23.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Μπαράζ πλειστηριασμών το 2024 – Στο 100% η μεταπώληση των ακινήτων απο εταιρείες

Ημερομηνία:

Περί τις 50.000 πλειστηριασμούς αξίας 5 δις ευρώ αναμένεται να διενεργήσουν  φέτος οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων σύμφωνα τις με εκτιμήσεις τους

Μάλιστα οι τιμές των ακινήτων που βγαίνουν από πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Landea.gr έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριμένα, στην Αττική οι τιμές των εν λόγω σπιτιών είναι κατά 16% αυξημένες και στη Θεσσαλονίκη κατά 9%.

Μάλιστα σύμφωνα και με τον πρόεδρο του συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Ρούσκα, οι πλειοδότες τέτοιων ακίνητων κερδίζουν από τις αγοραπωλησίες μέσω των πλειστηριασμών. «Έρχονται εταιρείες από το εξωτερικό, αποκτούν το ακίνητο και μετά το παρουσιάζουν στην αγορά ως διαθέσιμο με 100% κέρδος .Το 15% της αγοράς ακίνητων σε ακίνητα όχι νεότευκτα στηρίζεται από πλειστηριασμούς» επισημαίνει 

Το 2023, διενεργήθηκαν συνολικά 36.072 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων μόνο οι 9.500 κατακυρώθηκαν -είχαν, δηλαδή, ως αποτέλεσμα το υποθηκευμένο ακίνητο να αλλάξει χέρια. Οι υπόλοιποι 26545 πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών.

Την περασμένη χρονιά πάντως πραγματοποιήθηκαν 9.275 πωλήσεις ακινήτων μέσω πλειστηριασμού με συνολική αξία 1.106.791.711 ευρώ. Οι πωλήσεις αφορούσαν  κυρίως οικιστικά ακίνητα, στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το υπουργειο δε, εξετάζει και μέτρα για περαιτέρω διευκολύνσεις σε πωλήσεις μέσω πλειστηριασμών. Ειδικότερα στο τραπέζι έχουν τεθεί θέματα όπως :
– Η επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν φυσικά πρόσωπα να συμμετάσχουν ενεργά στους πλειστηριασμούς.

– Ενδεχόμενη αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τα ποσοστά μείωσης των τιμών σε περίπτωση άγονου πλειστηριασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτίμηση των ακινήτων.

– Μέτρα προώθησης της ενημέρωσης των συμμετεχόντων σχετικά με τα ακίνητα που πωλούνται σε πλειστηριασμό, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε αυτά.

– Μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από εκ των υστέρων ακυρώσεις πλειστηριασμών, προκαλώντας ανασφάλεια στους πλειοδότες.

– Παρεμβάσεις για την ταχύτερη διάθεση στην αγορά των ακινήτων που αποκτώνται μέσω πλειστηριασμών, είτε για ενοικίαση είτε για πώληση, προκειμένου να αποφευχθεί το υπερβολικά υψηλό απόθεμα που βρίσκεται στην κατοχή των servicers και των τραπεζών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ