15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά ακόμη και από εμβολιασμένους

Ημερομηνία:

Η επικεφαλής των CDC σημειώνει ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι 90% αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τη μόλυνση και τη μετάδοση.

Το ίδιο εύκολα με την ανεμοβλογιά, τόσο από εμβολιασμένους, όσο και από ανεμβολίαστους, μπορεί να μεταδοθεί η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προκαλεί σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η έκθεση, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Washington Post και κάνει τον γύρο των διεθνών Μέσων, υπογραμμίζει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού σε ποσοστό ανάλογο με των ανεμβολίαστων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Η επικεφαλής μάλιστα των Κέντρων, Rochelle Walensky, φέρεται να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του εσωτερικού εγγράφου, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

«Τα πράγματα είναι σοβαρά, πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν φωνάζουμε άδικα», τονίζει, ενώ δεν διστάζει να παρομοιάσει τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού με αυτήν της ανεμοβλογιάς και της ιλαράς.

Μετά έτσι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, τα CDC αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα, ακόμα και εντός της ημέρας, νέα δεδομένα, βάσει των οποίων θα γίνει σύσταση στους εμβολιασμένους, να φορούν μάσκα ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Walensky, όλοι στα σχολεία (δάσκαλοι, μαθητές και επισκέπτες) πρέπει να φορούν μάσκα, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάστασή τους, με σκοπό να διασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία το νέο σχολικό έτος το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Είναι ακραία τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε, για να ελέγξουμε την κατάσταση», προσθέτει.

Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική μελέτη, κάθε ένας που έχει προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί, κατά μέσο όρο, να μολύνει άλλα οκτώ με εννιά άτομα. Κάτι που σημαίνει πολύ υψηλό «R0», αλλά και ότι ακόμα κι αν δεν νοσήσουν, οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό εξίσου εύκολα με τους ανεμβολίαστους.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, κάθε κρούσμα COVID-19 μετέδιδε τον ιό σε δύο άτομα κατά μέσο όρο και ως εκ τούτου ο SARS-CoV-2 έμοιαζε περισσότερο με κοινό κρυολόγημα ως προς τη μεταδοτικότητα. Πλέον όμως, με τη μετάλλαξη Δέλτα έφθασε στα επίπεδα της ανεμοβλογιάς.

Η απόφαση των CDC για τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους άρει την προηγούμενη απόφαση του Μαΐου, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα στους περισσότερους χώρους.

Και αυτό γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, η οποία αποδίδεται κυρίως στην επικράτηση του στελέχους Δέλτα του SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται για μία αύξηση της τάξης του 300% στον αριθμό των νέων μολύνσεων από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Στο Λος Άντζελες το ποσοστό των λοιμώξεων COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένους ήταν 2% τον Μάρτιο, 5% τον Απρίλιο, 11% τον Μάιο, ενώ εκτοξεύτηκε στο 20% τον Ιούνιο.

Παρ΄ όλα αυτά, η επικεφαλής των CDC καθιστά σαφές ότι τα εμβόλια, αν και δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά όσον αφορά στη μόλυνση και τη μετάδοση του ιού, προστατεύουν σε ποσοστό 90% από μια σοβαρή νόσηση.

Τονίζει, δε, ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους πολίτες να σηκώσουν μανίκι το συντομότερο δυνατό ώστε το νέο πανδημικό κύμα να είναι τόσο φονικό.

"google ad"

Όπως και να έχει, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, το εμβόλιο συνεχίζει να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου κατά δέκα φορές και τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά τρεις φορές.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...