17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Μύλος για το ηλιοθερμικό των Γερμανών στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Οι μεγάλοι επενδυτές, η περιφέρεια και η προσφυγή στο ΣτΕ κατά του υπουργού Περιβάλλοντος

Της Μαριάννας Τζάννε Εμφύλιο μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της κυβέρνησης προκαλεί ένα ηλιοθερμικό πάρκο δυναμικότητας 60 MW στο νομό Λασιθίου που υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, λίγο πριν την απομάκρυνσή του από το ΥΠΕΚΑ. Η «πράσινη» περιφέρεια Κρήτης στρέφεται εναντίον της υπουργικής απόφασης που άναψε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου προβάλλοντας ως επιχείρημα το έλλειμμα σχεδιασμού για τις ΑΠΕ στο νησί αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις επιστημόνων και υπηρεσιών για τις συνέπειες της νέας εγκατάστασης στην περιοχή.

Η επένδυση που σχεδιάζεται από την Γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικού υλικού «Sustainable Solar Thermal Future East» είναι η τρίτη καθώς στην περιοχή της Σητείας θα φιλοξενηθεί το άλλο μεγάλο ηλιοθερμικό πρότζεκ ισχύος 70MW της «Solar Power Plant Lasithsi ΕΠΕ» επίσης γερμανικών συμφερόντων, το οποίο έχει ενταχθεί στο fast track. Η τρίτη επένδυση ηλιοθερμικού, δυναμικότητας 38MW αφορά την σύμπραξη της Motor Oil Hellas και της Βρετανικής εταιρείας Nur Energie LTD την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο κ. Μιχάλης Μπουτάρης, γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Kόντρα στα σχέδια των μεγαλοεπεπενδυτών της πράσινης ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης προβάλλοντας ως επιχειρήματα την αρνητική εισήγηση που είχε η επένδυση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας, τις αντιρρήσεις του δήμου Σητείας για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στην περιοχή καθώς και της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Η προσφυγή είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση που σχεδιάζει χωρίς να υπολογίζει και να κουβεντιάζει με την τοπική κοινωνία» αναφέρει στο «newmoney.gr» ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας κ. Νίκος Καλογερής.

Όπως σημειώνει αντί να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για τα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη που να βάζει όρους και κανόνες, σήμερα σχεδιάζονται περίπου δέκα επενδύσεις σε ηλιοθερμικά. Σε όλη την Κρήτη υπάρχουν αιτήσεις και άδειες ΑΠΕ που αντιστοιχούν σε 6.500 μεγαβάτ. «Πέρσι το 24% της ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού καλύφθηκε από τις ΑΠΕ. Δεν είμαστε αντίθετοι στις επενδύσεις της πράσινης ενέργειας, θέλουμε όμως να γίνουν με σχεδιασμό και κανόνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» επισημαίνει ο κ. Καλογερής. Προσθέτει μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις αυτού του είδους καταλαμβάνουν για τις μικρές επενδύσεις περίπου 1.500 στρέμματα και για τις μεγάλες όπως είναι η νέα επένδυση στην περιοχή του Χώνου Σητείας περί τα 3.100 στρέμματα. Ο κ. Καλογερής υποστηρίζει ότι η περιφέρεια είπε το ναι στο πρώτο ηλιοθερμικό που βρίσκεται κοντά στην εγκατάσταση της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο για μία επένδυση που δεν απαιτεί μεγάλα έργα οδοποιίας και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον με συνοδά έργα. Η περιφέρεια Κρήτης έχει αναθέσει στο πολυτεχνείο Κρήτης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης την μελέτη για τον σχεδιασμό και την χωροθέτηση των ΑΠΕ σε όλο το νησί που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμοι εντός του Φθινοπώρου.

Oι ηλιοθερμικές μονάδες αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια όχι για την παραγωγή απευθείας ηλεκτρικής ενέργειας όπως γίνεται στα φωτοβολταϊκά αλλά για την παραγωγή θερμότητας η οποία στη συνέχεια παράγει ατμό που αξιοποιείται σε στροβίλους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη μεγάλης επιφάνειας στην οποία εγκαθίστανται ειδικά παραβολικά κάτοπτρα, με ηλιοστάτες που παρακολουθούν την πορεία του ήλιου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλάζοντας κλίση.

Ο συγκεκριμένος σταθμός θα αναπτυχθεί με 480 μεγάλους ηλιακούς συλλέκτες, συμπυκνωτές, ατμογεννήτρια και δυο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας.. Στο σταθμό θα ενσωματωθούν ένας καυστήρας για τη θέρμανση του ειδικού θερμικού ελαίου που κυκλοφορεί στους σωλήνες των συλλεκτών καθώς και μία ηλεκτρογεννήτρια για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Οι ετήσιες υδατικές ανάγκες του σταθμού προβλέπεται να φτάσουν τις 30.000 κ.μ. περίπου. Στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων η περιοχή Χώνος περιγράφεται ως ορεινό και πετρώδεις έδαφος  που για την οδική του σύνδεση θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος δρόμος μήκους 12,5 χιλιομέτρων που χρησιμοποιούν οι οικισμοί Κρυονέρι και Μητάτο καθώς και εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην περιοχή της Ξηρολίμνης.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ