Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν θα ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας – Κανείς δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο – Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα | Bίντεο

Κανένα σχόλιο

Mε την έκφραση ζήτω η φιλία των δύο λαών ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την ομιλία του στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία περιείχε πολλαπλά μηνύματα, κυρίως για την Τουρκία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός κανένας αναθεωρητισμός από οποιονδήποτε και η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Απευθυνόμενος, δε, στα μέλη του Κογκρέσου, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, ότι κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί ως λύση για το Κυπριακό δύο κράτη, αλλά και ότι όταν οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις εξοπλισμών σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικό να παραμείνουν με συμμάχους που μοιράζεστε κοινές αξίες. Η τελευταία αποστροφή ήταν μία έμμεση, αλλά σαφής αναφορά στο αίτημα της αμερικανικής διοίκησης προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών και την αγορά νέων F-16 από την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, με σημείο «κλειδί» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σε περαιτέρω αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ σε όλη του την ομιλία έδωσε έμφαση στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

"Sponsored links"

Η υπενθύμιση των κοινών αξιών Ελλάδας – ΗΠΑ

Aνεβαίνοντας στο βήμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να απευθύνεται ο εκλεγμένος ηγέτης του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία, στους αιρετούς εκπροσώπους του λαού που βάσισε το μοντέλο του στη Δημοκρατία». Όπως είπε, γνωρίζει απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Και αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του με ιστορικές αναφορές και μίλησε για την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στις παριστάμενες, Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι. «Κάθε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του», είπε.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι δεν ήρθε στο Καπιτώλιο για να ζητήσει ευγνωμοσύνη για τους προγόνους του, αλλά για να εορτάσει ένα θαύμα. «Το ελληνικό ιδεώδες, ότι η Δημοκρατία λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο όταν οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον Νόμο. Με μία λέξη δημοκρατία.

Καμία κοινωνία πριν τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η ελευθερία θα ήταν συμβατές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό το δίδαγμα δεν χάθηκε στους προπάτορες των ΗΠΑ που σμίλεψαν το αμερικανικό σύνταγμα. «Και ήταν σοφοί γιατί μπόρεσαν να εισαγάγουν ένα σύστημα ελέγχου για να αποφύγουν τους κινδύνους που υποδαύλισαν εν τέλει την αθηναϊκή δημοκρατία.

Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος».

«Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε μία σύνδεση με το παρόν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα, τον κ. Χιλ.

«Χωρίς συμμάχους, οι Ελληνες, παρά τον ηρωϊσμό τους, δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και γι αυτό είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του κ. Πούτιν», είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του Κογκρέσου.

"Sponsored links"

Οι αναφορές σε Κύπρο και υπερπτήσεις

«Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοικτές αγκάλες. Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να οικοδομήσει έναν κόσμο που ο στρατός και όχι οι διπλωμάτες, επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει. Για να σταλεί το μήνυμα σε όλα τα κράτη και τους ηγέτες ότι ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα. Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να γίνει ανοικτή. Ρωτώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία πληγή που έχει προκαλέσει πόνο στον ελληνισμό. Αναφέρομαι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Και το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χέιρα φιλίας στον διάλογο. Ταυτόχρονα υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Εμείς δεν θα δεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μία στιγμή που η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας. Όταν λαμβάνετε αποφάσεις εξοπλισμών σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα σε αυτή τη μεριά του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε εκεί με συμμάχους που μοιράζεστε κοινές αξίες.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της Σούδας αλλά και της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακό κόμβο. Θέλουμε γοργά να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Προσπαθούμε να υπάρξει μία ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως η Phizer, η JP Morgan κα στην Ελλάδα, όχι μόνο για τη γεωγραφική θέση της χώρας μας, αλλά γιατί βλέπουν μία δυναμική οικονομία που έχει υπερβεί τις παθογένειες του παρελθόντος και υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα. Βλέπουν νέους, ταλαντούχους, εκπαιδευμένους Έλληνες, που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον κίνδυνο του λαϊκισμού. «Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στη σύγχρονη εποχή. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά του προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα οικονομία. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι μία αναγκαιότητα και όχι μία επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Οπότε απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών μας. Τα λόγια του Ρήγκαν ότι η Δημοκρατία δεν είναι παρά μόνο μία γενιά μακριά από τον αφανισμό. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις σειρήνες των λαϊκιστών που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα. Πολλοί, δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα. Όπως και στις ΗΠΑ», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τα δύο έθνη, αλλά και στην ελληνική ομογένεια. Τα τελευταία 120 χρόνια, η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών, και τους φοιτητές όπως εμένα, που πέρασα επτά έτη σπουδάζοντας σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Εκείνοι ήταν απλοί εργάτες. Όμως, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, πάντοτε είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και αγκάλιασαν κάθε ευκαιρία για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. «Ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν», είπε και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα στην Αμερική, συμπεριλαμβάνουν ηγέτες. Έξι εξ αυτών είναι στο Κογκρέσο. Ενας φίλος μου, ο Μάϊκ Δουκάκης, ήταν υποψήφιος πρόεδρος. Μνημόνευσε, δε μια σειρά από γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Τζόρτζ Πελεκάνος και ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι αξίες είναι κοινές.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο:

Σημεία από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες και ειδικά του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία, από το να απευθυνθυεί στον λαό που βάσισε τις αξίες του στην ελληνική δημοκρατία και πορεύεται με αυτές τις αξίες έκτοτε.

Γνωρίζω τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δύο μας έθνη. Πιστεύω ότι αυτά δοκιμάζονται. Οι κοινές μας αξίες, η δημοκρατία και όχι ο απολυταρχισμός, η ελευθερία, η θεμελιώδης σημασία του κράτους δικαίου και του αγώνα κατά της αναρχίας και του πολέμου.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να απευθύνομαι απόψε στο Κογκρέσο υπό την ηγεσία των δύο γυναικών, των Πελόζι και Χάρις. Διότι ένας Έλληνας πρώτος αποτέλεσε τον συνήγορο των ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Στην Πολιτεία του, ο Πλάτων προτείνει οι γυναίκες να μοιράζονται την εξουσία και όλες τις προκλήσεις με τους άνδρες, όπως και τη στρατιωτική θητεία. Όποιο κράτος δεν αξιοποιεί τις γυναίκες, δαπανά το ήμιση των πόρων του, έλεγε. Ως γιος, πατέρας, αδελφός ισχυρών γυναικών, συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

Ως Έλληνας, όταν ερχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι στα στο σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική, οι ιδέες, τα μνημεία μου φαίνονται πολύ οικεία, σαν να περπατώ στον Παρθενώνα, πριν παρέμβει εκεί ο Λόρδος Έλγιν. Τα μνημεία σας βασίστηκαν σε προηγούμενα μνημεία, όπως η μεγαλειώδης είσοδος του δικαστηρίου που αναφέρει την Ισονομία, αυτό που είπαν οι πρόγονοί μου.

Δεν ήταν μόνο τα κτίρια και ο πολιτισμός όμως, αλλά και η πολιτική. Όλοι εμείς οφείλουμε πολλά στους συγγενείς προγόνους μας. Έχω έρθει εδώ όμως όχι για να ζητήσω ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά να γιορτάσω ένα θαύμα, το θαύμα όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Το ότι η κοινωνία λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο, αν όλοι πολιτες είναι ίσοι απεναντι στο Νόμο. Με μια λέξη, Δημοκρατία,.

Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 200 χρόνια, όταν οι Έλληνες ζήτησαν ίσα δικαιώματα για όλους. Ήταν μια εξαιρετική αφετηρία σε σχέση με το παρελθόν. Ήταν το πιο βαθύ άλμα πίστης στην ανθρώπινη ιστορία. Όλες οι κοινωνίες πριν από εκείνους βασίζονταν στους τυράννους. Αυτό το δίδαγμα δεν χάθηκε στους προπάτορες των ΗΠΑ που σμίλεψαν το αμερικανικο Σύνταγμα υπό τη βάση της αρχαίας Ελλάδας, και εισήγαγαν έναν τρόπο ελέγχου για πράγματα που υποδαύλισαν την αρχαία δημοκρατία.

Στην Ελλάδα, ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη της ελευθερίας σε χαλεπούς καιρούς, είπε ο Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε ομοιότητες τρομακτικές με το σήμερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τονίζοντας τη σύνδεση του αγώνα των αμυνόμενων της ουκρανικής πόλης με εκείνον του Μεσολογγίου, λέγοντας ότι όπως με τη Μαριούπολη, έτσι και το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους που επανειλημμένως απώθησαν τα κύματα των εχθρικών επιθέσεων πριν την τελική έξοδο. Τελικά, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κόστισε εκατοντάδες ζωές, πολλές εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. «Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνόμενων της Μαριούπολης, πόλης με ελληνικό όνομα και ρίζες, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα», είπε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό μας και έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Τα 200 έτη αποτελούν υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν αλλα και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ακολουθώντας το τέλος του Ψυχρου Πολεμου, πιστέψαμε ότι η Ευρώπη βρήκε το μονοπάτι της ειρήνης, ότι το Κράτος Δικαίου θα υπερίσχυε των όπλων, ότι η Ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ότι κανένανς δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα άλλου λαού. Αφελώς αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια, τη δράση της Ρωσίας στη Συρία, την προσάρτηση της Κριμαίας.

Είμαστε τρομοκρατημένοι με ότι συμβαίνει στα 500 χιλιόμετρα από εμάς προς βορρά. Κοιτάμε την τραγωδία της Ουκρανίας, η Μαριούπολη ήταν η πόλη που ιδρύθηκε από την Αγία Αικατερίνη για να φιλοξενήσει τους Έλληνες που διώχθηκαν από τους Οθωμανούς. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, έχουμε κοινή ιστορία και δόγμα, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για τον αγώνα ενός λαού που θυμίζει τον δικό μας, τόσο έντονα.

Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να συμφιλιώθείς με την εισβολή, να καταφύγεις στα όπλα για να υπερασπίσεις την ελευθερία σου, κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, την ισχύ των συμμάχων, για την άμυνα των αξιών μας. Χωρίς συμμάχους δεν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία, και για αυτό αναγνωρίζουμε τη σημασία να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας.

Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, τους υποστηρίξαμε και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα, καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες. Ο κύριος Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ισχύς θα ανήκει στα μεγάλα κράτη κι όχι στα μικρά, όπου ο στρατός κι όχι οι διπλωμάτες θα επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει.

Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα άλλα απολυταρχικά κράτη και ηγέτες, ότι οι πράξεις επιθετικότητας δεν θα γίνονται ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.

Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο. Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφεριεακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντοτε αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας προς τους γείτονές μας, πάντα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Το πλαίσιο για να λύσουμε διαφορές είναι το διεθνές δίκαιο και οι αρχές της σχέσης καλής γειτονίας. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής: εμείς δεν θα δεχτούμε πράξη επιθετικότητας που παραβιάζει την κυριαρχία μας, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα.

Επίσης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το τελευταίο στοιχείο σε μια εποχή που είναι στραμμένη η προσοχή μας στη βοήθεια Ουκρανών και στη μείωση της ρωσικής επιθετικότητας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. «Σας ζητώ να το λάβετε υπόψη», είπε, και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν στην περιοχή με εταίρους με τους οποίους μοιράζονται κοινές δραστηριότητες αλλά και αξίες.

Ο Λίνκολν αναφέρθηκε στην ατελή λειτουργία της Δημοκρατίας. Απειλούνται από τις σειρήνεις των λαϊκιστών που προσφέρουν “έυκολες” λύσεις. Η ανισότητα έχει αυξηθεί και πολλοί δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Στην Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους.

Υπάρχουν τρεις βασικές δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημενες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες που σφυρηλατούν μια ενοποιημένη ταυτότητα. Και τα τρία στοιχεία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα προσφέρουν μια ψευδεπίγραφη συμφωνία, ανταλλάζουν τα ατομικά δικαιώματα με ασφάλεια και επίπλαστη ευημερία.

Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία και τον θυμό, να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να είναι λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία.

Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας για να δράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη. Ακολουθώντας το ιστορικό μας παρελθόν θα ήταν χρήσιμο. Η σωστή λήψη αποφάσεων με βάση όχι το συναίσθημα, αλλά τη λογοδοσία, που ήταν βασική αρχή του Μάντισον. Εμπνεύστηκε από τον Περικλή που έλεγε για την σκοτεινή πλευρά της Δημοκρατίας.

Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία αλλά υπακούμε στους νόμους μας που προστατεύουν τους αδυνάτους αλλά και τους άγραφους νόμους. Κάθε φορά που ατενίζουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα, κάποια όχι εκεί που πρέπει αλλά στο Βρετανικό Μουσείο, θυμόμαστε τα διδάγματα της ελληνικής δημοκρατίας. Τριάντα χρόνια μετά από αυτό, η Αθήνα ήταν σε πόλεμο.

Η αποστολή της γενιάς μας είναι να τα καταφέρουμε.

Καταλήγω κάνοντας μια ειδική μνεία σε αυτό που θα μας ενώνει πάντα – την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Είναι ιδιαίτερη στιγμή γιατί βλέπω πολλούς εδώ μαζί μας. Τα τελευταία 120 χρόνια η χώρα σας υποδέχτηκε και υποστήριξε τα κύματα των μεταναστών, αλλά και τους φοιτητές, όπως εμένα.

Αυτοί που ήρθαν ήταν απλοί εργάτες, όχι φιλόσοφοι ή ποιητές. Παρά το ότι δεν ήταν μορφωμένοι, πάντα είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και αγκάλιασαν κάθε ευκαιρία για να προσφέρουν ένα λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους, για το ιερό καθήκον η κάθε γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Αλλά ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν. Σήμερα, οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα 3 εκατ. Αμερικανών που προσδιορίζονται ως Ελληνες, οι Μπουρλά, Κασσαβέτης, Ευγενίδης, Πελεκάνος, Τομ Χανκς, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο, ο Δουκάκης κάποτε ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ένας από τους λόγους που έγιναν δεκτοί στις ΗΠΑ είναι οι κοινές αξίες. Μια από αυτές είναι η σωφροσύνη, μπορεί να μεταφραστεί ως αυτοέλεγχος και ψυχραιμία. Τα άκρα κι η υπερβολή είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη Δημοκρατία. Η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι η καλύτερη. Αυτή η λογική μου υπαγορεύει ότι έχουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα, με κυβερνήσεις από τον λαό για τον λαό.

Σας μεταφερω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού κι ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικάνικο, ότι οι ελπίδες των προγόνων μας κληροδοτούνται 25 αιώνες μετά.

Ζήτω η φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ, ευχαριστώ πολύ»!

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live