Δεν υπάρχει τίποτα ρομαντικό όταν ένας 87χρονος σκοτώνει την 85χρονη σύζυγό του, η οποία νοσεί από καρκίνο σε τελικό στάδιο, και κατόπιν αυτοκτονεί. Δεν υπάρχει πράξη «αγάπης» ή «ευθανασίας»· υπάρχει αδιέξοδο, απόγνωση, αδυναμία διαχείρισης, έλλειψη υποστήριξης και ανείπωτος πόνος.
Οι πληροφορίες για τη σχέση του ζευγαριού δεν προμήνυαν τέτοια κατάληξη. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Νίκος Μαλλιαρός, περιέγραψε τον άνδρα ως έναν άνθρωπο που «ήταν διαρκώς δίπλα της, τη φρόντιζε, τη λάτρευε». Ήταν, όπως είπε, «από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους στο Ρέθυμνο» και μαζί αποτελούσαν ένα «πραγματικά δεμένο ζευγάρι».
Παρ’ όλα αυτά, μετά την τραγωδία, αρκετοί έσπευσαν να τη σχολιάσουν μέσα από το πρίσμα των έμφυλων σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των «θανατώσεων από οίκτο» διαπράττεται από άνδρες. Είναι αλήθεια πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, όμως οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ένα σαφές μοτίβο.
Πράγματι, όπως δείχνουν οι έρευνες, στις περιπτώσεις τέτοιων εγκλημάτων μεταξύ συντρόφων ή μελών οικογένειας, οι άνδρες είναι κατά κανόνα οι δράστες και οι γυναίκες τα θύματα.
Χαρακτηριστική είναι η μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία ανέλυσε περιστατικά σε διάστημα άνω των τριών δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των θυμάτων σε «θανατώσεις από οίκτο» ήταν γυναίκες, ενώ οι δράστες ήταν σχεδόν πάντα άνδρες. Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν κατά κύριο λόγο στενές σχέσεις, όπως μεταξύ συντρόφων ή γονέων και παιδιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το ένα τρίτο των θυμάτων έπασχε από ασθένεια σε τελικό στάδιο· σε πολλές περιπτώσεις, η σοβαρότητα ή και η φύση της ασθένειας δεν ήταν καν γνωστή.
Ανάλογα ευρήματα προκύπτουν και από μελέτη της βρετανικής οργάνωσης The Other Half, που εξέτασε 100 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια 25 ετών. Το 78% των θυμάτων ήταν γυναίκες και το 88% των δραστών άνδρες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις είχε υπάρξει σαφής επιθυμία του θύματος να πεθάνει, ενώ πολλές από τις γυναίκες δεν ήταν βαριά άρρωστες.
Τα δεδομένα δείχνουν καθαρά ένα έμφυλο μοτίβο στις θανατώσεις από οίκτο: οι άνδρες διαπράττουν τα εγκλήματα, οι γυναίκες είναι τα θύματα – συχνά χωρίς να υπάρχει πραγματική ή τελικού σταδίου ασθένεια.
Γιατί οι άνδρες διαπράττουν συχνότερα θανατώσεις από οίκτο;
Η καταγραφή ενός έμφυλου προτύπου είναι σημαντική, αλλά δεν επαρκεί για να εξηγήσει τη σύνθετη πραγματικότητα. Η μεγαλύτερη συχνότητα με την οποία οι άνδρες διαπράττουν τέτοιες πράξεις – ιδίως εις βάρος συντρόφων ή συγγενών – συνδέεται με ένα περίπλοκο σύνολο ψυχολογικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:
-
Παραμορφωμένη αίσθηση καθήκοντος: Ορισμένοι άνδρες νιώθουν υποχρεωμένοι να βάλουν τέλος στα βάσανα του αγαπημένου τους προσώπου, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή του.
-
Ισχυρισμός πράξης αγάπης: Πολλοί δράστες δηλώνουν ότι ενήργησαν από αγάπη ή συμπόνια, ιδιαίτερα όταν το θύμα ήταν άρρωστο ή ανάπηρο. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πολλά από τα θύματα δεν έπασχαν από ανίατη ασθένεια και δεν είχαν ζητήσει να πεθάνουν. Το έγκλημα, λοιπόν, συχνά σχετίζεται περισσότερο με την ψυχική πίεση και τις αντιλήψεις του δράστη, παρά με την πραγματική κατάσταση του θύματος.
-
Κατάθλιψη και ψυχική κατάρρευση: Πολλοί δράστες πάσχουν από αδιάγνωστη ή αθεράπευτη κατάθλιψη, ιδίως όταν επωμίζονται την καθημερινή φροντίδα του ασθενούς ή βιώνουν την απειλή απώλειας. Η έλλειψη ελπίδας, το πένθος και η αίσθηση αδυναμίας οδηγούν πολλές φορές σε φονικές αποφάσεις – που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται και από αυτοκτονία.
-
Δικαστική ανοχή για τις γυναίκες: Παρότι υπάρχουν και περιστατικά με γυναίκες ως δράστριες, αυτές χρησιμοποιούν συνήθως λιγότερο βίαιες μεθόδους και συχνά αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη με μεγαλύτερη επιείκεια. Στις περιπτώσεις ανδρών εξετάζεται το ενδεχόμενο άσκησης βίας, ενώ αντίστοιχες πράξεις από γυναίκες συχνά ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα συναισθηματικής εξάντλησης. Αυτό ενδέχεται να οδηγεί σε υποκαταγραφή τέτοιων περιστατικών με γυναίκες ως δράστριες.