Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας δεν γίνονται ανεκτοί

Κανένα σχόλιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επιτυχία ότι η Ε.Ε. κατάφερε να συμφωνήσει για το 6ο πακέτο κυρώσεων» στις δηλώσεις που έκανε για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, θα σταματήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία για να μη χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην ενέργεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο. Όπως είπε:

«Κάναμε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση των πηγών και των οδών τροφοδοσίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου όχι μόνο στην Βαλκανική αλλά και στην Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο αγωγός IGB που θα συνδέσει με το δίκτυο φ.α. Της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι σημαντικό για την Βουλγαρία.

"Sponsored links"

Συζητήσαμε για την πρόταση της Κομισιόν, το RePowerEU. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών στο φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δόθηκε εντολή στην επιτροπή να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής και μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι και το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Η συζήτηση είναι σύνθετη, όπως είπε, και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ. «Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης που πήρε την έγκριση της Κομισιόν».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στη χονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με την θέση μας για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο.

Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση.

Για τη βενζίνη είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση από το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας όταν είμαστε έτοιμοι».

Μητσοτάκης για Τουρκία: Λεονταρισμοί δεν γίνονται ανεκτοί από την Ελλάδα

Για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα αν επιμείνει η Τουρκία να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα κάνω ψυχανάλυση για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της Τουρκίας, συμπλήρωσε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, είναι στην Ε.Ε. και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

«Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα», είπε.

"Sponsored links"

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι του είπε πως πολιτική ίσων αποστάσεων δεν νοείται.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Η χώρα σήμερα χρειάζεται ήρεμο πολιτικό κλίμα και αντιπαράθεση αρχών και λιγότερη προκλητική ρητορική, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live