18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μ. Βολουδάκης: Με αφορμή τη στάση Κυμπουρόπουλου, δυο λόγια για το ζήτημα των αμβλώσεων

Ημερομηνία:

Με ανάρτησή του ο Χανιώτης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τη θέση του για το ζήτημα των αμβλώσεων:

Είδαμε την περασμένη εβδομάδα μια πραγματική θύελλα διαδικτυακών διαλόγων και σχολίων για τις αμβλώσεις. Αισθάνομαι ότι ουσιώδεις διαστάσεις του θέματος θάφτηκαν κάτω από τη σκόνη της θύελλας αυτής.

Δεν τίθεται σήμερα ζήτημα απαγόρευσης των αμβλώσεων – ούτε και εγώ θέτω τέτοιο θέμα.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των αμβλώσεων με ελαφρότητα, περίπου ως εάν ήταν μέθοδος αντισύλληψης.
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι από την πρώτη στιγμή της σύλληψης ξεκινά μια νέα ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορώ να δω ως «κύτταρα» το έμβρυο, όπως ισχυρίζεται η αντίθετη άποψη, λες και είναι κύτταρα σκόρπια, ασύνδετα και ασχημάτιστα!
Ανεξάρτητα όμως από την οπτική γωνία του κάθε ενός, για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για πολλές γυναίκες, οι ψυχολογικές συνθήκες που συνδέονται με μια άμβλωση -πριν και μετά- είναι ζοφερές. Δεν είναι έτσι βέβαια για όλους, αλλά είναι για πολλούς. Και όχι μόνο για ανθρώπους που μοιράζονται συνειδητά την ίδια με εμένα άποψη περί του εμβρύου.
Μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να έχει πολιτικές που θα διευκολύνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στη δύσκολη θέση αυτή. Ιδιαίτερα δε μια πολιτεία με οξύ δημογραφικό πρόβλημα όπως η πατρίδα μας.
Τέτοιες καταστάσεις βέβαια δεν αντιμετωπίζονται με απαγορεύσεις και ποινές. Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορεί και πρέπει να κάνει η πολιτεία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες που οδηγούν σε μια άμβλωση – όσους τουλάχιστον θα το ήθελαν: Ψυχολογική και οικονομική στήριξη όπου χρειάζεται, ιδιαίτερα στην έγκυο χωρίς σύζυγο ή σύντροφο. (Η ενίσχυση των 2,000 ευρώ που θεσμοθετήθηκε από το 2020 για κάθε παιδί που γεννιέται είναι μια καλή αρχή, που πρέπει να εμπλουτισθεί με γκάμα μέτρων). Ενημέρωση από το σχολείο για τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την κύηση και το έμβρυο. Ενημέρωση βέβαια που θα περιλαμβάνει και τις δυο πλευρές του σχετικού διαλόγου…Γιατί κοντεύουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου μόνο οι απόψεις που πληρούν τα κριτήρια της πολιτικής ορθότητας θα ακούγονται!
Πιστεύω ότι αν υπάρχει επαρκής στήριξη όσων το έχουν ανάγκη, λιγότεροι άνθρωποι, μητέρες μόνες τους ή ζευγάρια, θα φθάνουν στην άμβλωση. Όχι επειδή θα τους ασκείται οποιασδήποτε μορφής πίεση ή βία, αλλά γιατί αυτοί θα επιλέγουν να μην εμποδίσουν το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Ή γιατί θα επιλέγουν νωρίτερα την (πραγματική) αντισύλληψη.

Έστω και λίγες μόνο αμβλώσεις αν μπορούν έτσι να αποφευχθούν, κατά τη γνώμη μου θα είναι μεγάλο επίτευγμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...