10.8 C
Chania
Wednesday, February 21, 2024

Μαξίμου: Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης οι αυξήσεις αποδοχών που δόθηκαν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ – ΠΑΣΟΚ: H κυβέρνηση όμως θα μπορούσε να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ – Τι λέει η ΓΕΝΟΠ και ο Φωτόπουλος

Ημερομηνία:

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις αυξήσεις 8-10% στους μισθούς της ΔΕΗ, με την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, η κυβέρνηση έκανε την παρακάτω ενημέρωση:

Τις τελευταίες μέρες ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για μία συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Τι οφείλουν να γνωρίζουν όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το παραπάνω θέμα:

1. Η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων.

2. Αντίθετα, επίσης, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων.

3. Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι επομένως εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.

4. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε την σύμβαση με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

5. Οποιαδήποτε δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

6. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

7. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΠΑΣΟΚ: H κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ

Επιθετικά σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ το θέμα που έχει προκύψει με τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ, ζητώντας «επιτέλους λίγη σοβαρότητα» και προσθέτοντας  ότι η κυβέρνηση «θα μπορούσε να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται ότι «μπορούσαν επίσης να πουν στην ΔΕΗ Α.Ε. να μην υπογράψει με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ».

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: “Κάναμε μία επέκταση για να παίρνει ο άλλος ένα σάντουιτς”

"google ad"

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προσπάθησε να δώσει τη δική της απάντηση στον σάλο που έχει προκληθεί μετά τις αυξήσεις και τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Κώστας Κουτσοδήμας είπε ότι δεν περίμενε μια τέτοια πολεμική εναντίον της ΓΕΝΟΠ και ότι η ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με τον κρατικό Προϋπολογισμό.

«Εως 6 ευρώ δόθηκαν, που θα είναι ένα τροφείο, ένας καφές και ένα σάντουιτς», είπε και πρόσθεσε ότι είναι άδικο να χρεώνεται το σωματείο έλλειμμα ευαισθησίας.

«Κάναμε μια επέκταση, να παίρνει ο άλλος ένα σάντουιτς. Δεν είναι ότι δεν σκεφτόμαστε την κοινωνία. Πρέπει να απευθυνθούν στις κυβερνήσεις που παίρνουν τις αποφάσεις», είπε και διερωτήθηκε: «Αν δεν πάρουμε εμείς το σάντουιτς, θα το δώσουν στους ανέργους;».

Είπε επίσης ότι ο μέσος μισθός είναι περίπου 1.300 ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι μεγάλος μισθός γιατί υπάρχει και ο βουλευτικός που είναι μεγαλύτερος.

Η αλήθεια είναι ότι στη ΔΕΗ, μέχρι σήμερα, τέτοια παροχή δεν προβλεπόταν, με αποτέλεσμα η θέσπιση τροφείου να οδηγεί σε μια παροχή ύψους 6 ευρώ την ημέρα ή αλλιώς 150 ευρώ τον μήνα. Αυτά τα κουπόνια, δηλαδή, που θα χορηγούνται από τη ΔΕΗ ισοδυναμούν με το 8% έως 10% του σημερινού μέσου καθαρού μισθού στη ΔΕΗ, που κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 1.600 ευρώ.

Πόσο κοστίζουν οι παροχές στη ΔΕΗ

Οπως αναφέρει και το capital.gr, το μισθοδοτούμενο προσωπικό της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 9μήνου, ανερχόταν σε 18.766 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 2.500 έκτακτοι. Μόνο για τους μόνιμους, λοιπόν, η εταιρεία θα χορηγεί καθημερινά κουπόνια ύψους έως 6 ευρώ με συνολικό κόστος που φτάνει τις 112 χιλιάδες ευρώ την ημέρα ή αλλιώς τα 2,8 εκατ. ευρώ το μήνα ή 33,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αυτά είναι τα χρήματα που θα πληρώσει το ταμείο της ΔΕΗ, δηλαδή το ταμείο που «γεμίζει» από τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές, δηλαδή τα 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΚΟ. Όσοι δηλαδή αντέχουν ακόμη και πληρώνουν, αφού υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Φωτόπουλος: «Ξυδάκι σε όσους αντιδρούν στην αύξηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ»

Επίθεση κατά των ΜΜΕ και όσων αντιδρούν στην αύξηση των μισθών της ΔΕΗ εξαπολύει ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

«Τώρα σας έπιασε ο πόνος;» διερωτάται χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για υποκρισία και φαρισαϊσμό στις αντιδράσεις: «Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας» σημειώνει ειρωνικά.

Αναφερόμενος στην καταβολή επιδόματος “τροφείου” ύψους 6 ευρώ την ημέρα στους εργαζόμενους στην επιχείρηση όπως προβλέπει η νέα ΣΣΕ, ο κ. Φωτόπουλος αντιτείνει ότι «από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ έκλεψαν 2,8 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από την κατακρεούργηση των μισθών τους, ποσό που καρπώθηκε η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση και οι καταναλωτές». Κάνει λόγο για «μεγαλοσχήμονες που όλα αυτά τα χρόνια οικονόμησαν εκατοντάδες εκ. ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών» και καταλήγει:

«Ποιο πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για το μισθό του καθενός μας, οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλότερα ή η κάλυψη των καθημερινών αναγκών για να ζούμε αξιοπρεπώς;».

Αναλυτικά η μακροσκελής ανακοίνωση του Νίκου Φωτόπουλου:

ΣΕΙΣΜΟΣ-ΛΙΜΟΣ-ΚΑΤΑΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ;

Γιατί λέει, θα πάρουν έξι (6) ευρώ σε κουπόνι σίτισης ως τροφείο (δηλαδή ένα σάντουιτς και ένα καφέ) οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ!

ΝΤΡΟΠΗ

ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

Ντροπή γιατί όλοι εσείς που από χθες σκούζετε στα κανάλια και τα ραδιόφωνά σας ξαναβάζοντας μπροστά την κρεατομηχανή του κιμά που λειτουργούσατε στις μαύρες μέρες των μνημονίων, με ανθρώπινες σάρκες, ήσασταν απόντες και μουγκοί όλα αυτά τα
χρόνια που συγκεκριμένοι εκλεκτοί κύριοι κατακλέβουν τη ΔΕΗ. Τώρα σας πήρε ο πόνος για την επιχείρηση, τώρα θυμηθήκατε ότι υπάρχουν καταναλωτές;

1. Που είσαστε όλοι εσείς όλα αυτά τα χρόνια που σήμερα σας πήρε ο πόνος να
υπερασπιστείτε τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές όταν μια σειρά μεγαλοσχήμονες

 • . πότε μέσω της αλχημείας στην Ο.Τ.Σ.
 • . πότε μέσω του ΜΑΜΚ
 • . πότε μέσω των ΑΔΙ

οικονόμησαν εκατοντάδες εκ. € σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών;

Γιατί δεν μιλήσατε γι αυτά; Που ήσασταν; Δεν ακούγατε; Δεν βλέπατε; Γιατί δεν μιλάτε έστω και σήμερα;

2. Που είσαστε όλοι εσείς που έχετε πέσει πάνω στους εργαζόμενους και τη ΓΕΝΟΠ (αν και άλλος είναι ο πραγματικός σας στόχος, γιατί οι θέσεις του και οι θέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΗ δε σας άρεσαν) όταν το ΕΤΜΕΑΡ από 0,30 €/MWh πήγε στα 20,8, αυξήθηκε δηλαδή 6,933% ζημιώνοντας τους καταναλωτές με εκατοντάδες εκατομμύρια €;

Γιατί δεν μιλήσατε γι’ αυτά;

3. Που είσαστε όλοι εσείς που σήμερα σαν ύαινες ξεσκίζετε τις σάρκες μας όταν μια σειρά
αεριτζήδες

 • . χωρίς να πάρουν κανένα ρίσκο
 • . χωρίς να βάλουν μία
 • . χωρίς να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας

αφέθηκαν ελεύθεροι και ανενόχλητοι, χωρίς να επιτρέπεται στη ΔΕΗ να τους ανταγωνιστεί, να της αρπάξουν 201.000 κερδοφόρους πελάτες της ζημιώνοντάς την με εκατοντάδες εκ. €; Δεν τους βλέπατε;

4. Που είσαστε όλοι εσείς να μιλήσετε, να φωνάξετε και να διαμαρτυρηθείτε για το απαράδεκτο γεγονός του ότι επί χρόνια η ΔΕΗ αναγκάζεται να δίνει το ρεύμα ακόμη και στους ανταγωνιστές της επί ζημία;

Αυτό δεν το βλέπετε;

Ντροπή και πάλι ντροπή, γιατί έχετε επιλεκτικές ευαισθησίες, όραση και ακοή!

Βλέπετε οι εργαζόμενοι και τα 6€ των εργαζομένων δεν αφορούν τα αφεντικά σας.

Αλλά ας έρθουμε στην ουσία.

Λέτε ότι με τα 6€ σε κουπόνι σίτισης η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί περίπου 25 εκ. € (12 εκ. € η μητρική και 13 εκ. € οι θυγατρικές). Πολύ ωραία. Αφού θέλετε να είστε αντικειμενικοί, γιατί δεν γράφετε και δεν λέτε ότι (και) από τους
εργαζόμενους της ΔΕΗ έκλεψαν 2,8 δις. € τα τελευταία τρία χρόνια από την κατακρεούργηση των μισθών τους; Ποσό που καρπώθηκε, ωφελήθηκε η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση και οι καταναλωτές; Αυτά δεν είχαν αξία;

Για να το κλείσω, γιατί θα μπορούσα να γράψω πολλά, για τα οποία έχετε πιει το αμίλητο νερό, σας ρωτώ:

 • . Πως τους θέλετε τους εργαζόμενους, δούλους, σκυφτούς μέσα στη μιζέρια;
 • . Να μη διεκδικήσουν;
 • . Να μην αγωνιστούν;
 • . Ποιος πρέπει να είναι οι μισθός τους και από τι πρέπει να καθορίζεται;
 • . Ποιο πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για το μισθό του καθενός μας (του κάθε εργαζόμενου όπου κι αν δουλεύει); Οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλότερα ή η κάλυψη των καθημερινών αναγκών για να ζούμε αξιοπρεπώς;

Με βάση αυτό (το να ζούμε αξιοπρεπώς), ποιος πρέπει να είναι ο μισθός για τον κάθε εργαζόμενο;.

Κλείνω θυμίζοντας σε όλους εσάς που για μια φορά ακόμη στοχοποιείτε κλάδους
εργαζομένων, ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν είναι συντεχνίτες.

Συντεχνία είστε όλοι εσείς (συντεχνία του σκότους) που βιάζετε και τρομοκρατείτε όποιους
πάνε να σηκώσουν κεφάλι.

Στην κατηγορία της συντεχνίας σας απαντάμε:

 • . Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και το συνδικάτο τους είναι αυτό που έχει κάνει δεκάδες μηνύσεις, αγωγές, προσφυγές, συλλαλητήρια και καταλήψεις που για όλα αυτά δεν είπατε τίποτα για να σταματήσει μια σειρά σκάνδαλα και να προασπίσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
 • Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι αυτοί που αποκάλυψαν τη χαριστική ρύθμιση Βενιζέλου στα αφεντικά της χώρας σε σχέση με το χαράτσι και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ είναι αυτοί που σέρνονται στα δικαστήρια γιατί το αποκάλυψαν.
 • Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι αυτοί που από την πρώτη στιγμή εμπόδισαν να αποσταλούν οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών και άνεργων συνανθρώπων μας που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το χαράτσι και γι αυτό και πάλι σέρνονται στα δικαστήρια.

Για αυτά έχετε να πείτε τίποτα; Έτσι είναι οι συντεχνίτες;

Στα δικαστήρια που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί κάναμε το χρέος μας απέναντι στην
κοινωνία, όλους εσάς που αλέθετε με την κρεατομηχανή του κιμά, και εξαιρώ μια σειρά
αξιόλογους δημοσιογράφους που υπηρετούν την αλήθεια, δεν σας είδαμε πουθενά.

Την Τετάρτη 11 Μάρτη δέκα συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ μετά από αλλεπάλληλες αναβολές
ξαναδικαζόμαστε.

Γι αυτό θα πείτε, θα γράψετε κάτι ή δε σας βολεύει γιατί εμείς χαλάμε και
ξεσκεπάζουμε τις βρωμοδουλειές των αφεντικών σας;

Υ.Γ. 1: Επαναλαμβάνω έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός σας στόχος.

Πάρτε το χαμπάρι

Ο ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ

Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΑΛΑΣΕ

Υ.Γ. 2: Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα ξανανοίξει η ΕΡΤ.

Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που η κυβέρνηση θα ξαναπροσλάβει τις καθαρίστριες.

Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα επαναπροσληφθούν όσοι εκδιώχθηκαν και
απολύθηκαν βάναυσα.

Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που ο βασικός μισθός θα πάει στα 751€.

Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας”.

iefimerida.gr, protothema.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ