20.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

Μετάλλιο Tιμής στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη

Ημερομηνία:

Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για “Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον πολύ υψηλού επιπέδου ηγετικό ρόλο στην επιστήμη του μηχανικού” απονεμήθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Α. Φίλη  στο συνέδριο World Automation Congress (WAC2024). Το συνέδριο είχε ως θέμα τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη και έλαβε χώρα στο Κανκούν στο Μεξικό μεταξύ 22 και 25 Σεπτεμβρίου 2024. Ο Γιάννης Φίλης ήταν τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικός ομιλητής με θέμα “Μαθηματική θεωρία εκτίμησης της αειφορίας και λήψης αποφάσεων”.

Κατά την απονομή του μεταλλίου, ο Γιάννης Φίλης είπε σε σύντομη προσφώνησή του:

“Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Mo Jamshidi και την Οργανωτική Επιτροπή για τη στήριξη και την ευγένειά τους.

Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πρόσεξα κάποια επιμέρους αντικείμενα όπως κυκλική οικονομία, κλιματική αλλαγή, κοινωνική ασφάλεια, έξυπνη διαβίωση.

Έχουμε κάνει τρομακτική πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνολογία μέσα σε λίγες δεκαετίες. Όμως δεν γίνεται να αγνοούμε τις ατέλειες αυτής της προόδου. Μιλάω για πράγματα που υπαινίσσονται τα παραπάνω αντικείμενα. Δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την ανθρωπογενή κλιματική κρίση, τις χαώδεις οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών και πολιτών, τις μη αναστρέψιμες οικολογικές καταστροφές οι οποίες απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη, την αισχρότητα της επίλυσης διεθνών διαφορών και αντιπαθειών με τον πόλεμο. Ενίοτε φαίνεται ότι με τον χρόνο γινόμαστε ευφυέστεροι αλλά λιγότερο σοφοί.

Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε δίνοντας τεχνολογικές λύσεις σε τέτοια προβλήματα, αγνοώντας την πολιτική και την ανθρώπινη φύση. Η επιστήμη δεν μπορεί να είναι απολιτική. Έχουμε πολλή διεπιστημονική δουλειά μπροστά μας αν θέλουμε η κοινωνία μας να είναι βιώσιμη.

Αλλά θα προχωρήσω ένα βήμα ακόμη. Όλα αυτά τα χρόνια κατανόησα ότι, όσο σημαντικός και αν είναι ο υλικός μας κόσμος, τα πλέον μόνιμα πράγματα στη ζωή δεν περιέχουν ύλη όπως τα εργαλεία, τα αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα. Δεν περιέχουν μόρια και άτομα αλλά κάτι που ο προηγμένος, αν και υλικός εγκέφαλός μας προσλαμβάνει τελείως διαφορετικά. Μιλάω για την ομορφιά, τη φιλία, τη συναδελφικότητα, την αγάπη – τη βαθύτερη ουσία του ανθρωπισμού.

Και αυτή η συνάντηση απόψε τα έχει όλα.

Σας ευχαριστώ εκ βαθέων!”

Το ακροατήριο ανταποκρίθηκε όρθιο με ενθουσιώδες χειροκρότημα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα: Γέλιο, το ισχυρότερο φάρμακο – Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα...

Times of Israel: Αλήθειες που δεν γνωρίζουν οι πολίτες στο Ισραήλ

Το επίσημο Ισραήλ έχει δώσει στους Ισραηλινούς όλη την εικόνα και...