14.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

Με Τζουμάκα και Μπίστη ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Προσεκτικές κινήσεις στη σκακιέρα της Κεντροαριστεράς έχει αποφασίσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας ωστόσο με αμείωτη ένταση τα ανοίγματά του στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός με βάση την αρχή ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι το πεδίο σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς ρίχνει τα «δίχτυα» του στην προσπάθεια να διευρύνει το μέτωπο που θέλει.

Αν και η διαδικασία ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί χρόνο και θέλει υπομονή, όπως παραδέχονται και ιστορικά στελέχη του κόμματος που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει το κλίμα, εντούτοις στο οπτικό πολιτικό πεδίο του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του έχουν τεθεί διάφορα πρόσωπα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών επέδρασε καταλυτικά στην αλλαγή στάσης ορισμένων στελεχών της Κεντροαριστεράς, ενώ η αρνητική ψήφος του Κινήματος Αλλαγής διαδραμάτισε κομβικό ρόλο να υπάρξει, έστω και σε αυτό το πεδίο, προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η συμμαχία ή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας έχει προχωρήσει, αν και με πολλές δυσκολίες και ιδιαίτερη πολιτική πίεση σε αρκετές περιοχές, αν και θα μπορούσαν τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα.

Οι βασικοί παράγοντες που κινούνται παρασκηνιακά για να υπάρξει ώσμωση και συνεργασία-συμμαχία με στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού Κέντρου που βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ είναι οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Νίκος Παππάς και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς. Κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή έχει και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εκδήλωση του οποίου πρόσφατα έγινε μια σύναξη προσώπων από τον ευρύτερο χώρο.

Βαθύ ΠΑΣΟΚ

Τα πρόσωπα που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο είναι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιάννης Ραγκούσης, που είναι και ομιλητές σε πολλές ομιλίες, όπως προ ημερών στο Ηράκλειο, ενώ ακολουθεί και η Πάτρα με ομιλητές, εκτός από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη και Δ. Παπαδημούλη. Και αυτή την εκδήλωση την πραγματοποιεί ένα από τα οχήματα για τη συμμαχία, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Ενότητα των Προοδευτικών Δυνάμεων, ενώ σημασία δίνουν στην αξιοποίηση της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη που πιθανολογείται πως θα τοποθετηθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με θετικό μάτι τη συμμαχία με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ πρόσφατα «έκλεισε το μάτι» στο κυβερνών κόμμα ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών, Σπύρος Λυκούδης, που είπε μεταξύ άλλων ότι «… ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου», αν και διευκρίνισε πως δημιουργεί δικαιολογημένα πολιτικές αποστάσεις.

Στον κατάλογο των προσώπων που θεωρούνται σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπίστης και ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ από τη νεότερη γενιά δεν θα απέκλειαν συμμαχία, εάν βέβαια είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης (αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής), οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Αγγελος Τόλκας, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Χρήστος Αηδόνης κ.ά. ώστε να προστεθούν στην ήδη μεγάλη ομάδα των «πασοκογενών» που υπάρχει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός όμως από τη θετική διάθεση και πολλών στελεχών του άλλοτε εκσυγχρονιστικού χώρου του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και πρόσωπα από τα δεξιά που συγκλίνουν και θα συμμαχήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Ελενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Βασίλης Κόκκαλης κ.ά.

tanea.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 13/12/1943 – ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Ένα σπουδαίο κείμενο του αντιστασιακού Χαράλαμπου Ρούπα για το...

Ελληνικό Εθνικό ταμείο φυσικού αερίου και πετρελαίων

Του Γιώργου Ουρανού Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Συντάξεων  Με αφορμή την πιθανολογούμενη...

Μία αλλιώτικη ενατένιση: Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη

Της Πηνελόπης Ντουντουλάκη Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη ,...