30.8 C
Chania
Friday, September 22, 2023

Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Μπορεί μία μηχανή με Τεχνητή Νοημοσύνη να ενεργεί ως άνθρωπος; Εδώ τώρα χρειάζεται Θεός

Ημερομηνία:

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Νοσοκομείου Βόλου, χοροστάτησε την Κυριακή της Πεντηκοστής, ο  Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος.

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος ευχήθηκε για την υγεία των ασθενών και τη στήριξη και φώτιση γιατρών και νοσηλευτών, ενώ στο κήρυγμά του, εκτός από τη μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής και το Άγιο Πνεύμα, έκανε αναφορά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, magnesianews.gr και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Συζήτηση πολύ επίκαιρη το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της εποχής μας είπε χαρακτηριστικά:

«Στην εποχή μας υπάρχει κάτι που φαίνεται να γίνεται, υπερφίαλη σκέψη, και που προβληματίζει. Πού θα οδηγήσει; Τι είναι αυτό; Απλώς και εγώ προσπαθώ να παρακολουθήσω τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο ολόκληρο. Είναι η λεγόμενη «Τεχνητή Νοημοσύνη». Είναι αυτό που εν μέρει έχει μπει στη ζωή μας. Είναι αυτό που έχουμε στα χέρια μας, όταν κρατάμε ένα κινητό τηλέφωνο. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσα λίγα χρόνια χρειάστηκαν για να είναι σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα με ένα κινητό στο χέρι; Τα πράγματα εξελίσσονται σαν ένας πύργος της Βαβέλ, που θέλει να φτάσει πολύ-πολύ μακριά. Δηλαδή πού; Στο να μπορεί μία μηχανή να σκέφτεται και να ενεργεί όπως ένας άνθρωπος. Σήμερα γίνονται κάποια ρομπότ που κάνουν κάποιες εργασίες. Μπορεί κανείς να σκεφτεί τι σημαίνει ένα ρομπότ, μία μηχανή να σκέφτεται, να ενεργεί και να είναι ως άνθρωπος; Αυτός είναι ο στόχος! Εκεί προχωρούν τα πράγματα, και μάλιστα με εξέλιξη ραγδαία! Πολύ λέγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό θα είναι μία πραγματικότητα. Ναι αλλά τι σημαίνει αυτό για τη ζωή των ανθρώπων; Εδώ αρχίζει να μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: Πού είναι το υπερφίαλο και πού είναι το λογικό για να διασωθεί ως άνθρωπος, ο άνθρωπος που σήμερα υπάρχει;».

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος πρόσθεσε ότι «κινδυνεύει ο άνθρωπος ως άνθρωπος από αυτό το δικό του επίτευγμα εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί εν τέλει; Πολύ λέγουν ναι! Άλλοι προβληματίζονται και κάποιοι λέγουν: Εδώ τώρα χρειάζεται Θεός! Δηλαδή; Χρειάζεται η Αλήθεια μίας πίστεως που θα βάλει τα ηθικά όρια, που θα δεσμεύσει αυτή την εξέλιξη ώστε να μην υπερβεί τα όρια και να μην καταδυναστεύσει τον άνθρωπο. Το Άγιο Πνεύμα είναι Δώρο και Χάρισμα σε όλους όσους βαπτιστήκαμε στην Αγία Τριάδα! Είναι δώρο! Το Άγιο Πνεύμα είναι ενότητα! Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο πρόσωπο! Ε λοιπόν αυτά όλα πάνε να ανατραπούν, εάν χάσουμε τον Θεό από τη ζωή μας. …είμαστε μέρος της ανθρωπότητας και θα πρέπει έντονα να προβληματιστούμε, γιατί πολλές φορές από τα μικρά ξεκινάει το υπερφίαλο και αν -αλίμονο- προχωρήσει, ίσως κάποια στιγμή να είναι πολύ αργά, η ανθρωπότητα ολόκληρη να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση.

Θέλω να αναδείξω πόσο αξία έχει και στα μικρά και σε αυτό το μεγάλο, η πίστη μας στο Θεό! Γιατί πιστεύω στην Αγία Τριάδα σημαίνει πιστεύω στον Θεό ως δημιουργό του ανθρώπου. Πιστεύω στον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού. Πιστεύω στον άνθρωπο που είναι πλασμένος για να επανέλθει σε κοινωνία με το Θεό, τον ελεύθερο άνθρωπο, τον αληθινό και αυθεντικό άνθρωπο, που καλούμεθα να διασώσουμε για να παραδώσουμε ανθρώπους, σε αυτούς που έρχονται μετά από εμάς και όχι μηχανές-ανθρώπους. Αλίμονο αν συμβεί κάτι τέτοιο. Να γιατί πρέπει να σταθούμε με ειλικρίνεια πλέον απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν».

Παρακολουθήστε ολόκληρο το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου από το 1.06 και εξής:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία της Κρήτης – «Σκανάρονται» εισαγωγές και νοσηλείες

«Οδηγός» για τη διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας, που είναι...

Τους επισκέπτες στο Φόδελε «καλωσορίζει» ο Γκρέκο

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία του Ελ Γκρέκο καλωσορίζει πλέον τους επισκέπτες του Φόδελε. Η...