14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Μουζάλας: Δεν μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας στρατόπεδο 50.000 ανθρώπων. Eίναι μία ολόκληρη πόλη

Ημερομηνία:

Πώς σχολίασε το δημοσίευμα του Spiegel, που θέλει Κομισιόν και Βερολίνο να εξετάζουν τη δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας

Άγνοια, αλλά και ενόχληση της ελληνικής πλευράς έναντι του Βερολίνου, υποδηλώνουν οι σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για τη Μεταναστευτική Πολιτική Ιωάννη Μουζάλα στο Mega, με τις οποίες απαντούσε στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία και η Επιτροπή ζητούν τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής στην Αθήνα για την υποδοχή έως και 50.000 προσφύγων.

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα του Spiegel, ήρθε λίγες ώρες πριν αρχίσουν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της ιδιότυπης Συνόδου Κορυφής που ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από σχετικό αίτημα της Γερμανίας σύμφωνα με πληροφορίες, στη οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία που θεωρούνται χώρες -διάδρομοι για τις κινήσεις των προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη. Το δημοσίευμα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στοχεύει στην άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιοχής για συγκράτηση των προσφύγων στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα , η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε από το γερμανικό περιοδικό σχετικά με την υποτιθέμενη πρόταση της Γερμανίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία… «Από την πλευρά τής Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα». Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί που στο Spiegel γράφεται κάτι τέτοιο».

Σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «όχι». «Έχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων» τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε». Ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε πάντως ότι αυτό που έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει τύχει της αποδοχής της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι το σχέδιο για τους δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000- 10.000 ανθρώπων ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.

“Πρόσωπο κλειδί” ο Σόιμπλε με αφορμή την προσφυγική κρίση

Ως πρόσωπο-κλειδί στις εσωτερικές έριδες που έχουν ξεσπάσει στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) με αφορμή την προσφυγική κρίση περιγράφει το περιοδικό Der Spiegel τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και διατυπώνει το ερώτημα αν ο ίδιος επιθυμεί τελικά να στηρίξει ή να ανατρέψει την ‘Αγγελα Μέρκελ. Η ανάλυση καταλήγει ωστόσο στη διαπίστωση ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα γίνει καγκελάριος, αλλά και ότι – αντιθέτως προς ό,τι συνέβη στην ελληνική κρίση – στο θέμα των προσφύγων θα επιβάλει τελικά την δική του άποψη.

«Η προσφυγική κρίση απειλεί να προκαλέσει ρήγμα στην CDU και είναι προφανές ότι ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί διαφορετική γραμμή από αυτήν την κυρίας Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο κ.Σόιμπλε θεωρεί την κατάσταση ιδιαιτέρως επικίνδυνη, αλλά δεν επιτρέπει καμιά αμφιβολία για το ότι επί της ουσίας βρίσκεται πιο κοντά στην Καγκελάριο απ’ ό,τι στον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να κλείσει τα συνορά της, είπε σε κλειστό κύκλο, λύση όμως μπορεί να υπάρξει μόνο με την Ευρώπη. Για αυτό πρέπει να δοθούν στην ΕΕ επιπλέον μέσα για την φύλαξη των ακτών αλλά και για την καλύτερη φροντίδα των προσφύγων στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία.

‘Θέλετε να αφήσετε ένα προσφυγόπουλο να πεθάνει από την πείνα, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί ο μηδενικός δανεισμός και η μηδενική αύξηση φόρων;’, ρώτησε ο κ.Σόιμπλε», σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο κάνει λόγο για έναν Σόιμπλε που ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στη χώρα και την ατμόσφαιρα στο κόμμα του. «Μέσα του ο κ. Σόιμπλε βράζει εδώ και καιρό και γι’ αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εξέφρασε την ανησυχία του σε μια συνεδρίαση του προεδρείου της CDU (…) Δήλωσε ότι η εικόνα που έχει είναι ότι η ατμόσφαιρα στο κόμμα είναι κάθε άλλο παρά καλή. Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ‘δραματική’. Εάν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δείξουν σύντομα αποτελέσματα, η CDU θα βρεθεί ενώπιον μιας κρίσιμης δοκιμασίας. Από τότε αναρωτιούνται ποια πλευρά στηρίζει ο κ. Σόιμπλε», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε γνωρίζει ότι «ένα πραξικόπημα εναντίον της καγκελαρίου δεν θα είχε αυτή τη στιγμή πολλές ελπίδες για επιτυχία», καθώς ναι μεν υπάρχει πολλή γκρίνια για την πορεία της στο θέμα των προσφύγων, αλλά εάν η κατάσταση έφθανε στα άκρα, η Μέρκελ θα διατηρούσε την πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Ακόμη και αν είχε (ο κ. Σόιμπλε) την πλειοψηφία, γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι να εξέλεγαν τον Σόιμπλε; Ο Γκάμπριελ θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά, ή, το πιθανότερο, να ζητήσει νέες εκλογές. Έτσι ο Σόιμπλε και αυτή τη φορά μάλλον δεν θα μπορέσει να πάρει αυτή τη θέση για την οποία τόσο καιρό ήλπιζε, αλλά μπορεί να παρηγορηθεί με την διαπίστωση ότι είναι πιο ισχυρός από ποτέ. Ο Σόιμπλε δεν θα γίνει Καγκελάριος, αλλά διαμορφώνει αυτή τη στιγμή τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής. Η διαμάχη για την προσφυγική κρίση θα έχει μάλλον διαφορετική εξέλιξη από ό,τι αυτή για τη διάσωση της Ελλάδας. Τότε είχε επιβληθεί η Μέρκελ. Αυτή τη φορά θα πρέπει να μετακινηθεί εκείνη προς εκείνον», επισημαίνει ο συντάκτης του Der Spiegel.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ