Εκτεταμένη κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων στο Πολυτεχνείο Κρήτης σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Μαΐου, με αίτημα την ακύρωση της συμμετοχής του Bruno Bender – ερευνητή με σύνδεση με το ΝΑΤΟ – σε προγραμματισμένη ομιλία στο πλαίσιο του σεμιναρίου “CyberHot”.
Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, με τη στήριξη συνδικαλιστικών σωματείων και ερευνητών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, η παρέμβαση ήταν μαχητική και οδήγησε στην ακύρωση της ομιλίας, καθώς ο προσκεκλημένος δεν εμφανίστηκε στον χώρο του Ιδρύματος.
«Οι ΝΑΤΟϊκοί και οι συνεργάτες τους είναι ανεπιθύμητοι στο Πολυτεχνείο!», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φοιτητές.
Καταγγελία για εμπλοκή του Ιδρύματος σε ιμπεριαλιστικά σχέδια
Οι φοιτητές και εργαζόμενοι καταγγέλλουν την παρουσία και τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητώντας την άμεση απεμπλοκή του Ιδρύματος από κάθε τέτοια συνεργασία.
«Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση, τα κόμματα που στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ, το Υπουργείο, και τις διοικήσεις των σχολών μας: θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Σύλλογος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν οι ερευνητικές υποδομές του Πολυτεχνείου για λογαριασμό του ΝΑΤΟ ή του Ισραήλ, τονίζοντας πως στόχος τους είναι η επιστήμη να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς.
Αντιπαράθεση με μέλη ΔΕΠ για τη «νομιμοποίηση» της παρουσίας
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, σημειώθηκε ένταση μεταξύ φοιτητών και ορισμένων καθηγητών που υπερασπίστηκαν τη διεξαγωγή της ομιλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μερίδα καθηγητών υποστήριξε ότι:
«Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στην Παλαιστίνη» και ότι
«Ο ομιλητής είναι ακαδημαϊκός και έχει δικαίωμα λόγου στα πλαίσια της ελευθερίας της έκφρασης».
Η απάντηση των φοιτητών ήταν κατηγορηματική, επικαλούμενοι τα χιλιάδες θύματα στη Γάζα και σε άλλες περιοχές όπου το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί, επισημαίνοντας την υποκρισία των επιχειρημάτων περί «ακαδημαϊκής ελευθερίας».
Οργή για δήλωση καθηγητή υπέρ του Ισραήλ
Ιδιαίτερη οργή προκάλεσε στους φοιτητές η φερόμενη δήλωση μέλους ΔΕΠ, σύμφωνα με την οποία:
«Εγώ είμαι με το Ισραήλ, γιατί η Χαμάς βίαζε».
Οι φοιτητές απάντησαν πως τέτοιες δηλώσεις αποκρύπτουν εγκλήματα πολέμου, ενώ επικαλέστηκαν διεθνή ντοκουμέντα που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς.
«Το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ έχει αφαιρέσει πάνω από 60.000 ζωές Παλαιστινίων και 14.000 παιδιών. Είναι ντροπή να επικαλούνται την “ελευθερία λόγου” για να δικαιολογήσουν εγκλήματα», ανέφεραν.
Πορεία και ανάρτηση σημαίας της Παλαιστίνης
Μετά την ακύρωση της εκδήλωσης, οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία εντός των εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στο πλαίσιο της δράσης τους, αφαίρεσαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάρτησαν στη θέση της τη σημαία της Παλαιστίνης.
«Αυτή είναι η σημαία που θέλουμε στα Πανεπιστήμιά μας – όχι των μακελάρηδων των λαών», τόνισαν.
Τα αιτήματα των φοιτητών
Ο Φοιτητικός Σύλλογος κατέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα:
-
Να σταματήσει κάθε συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης με το ΝΑΤΟ και το κράτος του Ισραήλ.
-
Να συνεδριάσει η Σύγκλητος και να αποφασίσει τη διακοπή προγραμμάτων, όπως το “ECOFUTURE (PRIMA)”.
-
Να ακυρωθεί η συνεργασία με το ΚΕΝΑΠ, για την οποία οι Πρυτανικές Αρχές –σύμφωνα με τους φοιτητές– αρνούνται να δώσουν πληροφορίες στο κοινό.
Ο Σύλλογος καλεί σε νέα συγκέντρωση:
Πέμπτη, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Με κεντρικό σύνθημα την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και την απεμπλοκή της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης από κάθε είδους στρατιωτικό ή ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό, οι φοιτητές δηλώνουν πως «δεν πρόκειται να σιωπήσουν».