16.8 C
Chania
Thursday, November 30, 2023

Μελέτες τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων για 15 δήμους σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι

Ημερομηνία:

Οι μελέτες των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα τηρούν το νέο εθνικό σχεδιασμό, υπογράφηκαν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης από τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη και τον εκπρόσωπο των μελετητών.

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ ΠΥΣ 31/08/2020) προωθεί την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που αφορά στην αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Η σύγχρονη τάση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά στη μετατροπή της σε βιώσιμη διαχείριση υλικών μέσω της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία.

«Η σημερινή υπογραφή αποτελεί μια σημαντική στιγμή γιατί κάθε Δήμος στους τρείς νομούς θα έχει μελέτη και μια συνολική εικόνα, ώστε στα πλαίσια αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού να λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα που θα υπάρχουν από τα τοπικά σχέδια. Είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας και σύμπνοιας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης που χρηματοδοτεί όλα τα σχέδια, των Δήμων και του ΦΟΣΔΑ που πλέον έρχεται να στηρίξει ως ομπρέλα τεχνοκρατική», δήλωσε ο κ. Καλογεράκης, εξηγώντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία άμεσα.

Το αντικείμενο της σύμβασης της πρώτης μελέτης αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την εναρμόνιση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων επτά (7) Δήμων της ΠΕ Ηρακλείου με τον εθνικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα για τους Δήμους:

 • Αρχανών-Αστερουσίων
 • Βιάννου
 • Γόρτυνας
 • Ηρακλείου
 • Μαλεβιζίου
 • Μινώα Πεδιάδας
 • Φαιστού

Αντίστοιχη είναι η μελέτη για τους πέντε (5) δήμους της ΠΕ Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα αφορά στην εκπόνηση μελετών για την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των ισχύοντων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των Δήμων:

 • Αγίου Βασιλείου
 • Αμαρίου
 • Ανωγείων
 • Μυλοποτάμου
 • Ρεθύμνης

Τέλος, υπάρχει και η μελέτη για την εναρμόνιση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων τριών (3) Δήμων της ΠΕ Λασιθίου. Συγκεκριμένα αφορά στην εκπόνηση μελετών για την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των ισχύοντων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των Δήμων:

 • Σητείας
 • Ιεράπετρας
 • Οροπεδίου Λασιθίου

Οι ανάδοχοι θα εκπονήσουν τις μελέτες για λογαριασμό του ΕΣΔΑΚ, ο οποίος παρέχοντας τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στους Δήμους, θα τις παραδώσει για τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες από πλευράς τους.

Με βάση τα παραπάνω οι Δήμοι θα εκπληρώσουν τη θεσμική υποχρέωση τους να επικαιροποιήσουν και αναθεωρήσουν τα ισχύοντα τους Τοπικά Σχέδια του 2016, ώστε να εναρμονιστούν µε τις νέες νομοθετικές απαιτήσεις.

ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

https://youtu.be/t88FaGGgGpQ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν την Παρασκευή τα e-Ραντεβού στο νοσοκομείο Χανίων για τον Δεκέμβριο

Ενημέρωση σχετικά με κλείσιμο e – Ραντεβού. -1. Σας ενημερώνουμε...

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ – Ισπανίας μετά τις δηλώσεις Σάντσεθ για τη Γάζα

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Τελ...

Ανδρουλάκης: Χείρα συνεργασίας στους “11” υπό προϋποθέσεις

Για την επιστολική ψήφο, την δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ,...