Μια “μεγα-μπαταρία” εκτοξεύει φωτοβολταϊκά και αιολικά

Κανένα σχόλιο

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ορυκτά καύσιμα και ιδίως το “ευέλικτο” φυσικό αέριο εάν δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαλείπουσας φύσης της παραγωγής τους: όταν ο άνεμος κοπάζει και ο ήλιος δύει,ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελπαύουν να παράγουν ηλεκτρισμό αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό στις βρώμικες πηγές ενέργειας.

Είναι κοινός τόπος ότι τη λύση σε αυτή την ιδιομορφία θα δώσουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη έρχεται από το γερμανικό Ινστιτούτο Φράουνχοφερ που εδρεύει στο Μαγδεμβούργο όπου οι επιστήμονες δοκίμασαν μια νέα μπαταρία μεγάλης κλίμακας.

"Sponsored links"

Μάλιστα, τόλμησαν να αποσυνδέσουν το σύνολο των εγκαταστάσεων από το δίκτυο αφήνοντας πολλά ευαίσθητα πειράματα “στα χέρια” της μεγαμπαταρίας ώστε να αποδείξουν ότι λειτουργεί.

Σε χώρες όπως η Γερμανία όπου τα φωτοβολταϊκά έχουν θέσει ρεκόρ κάλυψης της συνολικής ζήτησης ενέργειας που φτάνουν στο εντυπωσιακό 50% μια απότομη πτώση της παραγωγής εξαιτίας λόγου χάρη μιας απότομης επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και κάλυψης του ουρανού από νέφη η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης δεν μπορεί να περιμένει.

Η υπερμπαταρία του Ινστιτούτου Φράουνχοφερ με ισχύ 1 Μεγαβάτ και δυνατότητα παραγωγής 0,5 Μεγαβατωρών αποτελείται από 5000 κυψέλες ιόντων λιθίου συσκευασμένες σε ένα εμπορευματοκιβώτιο με μέγεθος όσο ένα βαγόνι τραίνου.

Τη μπαταρία κατασκεύασε η κορεατική SK Innovation.

Η υπερμπαταρία μπορεί να εξυπηρετήσει μια μοναδική ή περισσότερες μονάδες παραγωγής ΑΠΕ (ισχύος ικανής να καλύψει τις ανάγκες 100 νοικοκυριών).

Πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας είναι σεαναπτυσσόμενες χώρες όπου μπορεί να υποκαταστήσει τις ρυπογόνες πετρελαιογεννήτριες για να διασφαλίσει την ευστάθεια του δικτύου σεαπομακρυσμένες περιοχές, αλλά και σε τοπικά δίκτυα ενέργειας ανεπτυγμένων χωρών.

Το ινστιτούτου Fraunhofer IFF εστιάζει στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο και η νέα μπαταρία εντάσσεται  σε έξυπνα δίκτυα ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη λογισμικών και δικτύων ελέγχου των δικτύων του μέλλοντος.

Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η ονομασία της “Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας για Έξυπνα Δίκτυα”(Smart Grid Energy Storage System-SGESS).

Η πρώτη τοπική εταιρεία ενέργειας που θα αξιοποιήσει την τεχνολογία είναι η Enerparc AG στην περιοχή του Αμβούργου από το 2015.

"Sponsored links"

econews

Στα : Επιστήμη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live