15.4 C
Chania
Κυριακή, 12 Απριλίου, 2026

Μαμουλάκης: «Σε κάθε απόδειξη βενζίνης, πάνω από τα μισά τα κρατάει το κράτος»

Ημερομηνία:

Σφοδρή επίθεση στην κυβερνητική πολιτική για την τιμή της βενζίνης εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, κατηγορώντας το κράτος ότι αισχροκερδεί μέσω υπέρογκων φόρων στα καύσιμα ενώ παράλληλα παρουσιάζεται ως «καλός» με επιδοτήσεις τύπου fuel pass.

Σε δήλωσή του με τίτλο «Ποιος κερδίζει στην βενζίνη;», ο κ. Μαμουλάκης υπογράμμισε ότι σε κάθε απόδειξη βενζίνης λιγότερο από το μισό αποτελεί το πραγματικό κόστος του καυσίμου. «Το 55% της απόδειξης, είναι μόνο φόροι. Πάνω από ένα ευρώ σε κάθε λίτρο πάει κατευθείαν στον κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ που επιβάλλεται πάνω στον ΕΦΚ αλλά και σε άλλους φόρους.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την άρνησή της να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, παρά την ανοδική πορεία των τιμών. Αντί για μείωση φόρων, όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλαφόν κέρδους στα πρατήρια στα 0,12 λεπτά το λίτρο, τη στιγμή που το πραγματικό κέρδος των πρατηριούχων κυμαίνεται σήμερα στα 8 με 10 λεπτά. «Δηλαδή το πλαφόν που ανακοίνωσαν, είναι μεγαλύτερο από το σημερινό κέρδος. Μιλάμε για φωστήρες…», σχολίασε σαρκαστικά.

Ο κ. Μαμουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιστρέφει «ψίχουλα» στους πολίτες μέσω του fuel pass, προσπαθώντας να δημιουργήσει θετική εικόνα, ενώ στην πραγματικότητα εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της βενζίνης. «Όταν όμως πάνω από το μισό της τιμής είναι φόροι, ο πρώτος που αισχροκερδεί από τη βενζίνη, είναι η ίδια η κυβέρνηση», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην τοποθέτησή του ως Εισηγητής του κόμματος κατά τη συζήτηση σχετικού Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε καταθέσει τέσσερις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα
  • Επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους στη διύλιση πετρελαίου και έκτακτη εισφορά
  • Ανώτατο περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα, βιομηχανικά αγαθά και αγροεφόδια

Η δήλωση του Χάρη Μαμουλάκη συνοδεύεται από σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα YouTube Shorts, ενώ η πλήρης τοποθέτησή του στη Βουλή είναι διαθέσιμη στο κανάλι του κόμματος στο YouTube.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Παρασκευή στις φυλακές Νέας Αλικαρνασού – Όταν οι κρατούμενοι μετάφεραν τον σταυρό και τον Επιτάφιο

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους, εσωτερικών διεργασιών, προσωπικού...

Ηράκλειο: Κατάνυξη και συγκίνηση στην περιφορά του Επιταφίου εντός του νοσοκομείου

Εκεί όπου δοκιμάζονται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού οι αντοχές...

«Φρένο» στην επικίνδυνη διακίνηση κροτίδων στην Κρήτη: Χιλιάδες κατασχέσεις και συλλήψεις

Με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και σαρωτικούς ελέγχους σε ολόκληρη...