26.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Μητσοτάκης: Φρένο στον ανασχηματισμό, γκάζι οι γκρίνιες υπουργών και βουλευτών

Ημερομηνία:

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα των συχνών ανασχηματισμών και το απέδειξε για μία ακόμη φορά χθες, κλείνοντας κάθε σχετικό σενάριο στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (ΑΝΤ1). Και το έπραξε μόλις μερικές ώρες μετά την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων, παρότρυνε τους υπουργούς του να «βουτούν τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουν», υπονοώντας προφανώς τις έμμεσες απειλές για τη συνεργασία κράτους – αυτοδιοίκησης, αν δεν εκλεγούν οι γαλάζιοι υποψήφιοι, που εκτόξευσαν κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο οι υπουργοί Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αδ. Γεωργιάδης και Λ. Αυγενάκης.

Τα προηγούμενα 24ωρα, ιδιαίτερα από την Κυριακή και μετά, φούντωσαν στο παρασκήνιο οι συζητήσεις περί επικείμενων αλλαγών, οι οποίες υποτίθεται ότι θα επίλυαν τα προβλήματα δυσλειτουργίας που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα, από το καλοκαίρι και μετά. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μάλιστα, φωτογράφιζαν και τομείς κυβερνητικού έργου, οι οποίοι χρίζουν βελτιώσεων, αρχής γενομένης από την Πολιτική Προστασία.

Το τελευταίο, το συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός. Θεωρεί, ωστόσο, ότι πλην ελαχίστων, κραυγαλέων, κατά την άποψή του, περιπτώσεων, τα προβλήματα δεν λύνονται με αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των υπουργείων. Άλλωστε, η πρώτη τετραετία και το νικηφόρο αποτέλεσμα στις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του περασμένου Μαίου και Ιουνίου, δικαίωσαν την επιλογή του να διατηρήσει καθ όλη την τετραετία αναλλοίωτο τον βασικό κορμό της κυβέρνησής του και να προχωρήσει μόνο σε «χειρουργικές επεμβάσεις» όπου κρινόταν αναγκαίο. «Του βγήκαν όλα μέχρι σήμερα», λένε οι συνεργάτες του. Και αυτή είναι και η απάντηση σε αρκετούς γαλάζιους βουλευτές, ιδιαίτερα νεότερων σε ηλικία, οι οποίοι δίνουν τη μία μάχη μετά την άλλη για το κόμμα τους, αλλά δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα για κυβερνητική τους αξιοποίηση.

Και η αλήθεια είναι ότι μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκαν όσοι εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν και για να υπάρξει ένα σήμα προς τους δυσαρεστημένους βουλευτές ότι υπάρχει …φως στο τούνελ! Ο βασικότερος, όμως, ήταν για να δοθεί ένα στίγμα ότι το μήνυμα των δυσαρεστημένων της κάλπης, ελήφθη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση. Πρώτα απ όλα γιατί θα είναι σαν να παραδέχεται ότι έκανε λάθος στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου που ο ίδιος επέλεξε μόλις πριν από εκατό και κάτι μέρες, κάτι που προφανώς δεν επιθυμεί να πράξει. Ότι, δηλαδή, θα ήταν λάθος το rotation των υπουργών, υπέρ της ορθότητας του οποίου έχει επιχειρηματολογήσει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός.

Δεύτερον, διότι είναι άλλο να παραδέχεται ότι η δεύτερη Κυριακή δεν ήταν και πολύ καλή μέρα για τη ΝΔ, αλλά τυχόν βεβιασμένες κινήσεις, θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ανησυχεί. Κάτι, που δεν δικαιολογείται, κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Και τρίτον, διότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι τα όποια προβλήματα, οι δυσλειτουργίες κα λύνονται αποκλειστικά με την αλλαγή προσώπων. Αντίθετα, πιστεύει και το κατέθεσε χθες ότι «χρειάζεται χρόνος για κάθε υπουργό να μάθει το χαρτοφυλάκιό του». Μάλιστα, προβοκάρισε τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι το σίριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε αρκετές επαναλήψεις και ότι μετά θα ακολουθήσει αυτό των πρόωρων εκλογών. Που σημαίνει ότι ανασχηματισμός στον ορίζοντα, δεν υπάρχει…

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ