15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μ. Βολουδάκης για έκρηξη τιμών στην ενέργεια: Κινδυνεύει η θεμελιωμένη πεποίθηση της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών στην ελεύθερη αγορά

Ημερομηνία:

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάντρι Σίμσον συμμετείχε σήμερα σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση.  Από πλευράς Ν.Δ. εισηγητής ήταν ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης.

Ο Μ.Βολουδάκης κατά την εισήγησή του τόνισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής πολιτικής της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ.Βολουδάκης:

«…Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά, θεμελιώδη στοιχεία του ευρωπαϊκού οράματος κινδυνεύουν με πλήρη απονομιμοποίηση στα μάτια των πολιτών.  Κινδυνεύει η θεμελιωμένη πεποίθηση της πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών στην ελεύθερη αγορά, κινδυνεύει ακόμα η αποδοχή από τους πολίτες του οράματος για μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2050. Γιατί πώς να πείσεις τους πολίτες γι’ αυτές τις ιδέες, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, αν κάθε μήνα το βιοτικό τους επίπεδο γίνεται χαμηλότερο;».

Ο βουλευτής Χανίων επέκρινε τη μέχρι σήμερα πολιτική της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η Ε.Ε. φαίνεται να θεωρεί ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει από όσα σχεδίασε και εφάρμοσε στην αγορά της ενέργειας πριν την κρίση: μοναδικό σημείο που φαίνεται σαφής προσπάθεια αλλαγής είναι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο στόχος αυτός είναι βέβαια αναγκαίος, συνέχισε ο Μ.Βολουδάκης, όμως δεν επαρκεί: η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, με πενταπλασιασμό της εντός του 2021, ξεκίνησε μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε έλλειψη φυσικού αερίου στην αγορά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η αγορά του φυσικού αερίου μπορεί να χειραγωγείται από κερδοσκόπους.

Ο Μ.Βολουδάκης συνέχισε με συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρότεινε στην Επίτροπο να δοθούν από την Ε.Ε. στα κράτη – μέλη δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων από το ονομαζόμενο «στρατηγικό απόθεμα» που διαθέτει, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. (Σημειώνεται ότι σήμερα το κόστος των ρύπων για την παραγωγή από φ.α. είναι περίπου 35 ευρώ / MWh, και για την παραγωγή από λιγνίτη περίπου 120 ευρώ / MWh).  Τόνισε ότι μια παροχή τέτοιων δωρεάν δικαιωμάτων για 6 μήνες π.χ. δεν πρόκειται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων του 2050, ενώ θα επιτρέψει στην αγορά να ισορροπήσει.

Ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ελληνική ιδιαιτερότητα, να διοχετεύεται όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις της τιμής περνούν εξ’ ολοκλήρου στον καταναλωτή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές ρυθμίσεις ώστε οι παραγωγοί να προσφέρουν διμερή συμβόλαια σταθερής τιμής εκτός χρηματιστηρίου. Τέτοιες συμβάσεις θα έπρεπε τουλάχιστον να προσφέρει η  ΔΕΗ η οποία διαθέτει παραγωγή λιγνιτική και υδροηλεκτρική, αλλά και οι μεγάλοι παραγωγοί από ΑΠΕ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ