Μητσοτάκης προς Σολτς: Ανοιχτό το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά… – «Μηνύματα» προς την Τουρκία, στον Έβρο τα Marder

Κανένα σχόλιο

Τα ελληνοτουρκικά είχαν τη «μερίδα του λέοντος» στην κοινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου, μετά το τέλος των διμερών συνομιλιών τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισηγητική ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επανέλαβα στον κ. Σολτς ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες μας και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και κάθε μέρα σώζοντας ζωές στο Αιγαίο. […] Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το μόνο εργαλείο που έχουμε για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ για το «δήθεν», όπως το αποκάλεσε, «τουρκολιβυκό σύμφωνο», σημείωσε ότι «ενημέρωσα τον καγκελάριο για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει στη “Διαδικασία του Βερολίνου”. Θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη».

"Sponsored links"

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του, αναφερόμενος στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία, είμαστε απόλυτοι στην αποψη αυτή», προσθέτοντας ότι «αποτελούν συμφέρον όλων οι σχέσεις καλής γειτονίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα τη θέση του επ’ αυτού», με τον Κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι «εκφράζω την ικανοποίηση μου για την πολύ καθαρή στάση του κ.Σολτς για την τοποθέτηση του ότι δεν νοείται η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας από μέλος του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά, στην κυκλική ανταλλαγή οπλικών συστημάτων – η Ελλάδα έστειλε θωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία και τα αντικαθιστά με γερμανικά Marder – ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι «δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν», ενώ ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «για το ζήτημα των τεθωρακισμένων. Είναι δικό μας θέμα η διάταξη των τεθωρακισμένων, αλλά μπορώ να σας πω ότι θα κατευθυνθούν στον Εβρο γιατί εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα την γερμανικών επανορθώσεων, το οποίο χαρακτήρισε ως «ανοιχτό» με έμφαση στο γερμανικό κατοχικό δάνειο τονίζοντας ότι “η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής σε μία συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανικη σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη με κορυφαία ασφαλώς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δε μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια εναν νέο πόλεμο στην καρδιά της. Ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς ακόμα αιμοραγεί στην Κύπρο”. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προσβλέπουμε σε μια επίλυση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έρχονται και από το παρελθόν», ωστόσο υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και την προοπτική τους».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος σχολιάζοντας το θέμα περιορίστηκε να πει ότι «θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε».

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε (σ.σ. με τον Σολτς) από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη-μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία».

Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου. Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας και με κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση», προσθέτοντας ότι «η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών της και στην ανάπτυξη της οικονομίας της και υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η «αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», εκτιμώντας ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο. Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, «και να συμβάλλουμε ώστε οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα μας οδηγήσουν να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα στις τιμές», προσθέτοντας ότι «πρέπει να επεκτείνουμε τις ΑΠΕ, αυτές χρειαζόμαστε, αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια».

Σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους, προσθέτοντας ότι «αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου», ενώ σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Γεωργίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών».

"Sponsored links"

topontiki.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live