16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μ. Συντυχάκης: Να ακυρωθεί η δημιουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου

Ημερομηνία:

Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, αναλώθηκε σε ήξεις αφήξεις.

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως η σχεδιαζόμενη λειτουργία γυψωρυχείου της εταιρείας «Ελληνικά Βιομηχανικά Ορυκτά» δίκαια έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των κατοίκων, καθώς η δραστηριότητα αυτή αφορά δημόσια δασική έκταση, σε μικρή απόσταση από την περιοχή Natura του Λαφονησιού, επηρεάζοντας αγροτική γη υψηλής παραγωγικής αξίας.

Κάτω από τη λαϊκή πίεση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας καταψήφισε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία του γυψωρυχείου. Ωστόσο, για τη ΜΠΕ θα αποφασίσει τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ ήδη η Περιφέρεια έχει στρώσει τον δρόμο αφού με το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης η περιοχή είναι θεσμοθετημένη για την εξόρυξη γύψου, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Κώστας Σκρέκας ισχυρίστηκε πως «δεν έχουμε εξόρυξη, έχουμε ερευνητικές γεωτρήσεις», καθώς η εξόρυξη θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «η έκταση είναι δασική, αλλά δεν είναι Natura» και ακολούθησε το γνωστό πινγκ – πονγκ φορτώνοντας την ευθύνη στον δήμο που δεν έχει εγκρίνει ακόμα το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που απαγορεύει την ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή,

Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τον υπουργό να αφήσει τα ήξεις αφήξεις. «Για να μην κοροϊδευόμαστε: Αυτό που θέλει ο λαός της περιοχής είναι να ακυρωθεί όλη η διαδικασία», σημείωσε, καταγγέλλοντας πως η διαδικασία είναι διάτρητη ακόμη και με το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...