

Ημερομηνία:

Βγαλμένη μέσα από τα πιο τρελά όνειρα των συνωμοσιολόγων/ ουφολόγων και των οπαδών των θεωριών περί «αρχαίων αστροναυτών» φαίνεται να είναι η είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, περί εντοπισμού ενός υποτιθέμενου μηνύματος που εντοπίστηκε στις άμμους του Άρη, γραμμένου σε κώδικα Μορς (τελείες- παύλες).

Το «μήνυμα» αυτό εντοπίστηκε από το όργανο HiRISE του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, και εκ πρώτης όψεως φαίνεται απίστευτο: Ένα μήνυμα στον Άρη, σε κώδικα Μορς, θα σήμαινε είτε ότι το έγραψε κάποιος άνθρωπος «ναυαγός του Διαστήματος» (λίγο δύσκολο, καθώς δεν έχει υπάρξει – γνωστή- επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη), είτε κάποιος άγνωστος πολιτισμός στην επιφάνειά του (που ξέρει τον κώδικα Μορς) είτε κάποιοι εξωγήινοι επισκέπτες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσουν (πάλι, σε κώδικα Μορς, υπογραμμίζουμε), είτε…πολλές άλλες θεωρίες, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του καθενός.

mars

Ωστόσο, η πραγματικότητα, όσο συναρπαστική και αν είναι από επιστημονικής πλευράς, μάλλον θα απογοητεύσει τους φανατικούς των UFO και του Έριχ φον Νταίνικεν: Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του HiRISE, όπου υποδεικνύεται η εν λόγω εικόνα (σε δημοσίευση με τίτλο «Martian Mors Code»), οι σκουρόχρωμοι αμμόλοφοι όπου εντοπίστηκε το συγκεκριμένο εύρημα επηρεάζονται από την τοπική τοπογραφία.

«Το σχήμα και ο προσανατολισμός των αμμόλοφων συνήθως μας υποδεικνύουν την κατεύθυνση του ανέμου, αλλά σε αυτή την εικόνα τα σχήματα των αμμόλοφων είναι πολύ σύνθετα, οπότε είναι δύσκολο να ξέρουμε την κατεύθυνση των ανέμων. Ωστόσο, μια κυκλική κοιλότητα (πιθανώς ένας παλιός κρατήρας μετεωρίτη που δεν έχει γεμίσει) έχει περιορίσει την ποσότητα της σκόνης που είναι διαθέσιμη για τον σχηματισμό αμμόλοφων και επηρεάσει τους τοπικούς ανέμους. Ως αποτέλεσμα, οι αμμόλοφοι εδώ σχηματίζουν ξεκάθαρες τελείες και παύλες. Οι “παύλες” είναι γραμμικοί αμμόλοφοι που σχηματίζονται από ανέμους δύο κατευθύνσεων…η συνδυασμένη επίδραση ανέμων από δύο κατευθύνσεις στις σωστές γωνίες στους αμμολόφους ωθεί υλικό σε γραμμικό σχήμα. Οι μικρότερες “κουκκίδες” σημειώνονται όπου υπάρχει κάποια διαταραχή/ παύση στη διαδικασία που σχηματίζει αυτούς τους γραμμικούς αμμόλοφους. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πλήρως κατανοητή σήμερα» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του HiRISE, όπου εξηγείται γιατί οι εικόνες θυμίζουν κώδικα Μορς.

Οπως είπε στο Gizmodo η Βερόνικα Μπρέι, η targeting specialist που ανέλυσε τη φωτογραφία, τέτοιου είδους εικόνες έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν- αλλά αυτή η εικόνα (από το πεδίο αμμολόφων Hagal) είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, λόγω της καθαρότητάς της.

…και μάλιστα μπήκε και στη διαδικασία να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα, βάσει κώδικα Μορς. Είναι το εξής:

«NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !! »

Δεν μπορούμε να πούμε πάντως, θυμίζουν σίγουρα κάτι σε…«εξωγήινα».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωταθλήτρια η Κρήτη στις γαλάζιες σημαίες: Δείτε τις παραλίες της λίστας

Οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών ανακοινώθηκαν από την Ελληνική...