19.8 C
Chania
Wednesday, February 28, 2024

Στις 12 το μεσημέρι η μικροφωνική για την καταστολή των καταλήψεων στα πανεπιστήμια – “Χαμένα είναι τα εξάμηνα που δεν αγωνιστήκαμε!”

Ημερομηνία:

Χαμένα είναι τα εξάμηνα που δεν αγωνιστήκαμε!

Κάλεσμα της Κατάληψης Rosa Nera.

Συγκέντρωση – Μικροφωνική.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00.

Πλατεία Αγοράς Χανίων.

Ένα κίνημα καταλήψεων έχει ανθίσει σε πανεπιστημιακούς χώρους, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης των καθαρμάτων για ίδρυση “μη κρατικών” πανεπιστημίων. Καταλήψεις μαζικές και διαρκείας ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτό φυσικά έφερε τις ανάλογες κινήσεις από πλευράς του κράτους. Οι δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ, μπούκαραν στις σχολές, δείραν φοιτητές για να εμπεδώσουμε όλοι μας, πως έχουμε δημοκρατία και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μονόδρομος. Η χρόνια και εσκεμμένη υποτίμηση της παιδείας, οι εργολαβίες στην καθαριότητα και την σίτιση, η υποχρηματοδότηση της μέριμνας, καθώς και οι ολοένα και περισσότερες εταιρείες οι οποίες χρηματοδοτούν ερευνητικά παράγοντας γνώση τζάμπα για το κεφάλαιο, δημιουργούν την δυστοπία στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εκπέσει τα ιδρύματα της χώρας. Αντί να αποτελούν έναν πνεύμονα ελευθερίας και σκέψης μέσα στην κοινωνία, επιχειρείται η απονέκρωση κάθε κριτικής σκέψης, η αποξένωση από την κοινωνία και ο ολοκληρωτικός έλεγχος της γνώσης με βάση το κέρδος.

Τα πανεπιστήμια δεν είναι μονάχα ένας χώρος εκπαίδευσης, είναι ένα μέρος κοινωνικοποίησης, πολιτικής, τέχνης. Οι ιδιωτικοποιήσεις των πανεπιστημίων στοχεύουν και εκεί, στην διάλυση κάθε κοινωνικής σχέσης που μπορεί να σχηματίσει συνειδήσεις, στον έλεγχο κάθε πολιτικής δραστηριότητας η οποία στέκεται απέναντι στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου, κάθε μορφή μη ελεγχόμενης κίνησης.

Οι καταλήψεις κερδίζουν λίγο από τον χαμένο μας χρόνο και χώρο. Τις υπερασπιζόμαστε ως άλλο ένα μέσο των καταπιεσμένων να σταματήσουν την αδηφάγο σκουπιδιάρα του καπιταλισμού. Αρκετά με την κονόμα !

Έχουμε δει που έχει καταλήξει η ιδιωτικοποίηση των τρένων. Που έχει φτάσει η τιμή του ρεύματος, των καυσίμων, της ενέργειας όταν το κεφάλαιο κάνει κουμάντο. Οι δημόσιες υποδομές που αναλαμβάνουν εργολάβοι. Έχουμε δει τι συμβαίνει στο σύστημα υγείας ; Αν θες να είσαι υγιής θα χρειαστεί να πληρώσεις, αν θες να μορφωθείς θα χρειαστεί να πληρώσεις. Τα κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα, αποκλείοντας όποιον δεν έχει χρήματα. Αλλά μιας και μιλάμε για αποκλεισμούς, τι συμβαίνει με τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστριών που βρίσκονται έγκλειστα σε κέντρα κράτησης ;

Δεν υπερασπιζόμαστε πτυχία με αξία που θα παράξουν ακόμη περισσότερη εκμετάλλευση, δεν υπερασπιζόμαστε την βιομηχανία που έχει στηθεί μέσα στα “δημόσια και δωρεάν” πανεπιστήμια. Είμαστε με τα αντιστεκόμμενα κομμάτια της φοιτητικής κοινότητας που παλεύουν καθημερινά για να μη μετατραπεί η ζωή σε ένα απέραντο πεδίο εκμετάλλευσης και υποταγής. Είμαστε με εκείνους εκείνες κι εκείνα που επιλέγουν να έχουν λόγο για τις σπουδές και την ζωή τους.

Μέχρι την κοινωνική αυτοδιεύθυνση και την ελευθερία, κι ακόμα παρά πέρα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντ. Μπακογιάννη για Τέμπη: “Θα υπάρξει δικαίωση”

H Nτόρα Μπακογιάννη βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 28/02, ανήμερα της...

Τέμπη: Η στιγμή που οι καμπάνες σε όλη τη χώρα ήχησαν πένθιμα 57 φορές

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που...

Τέμπη: Ράγισαν καρδιές στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα

Aνείπωτος πόνος στο τρισάγιο για την ανάπαυση των 57...