18.8 C
Chania
Friday, October 18, 2024

Μαζική η συμμετοχή των Χανιωτών στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή του Χανιώτικου λαού πραγματοποιήθηκε η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά, την Τετάρτη 21/9. Μια μεγάλη  απεργιακή συγκέντρωση με συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων κάθε ηλικίας, από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς του ιδιωτικού τομέα αλλά και του δημοσίου, όπως επίσης, γυναικών λαϊκών οικογενειών, ανέργων, μαθητών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων από διάφορους χώρους, επισφραγίστηκε η απεργία, αποτελώντας βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο διάστημα.

Οι απεργοί άρχισαν να μαζεύονται από νωρίς το πρωί στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, φτάνοντας στο σημείο μετά την επιτυχημένη περιφρούρηση της απεργίας σε μια σειρά χώρους στην πόλη των Χανιών.

Οι συγκεντρωμένοι απεργοί με παλμό έδωσαν τον πραγματικό τόνο της συγκέντρωσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως:

«Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», «Οχτάωρο, Ασφάλιση, σύνταξη ,Υγεία ,δεν θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία»,«Πνιγμένοι στις βροχές, καμένοι στις φωτιές κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές!».

Ο λαός των Χανίων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Συνδικάτων και φορέων της πόλης και έδωσε μαζικά το παρών στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στις 10πμ ξεκίνησε η συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Συνδικάτων με τη κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσηςαπό τη Μαριάτζελα Χαλακατεβάκηπρόεδρο του Συνδικάτου Ιδ. Υπαλλήλων Ν. Χανίων, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Χαιρετίζουμε τους απεργούς που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα των Πρωτοβάθμιων Συνδικάτων και συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ για να διαδηλώσουν απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που ουσιαστικά νομοθετεί το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη και αυτό μάλιστα το θεωρούν πρόοδο.Εμείς αναρωτιόμαστε είναι πρόοδος:

-η εργασία 13 ώρες τη μέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ώρου;

– είναι πρόοδος  να δίνουμε 5 επιπλέον ώρες από τη ζωή μας αντί να ξεκουραζόμαστε και περνάμε χρόνο με την οικογένειά μας;

-αποτελεί πράγματι «επιλογή» η 13ωρη εργασία όπως διατείνεται η κυβέρνηση, όταν ο μισθός μας τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα;. Η εργατική τάξη των Χανίων είναι εδώ και φωνάζει, Φτάνει Πια! Σήμερα η εργατική τάξη των Χανίων και ολόκληρης της Ελλάδας δίνει τη δική της απεργιακή απάντηση ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα που στόχο έχει να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Παλεύουμε ώστε να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε κλάδο και με ουσιαστικές αυξήσεις. Διεκδικούμε τα αυτονόητα για εμάς και τις οικογένειες μας.

Χαιρετίζουμε τους απεργούς που νέκρωσαν τα μεγάλα εργοτάξια, τις εταιρείες τροφίμων και ποτών,τους εργαζόμενους στην υγεία, τις τράπεζες, την διανομή.Δεν χωράει πια καμία αναμονή. Οργανώνουμε από αύριο κιόλας την πάλη με βάση τις δικές μας ανάγκες.»

Η πορεία των  Πρωτοβάθμιων Συνδικάτων του Νομού στους δρόμους των Χανίων, έστειλε το μήνυμα σε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία. Αντήχησαν δυνατά τα συνθήματα: «Ευέλικτες οι ώρες , δουλειά βράδυ –πρωί ,σκλάβους μας θέλουν με ελάχιστη ζωή!»

Τον παλμό της πορείας έδωσε  μπλοκ του Συνδικάτου Οικοδόμων μεσυνθήματα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά»,«Εργάτη πολέμα, το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και αίμα»

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αγορά απεύθυναν εκπρόσωποι από τα σωματεία Διανομέων Ντελίβερι«Ιωσήφ Σαριδάκης,του παραρτήματος Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών,ΣωματείοΕργαζομέων Ε.Κ.Α.Β. Ν.Χανίων ,Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν.Χανίων, ΕΛΜΕ Χανίων, ΣΕΠΕ Χανίων.

ΣτηνΑπεργιακή Συγκέντρωσητων πρωτοβάθμιων Συνδικάτων συμμετείχαν τα παρακάτω σωματεία και φορείς του Νομού Χανίων:

Σωματείο Οικοδόμων

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σωματείο Επισιτισμού

Σωματείο Τροφίμων και Ποτών

Σωματείο Διανομέων Ντελίβερι «Ιωσήφ Σαριδάκης»

Επιχειρησιακό Σωματείο efood

Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ

Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Χανίων

Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στους Μύλους Κρήτης Χανίων

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Χανίων)

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Χανίων)

Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων

Σωματείο Εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό

Σύλλογος Γυναικών Χανίων

ΣΕΠΕ Χανίων

Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν.Χανίων

ΕΛΜΕ Χανίων

Φοιτητικός Σύλλογος Εστίας Ν. Χανίων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ