10.8 C
Chania
Sunday, January 18, 2026

Νέα απεργία στα ΜΜΕ την Πέμπτη

Ημερομηνία:

Ενώ η κυβερνητική προσπάθεια για όσο το δυνατό μεγαλύτερο έλεγχο των ΜΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη, οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Στις 12 Ιουνίου απεργούν και πάλι, ζητώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους δημοσιογράφους όλης της χώρας να δώσουν και πάλι μαζικά το «παρών» στην απεργία που έχει συναποφασίσει με όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις μέλη της, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΠΗΤ, την Πέμπτη 12 Ιουνίου. Η απεργία, στην οποία κατέρχεται με απόφασή της και η ΠΟΣΠΕΡΤ, θα ξεκινήσει στις 5πμ την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 5πμ την Παρασκευή. Με κεντρικό το αίτημα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας διεκδικούμε να μπει ένα τέλος στην ομηρία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που κρατούν καθηλωμένους τους μισθούς, εισαγωγικό μισθό 1250 ευρώ, αυξήσεις 10% με βάση τις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατοχύρωση των αμοιβών για την εργασία τα Σαββατοκύριακα (25% και ρεπό για το Σάββατο συν 100% για την Κυριακή) αύξηση των αποζημιώσεων για αποστολές εκτός έδρας, ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και 250 ευρώ για περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Στην παλέτα των 11+1 δίκαιων διεκδικήσεων του κλάδου που παραμένει εδώ και 17 χρόνια χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δεσπόζουσα είναι η θέση και των θεσμικών αιτημάτων που πρέπει να ενσωματωθούν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όπως οι αρχές δεοντολογίας, η συμφωνία για τις anti-Slapps ρυθμίσεις, η δίκαιη αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων στα έντυπα, τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες, αλλά και η άρση των περιορισμών για την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα δημόσια ΜΜΕ στα οποία ο εισαγωγικός μισθός πρώτης διετίας διεκδικούμε να είναι στα 1250 ευρώ.

Είναι ώρα να μπει τέλος στο καταχρηστικό καθεστώς των συμβάσεων έργου στο Δημόσιο, να επαναθεσμοθετηθεί η 13η και η 14η σύνταξη και να υλοποιηθούν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής ακρίβειας στα είδη και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης καθώς και στα ενοίκια.

Η άρση των περιορισμών για την μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και η θέσπιση φρένου στην υπερσυγκέντρωση του Τύπου με διαφάνεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ αποτελούν, επίσης, κομβικές διεκδικήσεις του κλάδου.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις να ανταποκριθούν στις προτάσεις των Ενώσεών μας. Με πνεύμα γόνιμο και με πραγματική διάθεση διαλόγου να καθίσουν στο τραπέζι της συλλογικής διαπραγμάτευσης από το οποίο μπορεί και πρέπει να προκύψουν αμοιβαία επωφελείς αποφάσεις για την ευρωστία του κλάδου και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία το εισόδημα των μισθωτών δημοσιογράφων, όπως και όλων των μισθωτών της χώρας, απαξιώνεται όλο και περισσότερο και υπό το βάρος των υψηλών φορολογικών συντελεστών, η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη τις αγωνίες του δημοσιογραφικού κόσμου και να πράξουν τα δέοντα προς την εργοδοσία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ