14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μακρά COVID: Τι είναι – Ποιο το κοινό σύμπτωμα

Ημερομηνία:

Μερικοί ασθενείς εκδηλώνουν μακροχρόνια συμπτώματα, κάτι που είναι γνωστό και ως μακρά COVID. Κάποια από τα συμπτώματά τους διαρκούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την πάροδο της αρχικής ασθένειας.

Και ενώ οι επιπλοκές της μακράς COVID διαφέρουν από άτομο σε άτομο, υπάρχουν μερικές βασικές ομοιότητες μεταξύ των περιπτώσεων.

Μια μελέτη από την κλινική Mayo που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ασθενών με μακρά COVID έχουν ένα κοινό σύμπτωμα…

Κορωνοϊός: Η κόπωση «χτυπάει» το 80% των ασθενών με μακρά COVID

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings, διαπίστωσε ότι το 80% των ατόμων με μακρά COVID ανέφερε ότι αντιμετωπίζει συνεχή κόπωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άλλο συχνό μακροχρόνιο σύμπτωμα είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, με το 59% των ατόμων να αναφέρουν δυσκολία στην αναπνοή, ή βήχα, ή και τα δύο.

Από εκεί και πέρα από διάφορα νευρολογικά συμπτώματα υποφέρει το 59%, που είπε ότι έχει πονοκεφάλους, ζαλάδες, μούδιασμα, ή συνδυασμό αυτών των συμπτωμάτων. Τέλος, το 45% των συμμετεχόντων ανέφερε γνωστική εξασθένηση, που είναι γνωστή και ως “ομίχλη εγκεφάλου”.

Πολύ πριν από αυτήν τη μελέτη, οι ασθενείς με μακρά COVID έχουν αναφέρει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), άλλα συμπτώματα της μακράς COVID περιλαμβάνουν:

  • απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης
  • αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • πόνο στο στήθος
  • πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς
  • πυρετό
  • συμπτώματα που επιδεινώνονται μετά από σωματική ή ψυχική δραστηριότητα

Κορωνοϊός: Μεγάλα προβλήματα επανόδου στην κανονική καθημερινότητα εξαιτίας της μακράς COVID

Αυτά τα συνεχιζόμενα συμπτώματα απέτρεψαν τους ασθενείς με μακρά COVID να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή και τους εμπόδισαν στην εργασία και την άσκηση. Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην μελέτη δήλωσε ότι είχε δυσκολία στην εκτέλεση βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων. Μόνο ένα στα τρία άτομα μπόρεσε να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς περιορισμούς.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Greg Vanichkachorn, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος αποκατάστασης δραστηριότητας COVID-19 της Mayo Clinic, δήλωσε: «Οι περισσότεροι ασθενείς με τους οποίους εργαστήκαμε χρειάστηκαν φυσική θεραπεία, εργασιακή θεραπεία και αποκατάσταση εγκεφάλου για να αντιμετωπίσουν την γνωστική εξασθένηση».

Παραδόξως, στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς ήταν υγιείς πριν από την μόλυνση και δεν είχαν σοβαρή περίπτωση COVID-19. Αυτό υποδηλώνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από την μακρά COVID.

«Οι περισσότεροι ασθενείς στην μελέτη δεν είχαν προϋπάρχουσες συννοσηρότητες πριν κολλήσουν COVID-19 και δεν παρουσίασαν αρκετά σοβαρά συμπτώματα για να νοσηλευτούν», δήλωσε ο δρ. Vanichkachorn.

iatropedia

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...