25.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

“…με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά”: Εκατοντάδες σε Χανιά και βάσεις για την κτηνωδία του Ισραήλ στη Γάζα | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Η Κρήτη φώναξε “λευτεριά στην Παλαιστίνη” και απαίτησε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ στην πολύπαθη Γάζα.

Σε μία μεγαλειώδη κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 80 συλλογικότητες, εργατικά σωματεία και φορείς από την Κρήτη, πολλές εκατοντάδες Κρητικοί αλλά και μετανάστες από αραβικές χώρες απαίτησαν να δοθεί ένα τέλος στο αιματοκύλισμα, στις δολοφονίες παιδιών, στην επίθεση που δέχεται με βόμβες ο άμαχος πληθυσμός.

Το πανό των Επιτροπών Ειρήνης που έγραφε «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οι λαοί θα νικήσουν», έδινε το στίγμα. Αυτό το μήνυμα εξέφρασαν και οι πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης που χαιρέτισαν στο συλλαλητήριο.

Στην κινητοποίησε έδωσε το «παρών» πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος, καθώς και εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε Δήμους της Κρήτης.

Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν περίπου στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά από σύντομες ομιλίες ξεκίνησαν την πορεία τους.

Διέσχισαν όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης, κατεβαίνοντας πάντως από το Παλιό Λιμάνι, πέρασαν από τη Σπλάντζια για να καταλήξουν στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου και να ανηφορίσουν προς το Δημοτικό Κήπο και το ρολόι.

Δεκάδες τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας.

Στοιχειοθετούμε μερικά:

  • Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
  • Σύμμαχος δεν είναι το κράτος-τρομοκράτης, είναι ο λαός που γίνεται αντάρτης
  • Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί
  • Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη
  • Στης Γάζας τα συντρόμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός
  • Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί
  • Πογκρόμ και φυλακίσεις, κατοχή και βία, το Ισραήλ ασκεί την τρομοκρατία

  • Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, έξω από τη Γάζα οι Ισραηλινοί
  • Το δίκιο χαραγμένη στων λαών τη μνήμη, νίκη στον αγώνα που δίνει η Παλαιστίνη
  • Κανένας φόβος, καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί
  • Έξω από τη Γάζα οι Ισραηλινοί, να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί
  • Στη Γάζα, στη Γάζα σφάζουνε μαζί, ΗΠΑ, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί
  • Λε-λε-λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη
  • Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά
  • Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών
  • Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι

Η κινητοποίηση όμως δεν τελείωσε εκεί αφού οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που υπήρχαν στο σημεία και στα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνηση πορεία προς τις αμερικανονατοϊκές βάσεις στον Μουζουρά.

Εκεί πραγματοποίησαν νέα πορεία, με παλμό και ένταση. Διέσχισαν τον δρόμο μέχρι την είσοδο των βάσεων όπου και τις περίμεναν αστυνομικές δυνάμεις. Σταμάτησαν στο σημεία και φώναζαν συνθήματα για την Παλαιστίνη.

Αντιπροσωπεία προχώρησε προς την είσοδο των βάσεων όπου παρέδωσε στον Έλληνα αντιπρόσωπο ψήφισμα των διαδηλωτών για τον πόλεμο στη Γάζα και τον ρόλο των βάσεων.

Οι διαδηλωτές μετά προχώρησαν σε συμβολικό κάψιμο των σημαιών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ενώ έγραψαν συνθήματα σε τοίχους. Επίσης, άφησαν στα συρματοπλέγματα ματοβαμμένο ομοίωμα μωρού.

Έντονο συμβολισμό είχε και το χύσιμο μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου μπογιά λίγα μέτρα πριν τις βάσεις, για το αίμα των Παλαιστίνιων άμαχων που χύνεται στη Γάζα.

Σημειώνουμε ότι στο σημείο υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν συντεταγμένα ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις δράσεις αυτής της βδομάδας υπέρ της Παλαιστίνης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ