Μπορέλ: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών

Κανένα σχόλιο

Το τουρκολυβικό μνημόνιο για τη Μεσόγειο πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης προχώρησε σε σχετική ερώτηση μετά την υπογραφή ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, στις 3 Οκτωβρίου, μιας συμφωνίας μίσθωσης της ΑΟΖ της Λιβύης όπως αυτή οριοθετήθηκε με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε τουρκικές εταιρείες για πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

"Sponsored links"

Ο κ. Κεφαλογιάννης ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενός πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές» διεμήνυσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live