25.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Μ. Σουλτς: Χρειαζόμαστε νέα μεταναστευτική πολιτική

Ημερομηνία:

Με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο με εκατοντάδες νεκρούς ο Μάρτιν Σουλτς ζητά τον επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι των προσφύγων. «Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις», εκτιμά ο ντε Μεζιέρ.

«Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε πάνω στα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε μια μεταναστευτική περιοχή και πως χρειαζόμαστε μια νόμιμη, συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στη σημερινή Kölner Stadt-Anzeiger.

Δριμεία κριτική ασκεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στις χώρες μέλη της ΕΕ. «Δεν κινείται τίποτα. Αυτό δεν οφείλεται στην ΕΕ, αλλά στην απροθυμία των πρωτευουσών στις χώρες μέλη. Όχι όλων, αλλά ορισμένων», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Τι θα πρέπει να συμβεί ακόμη για να το καταλάβουν επιτέλους και εκεί;».

Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Μεταξύ άλλων προτείνει να υπάρξει με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη μια συμφωνία, «η οποία θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να παίρνουν απρόβλεπτα ρίσκα». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται μια αποτελεσματική ακτοφυλακή προκειμένου να καταπολεμηθούν οι δραστηριότητες των διακινητών. Παράλληλα θα πρέπει, όπως λέει, να αντιμετωπιστούν τα αίτια και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατεθούν πόροι στα failed states της Αφρικής προκειμένου οι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον ζητά από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η νέα τραγωδία καταδεικνύει ότι η Κομισιόν και οι χώρες μέλη πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση. Δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί η μετάθεση των ευθυνών».

Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex;

Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός ζητά να διευρυνθεί η ευρωπαϊκή αποστολή στη Μεσόγειο: «Οι χώρες μέλη θα πρέπει να εξοπλίσουν άμεσα την Frontex με περισσότερα χρήματα και περισσότερες αρμοδιότητες, τόσο στο πεδίο της διάσωσης όσο και σε εκείνο της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Παράλληλα ο Μ. Βέμπερ καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει νωρίτερα τη νέα στρατηγική της για την πολιτική έναντι των προσφύγων, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στα τέλη Μαΐου.

Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζει την καταπολέμηση της δραστηριότητας των διακινητών στη Μεσόγειο ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. «Δεν θα ανεχθούμε οι εγκληματίες αυτοί να θυσιάζουν από απληστία και μόνον ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας όμως παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις».

Νέες αποστολές διάσωσης ζητούν την ίδια ώρα Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά. Η πρόεδρος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ χαρακτήρισε μάλιστα ολέθριο λάθος την απόφαση τερματισμού της επιχείρησης Mare Nostrum το περασμένο φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δύσκολο έργο της διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο αναλαμβάνουν τελευταία όλο και συχνότερα ιδιωτικά σκάφη.

left.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στήριξη μόνο στα λόγια από τη δημοτική αρχή του Δήμου Χανίων στην απεργία…

Στα λόγια αποδείχθηκε η στήριξη που πρόσφερε το δημοτικό...