20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Με μεγάλη επιτυχία η προφεστιβαλική της ΚΝΕ – Οδηγητή στον Αποκόρωνα

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου η προ φεστιβαλική εκδήλωση της Τ.Ο Χανιών της ΚΝΕ στους Άγιους Πάντες (Μπαμπαλή),του Αποκόρωνα Χανίων, στα πλαίσια του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με σκετς που παρουσιάστηκε από μαθητές των σχολείων της περιοχής. Οι μαθητές ανέδειξαν με χιουμοριστικό τρόπο ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους όπως το τί διδάσκετε στο σημερινό σχολείο, το άγχος των εξετάσεων, το πως αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που περνάνε αυτοί και οι οικογένειές τους, Κυρίως αναδείχτηκε η διαφορετική πρόταση για το σχολείο που θέλει η σημερινή νεολαία. Ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα, που θα παρέχει όλα τα εφόδια στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, Ενιαίο 12χδροναο για όλους, χωρίς φροντιστήρια, με σύγχρονες υποδομές που θα καλύπτουν τις ανάγκες.

Η κεντρική πολιτική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. Ο κ Συντυχάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, στο νέο μνημόνιο με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Τρόικα και φέρνει άμεσα για ψήφιση στη βουλή. Τα μέτρα που περιέχει η νέα συμφωνία είναι τόσο σκληρά που καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τόλμησε να φέρει κάτω από τον φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Με το παραμύθι της “αριστερής κυβέρνησης” και του “πρωθυπουργού που πάλεψε αλλά δεν τον άφησαν”, προχωρά στην υλοποίηση βάρβαρων μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ και τα οποία κατεδαφίζουν ότι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Αναδείχτηκε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε καν αυτά τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά δεν έδωσε, αλλά αντίθετα δίνει τη χαριστική βολή σε μια σειρά κλάδους όπως οι μικρομεσαίοι αγρότες ,θέλοντας στην ουσία να τους ξεκληρίσει, να συγκεντρωθεί η Γη σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Είναι στόχος της συγκυβέρνησης να συρρικνωθεί ο αγροτικός πληθυσμός στο μέσο όρο της ΕΕ, στο 1% του συνολικού πληθυσμού. Την .ίδια στιγμή που η αγροτική παραγωγή της Κρήτης και της Ελλάδας συνολικά, έχει τεράστιες δυνατότητες         ,κυριαρχούν οι εισαγωγές, η παραγωγή σχεδιάζεται με κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.

Είναι ψεύτικο το δίλημμά που προσπαθούν να καλλιεργήσουν το τελευταίο διάστημα διάφορες δυνάμεις που παρουσιάζουν ως λύση την επιστροφή στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής. Θέλουν να βάλουν το λαό να επιλέξει με ποιο νόμισμα στην ουσία θα μετράει τη φτώχεια του. Μάλιστα παρουσιάζεται αυτή η πρόταση σαν ρήξη, κρύβοντας ότι ένα τμήμα του εγχώριου κεφαλαίου έχει ουσιαστικά οικονομικά οφέλη από την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Κρύβουν από το λαό ότι η εσωτερική υποτίμηση που θα πραγματοποιηθεί, θα την πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τον λαό και την νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται στην οικοδόμηση μιας τεράστιας κοινωνικής συμμαχίας, των στρωμάτων εκείνων που αντικειμενικά έχουν συμφέρον από την οριστική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. Η πραγματική ρήξη και σύγκρουση που πρέπει να επιλέξει ο λαός μας βρίσκεται στην αποδέσμευση από την ΕΕ, στην μονομερή διαγραφή του χρέους, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Η οικοδόμηση μια νέας κοινωνίας, της εργατικής λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού-κομουνισμού.

Μετά την πολιτική ομιλία το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με παρουσίαση αφιερώματος στο Ριζίτικο τραγούδι. Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκε η ιστορία του Ριζίτικου τραγουδιού που εδώ και αιώνες τώρα τραγουδιέται από τους κατοίκους των χωριών της «Ρίζας» των Λευκών Ορέων. Έχουν συνδεθεί με τους αγώνες του λαού μας για καλύτερη ζωή, για λευτεριά. Στο αφιέρωμα τραγουδήσαν το συγκρότημα Ριζίτικου της ΚΝΕ από την επαρχία Σφακίων και το συγκρότημα «Κρητικές Μαδάρες», ο αρχαιότερος ιστορικός ,λαογραφικός σύλλογος διάδοσης και έρευνας του Δημοτικο0ύ Τραγουδιού (Ριζίτικου) της Κρήτης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι από συγκρότημα μαθητών της περιοχής, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Το Ραντεβού ανανεώθηκε για την Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 19:30,στην Κερά Αποκορώνου, όπου θα τιμηθούν οι αντάρτες Σπύρος Μπλαζάκης και Γιώργος Τζομπανάκης στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ΚΚΕ. Όπως και φυσικά για τις κεντρικές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ στο Νομό Χανίων στις 11-12 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ