Μετά τη Μύκονο το Ρέθυμνο παίρνει σειρά;

Κανένα σχόλιο

Ολιγωρία να προλάβει τις τοπικές επιδημίες κορονοϊού, διαπιστώνεται από την Κυβέρνηση η οποία και πάλι υποεκτίμησε την εκθετική πορεία της πανδημίας. Η χθεσινή απόφαση για έκτακτα μέτρα στην Περιφέρεια Μυκόνου, ανοίγει το δρόμο για την “εξάπλωση” αυτών των μέτρων και σε άλλες περιοχές, όπου σημειώνεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Όσον κι αν η Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί ότι επιβάλλει lockdown, επί της ουσίας πρόκειται για ένα μερικό lockdown αν συνυπολογίσει κανείς την περίοδο που γίνεται και τα περιοριστικά μέτρα που το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα ενεργά κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί ξεπερνούν τα 30.000 και σίγουρα τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα από 100.000.

Οι Κυκλάδες αλλά και η Κρήτη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Μύκονος όπως και άλλες περιφέρειες θα έπρεπε να είναι ήδη στο “κόκκινο” μέρες πριν, όπως σύστησαν μάλιστα κάποιοι επιδημιολόγοι. Φαίνεται πως οι ελλιπείς έλεγχοι για τα κορονοπάρτι, αλλά και η καθυστερημένη απόφαση οι μη εμβολιασμένοι να ταξιδεύουν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test και μοριακό έλεγχο, οδήγησε στη συγκεκριμένη κατάσταση.

"Sponsored links"

Ένα ιδιαίτερα αντιφατικό στοιχείο είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που δηλώνεται στο νησί. Σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται πως η εμβολιαστική κάλυψη όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας προσεγγίζει το 98% ενώ για τους μόνιμους κατοίκους το 54% με σχεδόν το σύνολό τους να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον μία δόση.

Παρόλ’ αυτά προέκυψαν πολλά “εισαγόμενα” κρούσματα καθώς υπήρξε πλημμελής έλεγχος των τουριστών και δη των Ελλήνων. Έτσι τα κρούσματα ξέφυγαν και φυσικά είναι απόλυτα βέβαιο πως αυτά αφορούν και ήδη εμβολιασμένους διότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται σε όλους μας, εμβολιασμένους και μη. Το σημαντικό θέμα με τα νησιά είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για τη διαχείριση των ασθενών.

Επιδημιολογική εικόνα

Όπως είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης 15/7 ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, “Η κατάσταση σε περιοχές (Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου) επιβάλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 στις 14/7.

Ο υφυπουργός έμμεσα προϊδέασε και για άλλες περιοχές αναφέροντας ότι ” στο Ρέθυμνο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου, το Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, 55 από 9 που ήταν στις 7 Ιουλίου. Έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη, 56 από 24 στις 7 Ιουλίου, και έχουν 7πλασιαστεί στην Πάρο, 72 από 9 στις 7 Ιουλίου”.

Να αναφέρουμε μόνο ότι χθες ανακοινώθηκε ότι στην Πάρο έγιναν στις 16/7, 231 rapid test με 12 να είναι θετικά (5,19%) και αφορούσαν σε 8 άνδρες και 4 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 26 έτη.

Ιδιαίτερα ενδεικτική της κατάσταση αποτελεί και η αναφορά του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι “Για να γίνει κατανοητή η διασπορά στην Μύκονο, αν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα και αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του, στα 100 άτομα που θα συναντάει τα 4 θα είναι ενεργά κρούσματα”.

«Οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα κορονοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και διασωληνομένους θα δώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

news247.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live