16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μεσανατολικό: Όλα έτοιμα στο Ισραήλ για την ισοπέδωση της Γάζας, με τη Δύση σε ρόλο… θεατή

Ημερομηνία:

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να κλιμακώσει τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα, έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες οχήματα σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύει το Al Jazeera και για τις οποίες έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά τους.

Η ανάλυση που έγινε από ειδική ομάδα του ειδησεογραφικού δικτύου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει περισσότερα από 800 στρατιωτικά οχήματα σε δύο βάσεις.

credit: Al Jazeera – Planet Labs PBC

Τουλάχιστον 120 οχήματα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Γάζας και άλλα 700 στην έρημο Νεγκέβ, στο νότο.

credit: Al Jazeera – Planet Labs PBC

Από τις δορυφορικές εικόνες φαίνεται επίσης ότι οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει εννέα στρατόπεδα σε διάφορα σημεία στα όρια της Γάζας. Από αυτά τα τρία λειτουργούν από τα τέλη του 2023 και έξι φτιάχτηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2024, όπου υπάρχουν στρατιωτικοί κοιτώνες, κέντρα διοίκησης και δεκάδες οχήματα.

credit: Al Jazeera – Planet Labs PBC

Οι εικόνες αυτές αποτελούν αποδείξεις για τα σχέδια του Ισραήλ να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τους 35.000 νεκρούς Παλαιστίνιους και την καταστροφή του 62% των σπιτιών και άλλων κτηρίων στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η γενική αίσθηση που έχω είναι ότι το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας δίνει προτεραιότητα στο να τελειώσει τη δουλειά στη Γάζα και μετά θα στραφεί σε άλλες απειλές – είτε είναι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, είτε το Ιράν», δήλωσε στο Al Jazeera ο Χιου Λόβατ, ειδικός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων για θέματα Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, ο στρατός σε πρώτη φάση θα εκδιώξει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τη Ράφα. Κάτι που θα γίνει σε συνεννόηση με τους Αιγύπτιους, που έχουν ήδη ενημερωθεί, όπως έγραψε και η Wall Street Journal. Ενήμερα είναι και τα άλλα αραβικά κράτη της περιοχής, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Είναι βέβαιο ότι η ηγεσία του Καΐρου έχει δώσει το πράσινο φως στο Ισραήλ, διακινδυνεύοντας ένα κύμα οργής στο εσωτερικό, αλλά υποκύπτοντας τελικά στα σχέδια του Τελ Αβίβ και τις πιέσεις του Λευκού Οίκου.

Ανθρωποσφαγή με τις ευλογίες Αμερικανών και Ευρωπαίων

Στις 18 Απριλίου Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Ράφα, μια περιοχή όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Η συνάντηση αυτή έγινε μετά τη φημολογία ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μία πλήρους κλίμακας εκκαθαριστική επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι θα αποφύγει την κλιμάκωση με το Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ήταν αναμενόμενο, διέψευσαν ότι ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την ισοπέδωσε της Γάζας, αλλά όπως τονίζει ο Ομάρ Ραχμάν, αναλυτής του Μεσανατολικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, που εδρεύει στο Κατάρ, «οι Ισραηλινοί ανέδειξαν σε τέχνη την εξασφάλιση αντιτίμου για κάτι που είχαν ή ίσως και να μην είχαν την πρόθεση να κάνουν».

Το παιχνίδι που έπαιξε ο Μπίμπι

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε να υποκύπτει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για την αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν, αλλά έτσι εξασφάλισε το πράσινο φως για να ισοπεδώσει την Γάζα, παρά τις καταγγελίες για τις αγριότητες που έχουν διαπράξει οι Ισραηλινοί στρατιώτες παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Με αυτόν τον ελιγμό κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει προσωπικό πολιτικό χρόνο στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Νομίζω ότι επειδή κυριαρχεί ο φόβος της κλιμάκωσης με το Ιράν, που είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο, βλέπουν τις εναλλακτικές επιλογές», δήλωσε ο Εγιάλ Λουρί-Πάρδες, αναλυτής για θέματα Ισραήλ-Παλαιστίνης, στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, που εδρεύει στις ΗΠΑ. «Γι’ αυτό ο Νετανιάχου προσπαθεί να αξιοποιήσει τη διπλωματική του θέση, ώστε να υλοποιήσει τη φιλοδοξία του για κατάκτηση της Ράφα και θα κινηθεί για μια επιχείρηση εκεί», πρόσθεσε.

"google ad"

Είναι προφανές ότι ο Νετανιάχου αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και παρά τις υποτιθέμενες διαφωνίες του προέδρου Μπάιντεν, έχει σύρει τον Αμερικανό πρόεδρο και τους Ευρωπαίους στο να αποδεχτούν τετελεσμένα. Κάτι που θα γίνει και στην περίπτωση της Ράφα, όπου σε λίγες εβδομάδες δεν θα υπάρχει ίχνος ζωής. Με τους δυτικούς να παρακολουθούν την ανθρωποσφαγή και να απευθύνουν εκ των υστέρων εκκλήσεις για… αυτοσυγκράτηση.

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού προβλέπεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες, κατά την Wall Street Journal.

Βεβαίως ο βομβαρδισμός της Ράφα δεν έχει σταματήσει ούτε μία μέρα και μόνο το Σαββατοκύριακο από τις αεροπορικές επιθέσεις των Ισραηλινών σκοτώθηκαν 22 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 18 ήταν παιδιά.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...