23.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Μεσανατολικό: 16 χώρες στηρίζουν την πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα – «Είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος»

Ημερομηνία:

Οι ΗΠΑ και άλλες 16 χώρες, πολίτες των οποίων κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, εξέδωσαν σήμερα κοινή δήλωση καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να δεχτούν την πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος σχολίασε στο CNN την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι 17 χώρες που υπέγραψαν την κοινή δήλωση.

Η κοινή δήλωση

«Ως ηγέτες χωρών που ανησυχούν βαθιά για τους ομήρους της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών δικών μας πολιτών, υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων τώρα, όπως περιγράφηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλούμε τη Χαμάς να αποδεχτεί τη συμφωνία, ώστε το Ισραήλ να προχωρήσει και να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των πολιτών.

Σημειώνουμε ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και ανοικοδόμηση της Γάζας, ταυτόχρονα θα παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και ευκαιρίες για μια πιο διαρκή μακροπρόθεσμη ειρήνη και μια λύση δύο κρατών. Σε αυτή την αποφασιστική στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ, καθώς και τη Χαμάς να προχωρήσουν στους τελικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για να κλείσει η συμφωνία και να φέρει ανακούφιση τόσο στις οικογένειες των ομήρων μας, όσο και στις οικογένειες των δυο πλευρών αυτής της τρομερής σύγκρουσης, μεταξύ των οποίων και οι άμαχοι πληθυσμοί. Είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος και αυτή η συμφωνία είναι η απαραίτητη αφετηρία».

Οι κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν

Όπως αναφέρει το CNN, η κοινή δήλωση σηματοδοτεί ένα ακόμη παράδειγμα της συνεχιζόμενης εκστρατείας πίεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ και τη Χαμάς, προκειμένου να πουν «ναι» σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.

Ο Μπάιντεν έκανε το ασυνήθιστο βήμα την περασμένη εβδομάδα και παρουσίασε δημόσια σε μια ομιλία του τις λεπτομέρειες της τελευταίας προσφοράς του Ισραήλ στη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, με την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει ανάλογη επίθεση με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν περιέγραψε μια πρόταση τριών φάσεων που θα είχε ως αποτέλεσμα την «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Μετά τις αποκαλύψεις Μπάιντεν σχετικά με την πρόταση του Ισραήλ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, συγκάλεσε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα μια δια ζώσης συνάντηση πρεσβευτών και αρχηγών αποστολών που εκπροσωπούσαν χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς, ανέφερε το CNN, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις είχαν «παγώσει».

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης στην Ουάσιγκτον, συζήτησαν ιδέες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα, με ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μιλήσουν ως ομάδα τόσο δημόσια όσο και σε ιδιωτικό περιβάλλον. Οι πρεσβευτές και οι αρχηγοί των αποστολών που συναντήθηκαν με τον Σάλιβαν είχαν βρει τρόπους για να ασκήσουν πίεση στα διαπραγματευόμενα μέρη -συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ– για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε μια συμφωνία, είπαν πηγές στο CNN.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, και του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκέρκεπέστρεψαν στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ