24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Με δυο ευρώ δηλώνεις Αριστερός!

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μιχάλης Λεάνης.

Τα ένσημα για τα ιδεολογικά σου πιστεύω τα συμπλήρωνες στα ξερονήσια, στις φυλακές , στις εκτοπίσεις , στα Στρατοδικεία. Έξτρα πόντοι οι βασανισμοί και οι εκτελέσεις που στην χώρα μας κράτησαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 50!

Από την Μεταπολίτευση και μετά για να διατηρηθούν οι ιδέες ζωντανές αλλά και για την απόκτηση και διατήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όφειλες να οργανωθείς , να διαβάσεις, να συμμετέχεις σε πορείες , σε διαμαρτυρίες, σε απεργίες. Να δηλώσεις παρών σε σωματεία, ενώσεις, συνδικάτα.

Τώρα πλέον την σήμερον ημέρα σε ένα κομμάτι της Αριστεράς, πλειοψηφικό μάλιστα, για να γλυτώσουν από την ιδεολογική γραφειοκρατεία των μηχανισμών αρκεί να καταθέσεις δυο ευρώ και αυτόματα δηλώνεις Αριστερός!

Με αυτήν την απλή διαδικασία έχεις πλέον την δυνατότητα να επιλέγεις αρχηγό , πρόσωπο δηλαδή και όχι απαραίτητα πολιτική πρόταση , να επιλέγεις γραμμή πλεύσης. Και αν πάλι δεν σου βγει καταθέτεις άλλα δυο ευρώ και το αλλάζεις στην επόμενη διαδικασία.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το καρτοκινητό σου. Έχεις μονάδες; Τότε μπορείς και μιλάς! Σου τελείωσαν; Αγοράζεις καινούργιες και συνεχίζεις να είσαι σε επαφή! Μετά την ολοκλήρωση της φάσης pay card ή pay vote μπορείς ανεμπόδιστα και έχοντας την συνείδηση σου καθαρή, αφού έπραξες το εκλογικό σου καθήκον , να κάθεσαι να αμπελοφιλοσοφείς , να ρεμβάζεις να αγωνίζεσαι μέχρι εσχάτων αναρτώντας ότι σου περνά από το μυαλό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως μέγιστη επαναστατική δράση και πράξη. Εύκολα πράματα σε δύσκολους καιρούς!

Που καιρός για πορείες και άλλα συναφή…βαρετά! Έτσι φτάσαμε στο σημείο να ψηφίζουν 150000 και να δηλώνουν υπερήφανοι για την συμμετοχή την ίδια ώρα που στους κοινωνικούς ξεσηκωμούς με το ζόρι μαζεύουν χίλιους νοματαίους. Σε αυτή την περίπτωση οι δηλώσεις περισσεύουν! Έτσι ονειρεύτηκαν κάποιοι την Αριστερά και έτσι την έφτιαξαν. Προσωποκεντρική , προσωποπαγής , τσαχπίνα παιχνιδιάρικη και επικοινωνιακή και πάντα υπάκουη στα θέλω του ηγέτη και της παρέας του.

Σε μια κομβική περίοδο για την ανθρωπότητα όπου ο Καπιταλισμός θριαμβευτής έμπαινε δυναμικά με πρόθεση να σαρώσει τα πάντα στην σκληρότερη φάση του αυτή των Μονοπωλίων ένα κομμάτι της Αριστεράς , κι όχι μόνο στην χώρα μας, προέκρινε ως τάχα μου πιο ρεαλιστική την πρόταση διαχείρισης του συστήματος συνοδευόμενη με την πολιτική των … χαμηλών λιπαρών! Μια Αριστερά Light για όλους αυτούς που δεν θέλουν να παχύνουν καταναλώνοντας άχρηστες και ανεφάρμοστες ιδεολογίες αλλά και δυσκολοχώνευτες θεωρήσεις.

Αποκήρυξαν τα σύμβολα, τις κόκκινες σημαίες τις ανατροπές και τις ολικές συγκρούσεις και βγήκαν στο μεϊντάνι λοξοκοιτώντας προς το προοδευτικό (;;;) Κέντρο να βρουν ανταπόκριση!

Η Αριστερά αυτή τελικά κατέληξε στον κουβά. Πουθενά δεν πρόκοψε ιδιαίτερα στην Γηραιά Ήπειρο όπου παραδοσιακά μετρούσε ισχυρές δυνάμεις, αλλά για το σύστημα παραμένει χρήσιμη και λειτουργική όταν κάνει την δουλειά της.

Όπως συνέβη δηλαδή στα δικά μας όταν κυβέρνησε για τρία και κάτι χρόνια. Η περίφημη “πρώτη φορά Αριστερά”.

Τώρα τελεί σε φάση ανασυγκρότησης(;;;) μετά την εμφάνιση ενός φαινομένου! Το φαινόμενο “Κασσελάκης”!

Για μένα φαινόμενο είναι ο Ρονάλντο, ο πραγματικός, ο Βραζιλιάνος, α να μην το ξεχάσω και ο Βασίλης Καρράς!

Άλλο φαινόμενο συγνώμη αλλά δεν διακρίνω!

Δεν εκπλήσσομαι όμως με τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο. Θεωρώ ότι είναι η φυσική κατάληξη των γεγονότων.

Τώρα που δεν έχουμε πια ιδέες να πουλήσουμε σε ένα ανεκπαίδευτο ακροατήριο , αφού τις ξεπουλήσαμε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης μας , ας του πουλήσουμε ηγέτη νέο με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά , όπως πουλήσαμε με λίγο από επανάσταση βέβαια το 2012 και μας έκατσε η μπίλια!

Απέναντι στον Μητσοτάκη δεν συντρέχει κανένας μα κανένας λόγος να αντιπαραθέσουμε πολιτική πρόταση ( άραγε ποια;) αλλά νέο πρόσωπο. Μητσοτάκη εσείς; Κασσελάκη εμείς!

Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν ποτέ σε βάθος , οι περισσότεροι τουλάχιστον , γιατί δεν έχουν το κατάλληλο ιδεολογικό υπόβαθρο για να το επεξεργαστούν , πως έφτασαν εν μέσω συγκυριών στην Κυβερνώσα Αριστερά και τι τελικά τους οδήγησε στην κατρακύλα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

Δεν εξαιρώ φυσικά τις περιπτώσεις όλων αυτών που κινούνται στο περιβάλλον του απελθόντα προέδρου, και οι οποίοι ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια στο πλευρό του νέου προέδρου, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται καν να μπουν σε αυτές τις διαδικασίες.

Ο παραδοσιακός και ιστορικός ρόλος της Αριστεράς ήταν είναι και θα είναι να εκπαιδεύει το ακροατήριο της ώστε καταρτισμένο ιδεολογικά και κατά συνέπεια πιστό στις αξίες , στις αρχές και στις ιδέες να αντιστέκεται, να πολεμά τις ταξικές αντιθέσεις με σκοπό την απόκτηση ταξικής συνείδησης , να επιστρατεύει την ανυπακοή στις προσταγές του συστήματος , να πολεμά για την οργάνωση της αντεπίθεσης του.

Γιατί η Αριστερά οφείλει να είναι πάντα σε επαγρύπνηση!

Ενδιέφερε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπαιδεύσει το κοινό του ως Κυβερνώσα Αριστερά αλλά και ως αντιπολίτευση; Με τίποτα και για κανένα λόγο!

Στην περιβόητη υπόθεση της Κυβερνώσας Αριστεράς περισσότερο τον ενδιέφερε η Κυβερνώσα και λίγο έως καθόλου η Αριστερά.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι του αυτό τον απασχολεί και τώρα. Το πως θα επιστρέψει στην εξουσία. Ο αυτοσκοπός της εξουσίας!

Επειδή την πρώτη φορά κρύφτηκαν πίσω από τον φερετζέ των δύσκολων συνθηκών και των μνημονίων τώρα ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία πιστεύοντας ότι θα πείσουν το ακροατήριο για τις αγαθές τους προθέσεις.

Οι σκεπτόμενοι όμως γνωρίζουν πλέον καλά ότι αυτοί επέλεξαν αυτόν τον δρόμο που δεν είναι ο δρόμος της ευθύνης αλλά ο παράδρομος του συμβιβασμού για χάρη της εξουσίας.

Αυτοί εκπαίδευσαν το ακροατήριο τους στην λογική του μικρότερου κακού , μια λογική που μικραίνει τις αντιστάσεις και μεγαλώνει τους συμβιβασμούς.

Αυτοί μετέτρεψαν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ για το καλό μας, παρόλο που υποστήριζαν με σθένος – και τελικά έτσι για να υποστηρίζουν, ότι το ΟΧΙ ήταν για το καλό μας.

Αυτοί πουλούσαν ρήξη με την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο , αυτοί πανηγύριζαν για την έξοδο από τα μνημόνια έχοντας στραγγίξει τα μεσαία , τα χαμηλά και τα λαϊκά εισοδήματα για την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων.

Αυτοί εξάλλου έστηναν φιέστες για να γιορτάσουν την επιστροφή στην κανονικότητα με 1000 μνημονιακούς νόμους να παραμένουν σε ισχύ!

Αυτό κι αν είναι τρέλα! Έχετε δει πουθενά Αριστερά να πανηγυρίζει επειδή οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι;

Ευθύνη για την Αριστερά δεν είναι ο αυτοσκοπός της εξουσίας. Ούτε τα αριθμητικά τερτίπια, όπως την περίοδο των μνημονίων, την καθιστούν υπεύθυνη και σοβαρή.

Ευθύνη σημαίνει να παραμένεις στα δύσκολα πιστός στα ιδανικά και στις αξίες. Ευθύνη σημαίνει να υπηρετείς σύμφωνα με την ιδεολογία σου το συμφέρον των πολλών και όχι να προσπαθείς να πείσεις τους πολλούς ότι ο συμβιβασμό είναι το συμφέρον του για χάρη της εξουσίας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν ποτέ ότι δεν ήταν το πρόγραμμα ούτε οι τρικλοποδιές των πρωτοκλασάτων στον μεγάλο αρχηγό που οδήγησαν στις αλλεπάλληλες ήττες.

Ήταν κάτι πιο απλό για τον μέσο ψηφοφόρο , τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ανεκπαίδευτο , αλλά ευτυχώς το ένστικτό του ακόμα λειτουργεί.

Ήταν ότι βαρέθηκε , ότι αηδίασε να πιστεύει και να ακολουθεί μια Αριστερά που άλλα λέει , άλλα κάνει κι έφτασε ως εδώ!

Οι πολλοί τον εγκατέλειψαν και έμειναν οι ανεκπαίδευτοι γιατί τους ενώνει η προοπτική της εξουσίας. Γι αυτό και ψήφισαν Κασσελάκη.

Αλλά όμως όπως γρήγορα ξεθώριασε το δίχως περιεχόμενο πολιτικό προφίλ του επικοινωνιακού Τσίπρα άλλο τόσο γρήγορα θα γκριζάρει το προφίλ του αμερικανοτραφούς “μπροστινού” Κασσελάκη.

Η παρέκκλιση , η εκτροπή προς τα δεξιά και προς το προοδευτικό κέντρο όλο και θα φέρνει το ανεκπαίδευτο ακροατήριο πιο κοντά στο συντηρητικό πρωτότυπο απομακρύνοντας το από το κεντροαριστερό κακέκτυπο!

ΥΓ: Γιατί επιβάλλονταν ο νέος πρόεδρος να είναι αμερικανοτραφής θα σας το εξηγήσω με στοιχεία μια άλλη φορά. Μην τα περιμένετε όλα σε ένα blog.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ