20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μεντβέντεφ: Xωρίς ρωσικά λιπάσματα, «μόνο ζουμερά ζιζάνια [θα] φύτρωναν» στα χωράφια των δυτικών χωρών – Δεν θα υπάρξουν παραδόσεις εξαγωγών εις βάρος της ρωσικής αγοράς

Ημερομηνία:

Η Ρωσία δεν θα εξάγει τρόφιμα εις βάρος της δικής της αγοράς, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι η Δύση θα πρέπει να κατηγορήσει μόνο τον δικό της «κοσμικό κρετινισμό» για την επικείμενη κρίση.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο Telegram, ο Μεντβέντεφ σχολίασε πρόσφατες δηλώσεις δυτικών ηγετών σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια. Καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι κύριοι προμηθευτές σιταριού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στο γειτονικό κράτος και τις επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένα άλλα δυτικά έθνη.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα λιπάσματα και τα τρόφιμα από τη Ρωσία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στις παγκόσμιες αγορές χωρίς εμπόδια.

Ο Μεντβέντεφ συμφώνησε ότι χωρίς σιτάρι και άλλες προμήθειες τροφίμων από τη Ρωσία, οι χώρες εισαγωγής θα «περνούσαν πολύ δύσκολες στιγμές»,  ειδικά επειδή, χωρίς ρωσικά λιπάσματα, «μόνο ζουμερά ζιζάνια [θα] φύτρωναν» στα χωράφια τους.

«Λοιπόν… αυτό είναι λυπηρό. Για όλα αυτά φταίνε οι ίδιοι», έγραψε.

Κατά τη γνώμη του Μεντβέντεφ, η Δύση τώρα «υποχωρεί» γιατί «όλες αυτές οι κολασμένες κυρώσεις είναι άχρηστες όταν πρόκειται για ζωτικά πράγματα», όπως τα τρόφιμα ή η ενέργεια.

Οι κυρώσεις παρεμβαίνουν στην επιθυμία όλων να ζήσουν μια κανονική, ευημερούσα ζωή, υποστήριξε ο πρώην Ρώσος πρόεδρος. Η επέκταση του ΝΑΤΟ και το «μπέρδεμα με τους υπολογισμούς των χρεών, των πληρωμών και άλλων πραγμάτων» έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, είπε.

«Και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση από όλα είναι ο κοσμικός κρετινισμός [της Δύσης]», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η Ρωσία είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, αλλά έχει το δικαίωμα να περιμένει κάποια βοήθεια από τους εμπορικούς εταίρους. Διαφορετικά, τόνισε, δεν θα υπήρχε λογική: «Από τη μια πλευρά μας επιβάλλονται παράλογες κυρώσεις και, από την άλλη, [η Δύση] απαιτεί προμήθειες τροφίμων».

«Δεν θα συμβεί, δεν είμαστε ηλίθιοι», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν παραδόσεις εξαγωγών εις βάρος της ρωσικής αγοράς.

«Το φαγητό για τους πολίτες της Ρωσίας είναι μια ιερή υπόθεση» , είπε.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Maxim Oreshkin προέβλεψε έναν παγκόσμιο λιμό ο οποίος, κατά τη γνώμη του, θα ξεκινήσει «μέχρι το τέλος του φθινοπώρου ή μέχρι το τέλος του έτους».

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η Μόσχα, το Κίεβο και διάφοροι δυτικοί παίκτες δείχνουν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο για την επικείμενη επισιτιστική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 τον Μάρτιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε μια παγκόσμια «πρωτοβουλία για την επισιτιστική ασφάλεια». Περιλαμβάνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την απελευθέρωση αποθεμάτων σε περίπτωση κρίσης, πολυμερή δέσμευση να μην επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές γεωργικών πρώτων υλών, προσωρινή αύξηση των ορίων παραγωγής, υποστήριξη της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων στις πιο ευάλωτες χώρες και δημιουργία μηχανισμού που θα τους επέτρεπε να τους παρέχουν αγροτικά προϊόντα «σε επαρκή ποσότητα και σε λογικές τιμές », εάν παραστεί ανάγκη.

"google ad"

rt.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...