Μπασιάς: Έχουν εντοπιστεί 16 στόχοι για γεωτρήσεις στην περιοχή της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Την εκτίμηση ότι μέσα στο 2019, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τους παραχωρησιούχους, θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού και του Κατακόλου (από ΕΛΠΕ και Energean αντίστοιχα) έκανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, ο οποίος στο πλαίσιο του Med Petroleum Summit παρουσίασε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο για επενδύσεις.

Ανέφερε ότι στην περιοχή της Κρήτης υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά με τα πεδία της Κύπρου (Ονησιφόρος, Καλυψώ) αλλά και με τα πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ.

Εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη, με βάση τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ανατολική Μεσόγειο εκτιμάται ότι μπορεί να ανακαλυφθούν πεδία από 3 έως 33 Tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).

"Sponsored links"

Προειδοποίησε ωστόσο ότι για να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα πεδία αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ύπαρξη ενδεχόμενων κοιτασμάτων της τάξης των 500 εκ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου, αλλιώς οι εταιρείες δεν συμφέρει να επενδύσουν και να διαθέσουν πόρους σε μικρότερους στόχους για τόσο μεγάλα βάθη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, οι περίπου 16 στόχοι που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Κρήτης, ξεκινούν από βάθη νερού 500 έως 2500 μέτρων και βάθος υπεδάφους από τα 1000 έως τα 1500 μέτρα.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η τεχνολογία που υπάρχει επιτρέπει γεωτρήσεις μέχρι 3000 μέτρα, που σημαίνει ότι για ορισμένες περιοχές νοτίως της Κρήτης ακόμη οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, κάτι που μπορεί να συμβεί εντός της επόμενης 5ετίας.

Επόμενα βήματα

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, εντός του Μαΐου η ΕΔΕΥ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την αποτίμηση των προσφορών για τις περιοχές Δ. Κρήτη και Ιόνιο (από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total, Exxon και ΕΛΠΕ Repsol αντίστοιχα). Στη συνέχεια η εισήγηση της ΕΔΕΥ θα κατατεθεί στο ΥΠΕΝ και έπεται η διαβούλευση με τις εταιρείες για την κατάρτιση των συμβάσεων, οι οποίες μόλις οριστικοποιηθούν θα υπογραφούν από το ΥΠΕΝ, θα σταλούν για έγκριση από το ελεγκτικό συμβούλιο και στη συνέχεια για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να κυρωθούν από το κοινοβούλιο.

Εκτός όμως από τον ήδη δρομολογημένο διαγωνισμό η ΕΔΕΥ στοχεύει σε συνεργασία με την εταιρεία PGS να επιδιώξει τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών στα νότια της Κρήτης, ο οποίες θα χρηματοδοτηθούν από εταιρείες που θα επιδείξουν εμπορικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Στα σχέδια της ΕΔΕΥ εξάλλου είναι να προωθηθεί η έρευνα για υδρίτες (μεθάνιο που είναι εγκλωβισμένο σε υπεδάφη όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες σε πάγους) αλλά και εάν υπάρξει ενδιαφέρον και για το coal bed methane (BED) το οποίο εικάζεται ότι μπορεί να υπάρχει σε περιοχές όπου υπάρχουν ορυχεία άνθρακα όπως τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Τέλος η εταιρεία που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο σε θέματα που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εξετάζει το ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρείες για την αξιοποίηση ορισμένων χερσαίων κοιτασμάτων της Β. Ελλάδας (Γρεβενά, Κιλκίς και Επανωμή).

energypress.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live