Μ. Συντυχάκης προς Υπουργό Περιβάλλοντος: Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για ορυχείο γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου Χανίων

Κανένα σχόλιο

Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής νομού Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μ. Συντυχάκης προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, ζητά την ακύρωση των σχεδιασμών για δημιουργία ορυχείο γύψου στην περιοχή Στόμιο του Δήμου Κισσάμου.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Δίκαια έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των κατοίκων καθώς και φορέων του κινήματος του Δήμου Κισσάμου, η σχεδιαζόμενη λειτουργία γυψορυχείου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Β.Ε.Ε. στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου, αφού ο σχεδιασμός κεντρικού και τοπικού κράτους με κριτήριο το κέρδος θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικότερα, οι επενδύσεις αυτές, μέσα σε δημόσια δασική έκταση και σε μικρή απόσταση από την περιοχή Natura του Λαφονησιού, επιπλέον σε μια περιοχή με διάσπαρτα μεταβυζαντινά και άλλα μνημεία, θα επιφέρουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και κοινωνικές, οικονομικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων.Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στη συνεδρίαση της 10 Μάρτη 2022, καταψήφισε – κάτω από τη λαϊκή πίεση – τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για λειτουργία του γυψορυχείου, που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και σε ανεπανόρθωτες συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα. Τα προβλήματα που θα προκαλέσουν οι συγκεκριμένες εκμεταλλευτικές δραστηριότητες επιβεβαιώνει και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, που διαπιστώνει τις κραυγαλέες παρατυπίες στη Μ.Π.Ε. και επισημαίνει τις συνέπειες.

"Sponsored links"

Ωστόσο, συνεχίζονται οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου για τη συγκεκριμένη επένδυση. Για τη ΜΠΕ θα αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία ήδη έχει χορηγήσει εγκρίσεις διενέργειας ερευνητικών εργασιών. Την ίδια στιγμή, την ανησυχία των κατοίκων επιτείνει το γεγονός ότι οι τρεις ειδικές διοικητικές προσφυγές του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίφθηκαν ως «αβάσιμες». Επιπρόσθετα, το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του τέως Δ. Ιναχωρίου, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, θεωρείται από την Αποκεντρωμένη Κρήτης ως «γεγονός μελλοντικό και αβέβαιο» και δε λαμβάνεται υπόψη για τη διαδικασία έγκρισης. Ταυτόχρονα, με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, η έκταση στο Στόμιο προσφέρεται για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αφού με το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης είναι θεσμοθετημένη ως «Εκτεταμένες περιοχές επιφανειακής εξόρυξης γύψου».

Οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου για λειτουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου, βρίσκουν έδαφος στο νομοθετικό αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων, το οποίο θωρακίζει νομοθετικά την επιχειρηματική δράση, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Ο λαός της Κισσάμου διεκδικεί να σταματήσει κάθε ενέργεια έρευνας και εξόρυξης γύψου στην ευρύτερη περιοχή του Στομίου και να καλυφτούν οι λαϊκές ανάγκες με έργα υποδομής  κ.ά. και μέτρα στήριξης της μικρής αγροτοκτηνοτροφίας, της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ενίσχυσης των αυτοαπασχολουμένων μικρών καταλυματιών, των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

– Να σταματήσει κάθε ενέργεια έρευνας και εξόρυξης βιομηχανικού ορυκτού (γύψου) στην ευρύτερη περιοχή του Στομίου του Δήμου Κισσάμου Χανίων, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα, που ακόμη εκκρεμούν, τα οποία ορίζουν τα της προστασίας της περιοχής Natura του Λαφονησιού.Επιπλέον, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τα αναγκαία έργα υποδομών και για να στηριχτεί το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και τα αιτήματα των κατοίκων.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live