Η νέα τους εκδήλωση υπό τον τίτλο «Spartan March» ξεκινάει με μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων η οποία περιγράφεται ως «μια όμορφη περιήγηση μέσα από τα ιστορικά μέρη και σας επιτρέπει να θαυμάσετε την ομορφιά των γύρω λόφων των Θερμοπυλών». Ενδεικτική του μιλιταριστικού κλίματος είναι η περιγραφή της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της Ένωσης:

«Η πορεία είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να αποδείξει τη φυσική ετοιμότητα των μελών της EPA, καθώς και ένα κοινωνικό γεγονός για την προώθηση της αερομεταφερόμενης αδελφοσύνης και της συντροφικότητας μεταξύ των στρατιωτών των διαφόρων εθνών. Φουσκάλες, πονεμένους μυς και ένα υπέροχο μετάλλιο είναι αυτά που παίρνετε. Αίμα, ιδρώτας και δάκρυα είναι αυτά που πληρώνετε».

Αξίζει να αναφερθεί πως η πορεία προσκαλεί «ξένα στρατεύματα από τις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις του ΝΑΤΟ και φίλων χωρών».

Όπως αναφέρει στο site της, η οργάνωση έχει έδρα το Σαλέρνο στην Ιταλία και ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2001 «από μια ομάδα Ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών». Τα μέλη της είναι «κυρίως εν ενεργεία, έφεδροι και απόστρατοι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και φιλικών χωρών».

Ακόμα διαθέτουν «αερομεταφερόμενη εθελοντική μονάδα εφέδρων, αφιερωμένη στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ και φιλικών χωρών σε περιόδους ανάγκης», τα ανώτερα μέλη της οποίας «έχουν εκτενή επιχειρησιακή εμπειρία σε πολεμικά μέτωπα, από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, έως τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία».

Θυμίζουμε πως πρόκειται για την ίδια ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα, που τον Μάιο επιδίωξε να τιμήσει του Γερμανούς αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην Μάχη της Κρήτης, όπου αντιμετώπισαν την αντίσταση του κρητικού λαού. Η τότε προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ματαιώθηκε λόγω της κατακραυγής που ξεσηκώθηκε.

SPARTAN MARCH 2021 web