16.8 C
Chania
Monday, February 26, 2024

«Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη» – Η ΕΤΑΔ για την παραχώρηση της χρήσης του Φρουρίου Ιτζεδίν στο Δήμο Χανίων

Ημερομηνία:

Και με ανακοίνωση της ΕΤΑΔ, γνωστοποιεί ότι προχωρά η παραχώρηση της χρήσης του Φρουρίου Ιτζεδίν από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Χανίων με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξή του, ύστερα και από την έγκριση της συμφωνίας από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Στην ανακοίνωση που στάλθηκε στην εφημερίδα μας αναφέρονται τα εξής:

Ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, την παραχώρηση της χρήσης του Φρουρίου Ιτζεδίν στο Δήμο Χανίων από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενέκρινε την Τετάρτη 27/9/2023 κατά τη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβουλίου Χανίων.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση με αντάλλαγμα του Φρουρίου Ιτζεδίν στο χωριό Καλάμι της Κοινότητας Απτέρων της Δ.Ε. Σούδας, συνολικής επιφάνειας 30.185 τ.μ., για σαράντα χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για είκοσι επιπλέον χρόνια.

Σκοπός της παραχώρησης η προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού, μέσω της ανάπτυξης χρήσεων πολιτιστικού, πολιτισμικού και μουσειακού χαρακτήρα.

Για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΕΤΑΔ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ, Παναγιώτης Μπαλωμένος σημείωσε:

«Πιστοί στη στρατηγική που έχουμε χαράξει τους τελευταίους μήνες, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με τη συγκυρία αυτή, καθώς για μια ακόμα φορά καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Δήμο Χανίων να συνδιαμορφώσουν από κοινού με την ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Πολιτισμού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ενσωματώνει τα κτήρια του φρουριακού συγκροτήματος στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η απόφαση της ΕΤΑΔ ελήφθη με σεβασμό στην ιστορική μνήμη που φέρει το Φρούριο Ιτζεδίν και με μια προσέγγιση που θα αναδεικνύει τη χρήση του σε σχέση με ιστορικά γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα, όπως και με τους αγώνες των Κρητών για την απελευθέρωσή τους.

Αποδίδουμε στο Δήμο Χανίων και στην ευρύτερη περιοχή ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο, ώστε να καταστεί το συντομότερο δυνατόν νέος πόλος ανάπτυξης και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη για την εξαιρετική συνεργασία. Είμαστε και θα παραμείνουμε ενεργοί και πρόθυμοι σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια που στόχο θα έχει την ανάδειξη την πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας μας».

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. υπογράμμισε το ιστορικό βάρος του Φρουρίου Ιτζεδίν, το οποίο συνδέεται με τη νεότερη ιστορία, τους δημοκρατικούς αγώνες και τις καταβολές της χανιώτικης κοινωνίας κατά την περίοδο του 19ου αιώνα και της Κρητικής Πολιτείας, ενώ προσέθεσε πως το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Χανίων είναι το Φρούριο να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί γρήγορα, αποτελεσματικά και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του μνημείου και την επιθυμία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ήδη υπάρχει προετοιμασία σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού για το προσχέδιο μιας Προγραμματικής Σύμβασης, με το Πολυτεχνείο Κρήτης να αναλαμβάνει την εκπόνηση του ερευνητικού έργου για την αποκατάσταση και την επανάχρηση του Φρουρίου. Όπως ανέφερε, στόχος είναι να αποδοθεί το συγκεκριμένο μνημείο στην κοινωνία των Χανίων και να αποτελέσει αποκεντρωμένο πολιτιστικό χώρο, μια νησίδα πολιτισμού, που πλαισιώνεται από το Φρούριο Κουλέ και τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Σημανδηράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Υπουργό ΠολιτισμούΛίνα Μενδώνη, για το ενδιαφέρον και τη συμβολή της, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Παναγιώτη Μπαλωμένο για την αγαστή συνεργασία, στον Βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Συντυχάκη για τη συνεχή ανάδειξη της σημαντικότητας αποκατάστασης του μνημείου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευτύχιο Δαμιανάκη για την άοκνη προσπάθεια και την επιμονή του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Δήμος Χανίων ετοιμάζει γκαράζ στην περιοχή «Σακίρ Μπέη Μετόχι»;

Φημολογείται ότι ο Δήμος Χανίων και συγκεκριμένα ο δήμαρχος...

Διαμαρτυρία πολιτών στην πύλη του στρατοπέδου Μαρκοπούλου

Κάτοικοι της περιοχής και πολίτες των Χανίων συγκεντρώθηκαν νωρίς...

Κρήτη – τουρισμός: Ανησυχία για το μέλλον γερμανικού tour operator με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην τουριστική αγορά της Κρήτης τα...