Νέα εμπλοκή στην υπόθεση των ερευνών υδρογονανθράκων της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Κολλημένη στις δικαστικές αίθουσες παραμένει η υπόθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά της Κρήτης» που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total- ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή εκδίκαση της προσφυγής των οικολογικών οργανώσεων από το ΣτΕ αναβλήθηκε για οργανωτικούς λόγους που επικαλέστηκε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Οι ίδιες πηγές θέλουν τη νέα δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου του 2022. Την περίοδο εκείνη, να υπενθυμίσουμε, ότι κλείνει και το μοναδικό «παράθυρο» με βάση τα ισχύοντα στις συμβάσεις παραχώρησης για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του ερευνητικού προγράμματος των πετρελαϊκών εταιρειών.

Για να συνεχιστεί, θα πρέπει η κοινοπραξία να αιτηθεί νέα παράταση, ενώ να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση οι παραχωρησιούχοι προγραμμάτιζαν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών με ειδικό σκάφος.

"Sponsored links"

Η υπόθεση των προσφυγών οικολογικών οργανώσεων κρατεί από το 2019 και η εκδίκαση τους έχει αναβληθεί, μαζί με τη χθεσινή, συνολικά τέσσερις φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες δημόσιες αρχές που προασπίζονται τα συμφέροντα του κράτους αναζητούν νομικούς τρόπους ώστε να επισπεύσουν την εκδίκαση, πριν τις 5 Οκτωβρίου. Χωρίς βέβαια αυτό να φαντάζει εφικτό…

Πάντως, με αυτά τα δεδομένα, έρχονται να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες παραγόντων της πετρελαϊκής αγοράς για απουσία ξεκάθαρης πολιτικής θέσης υπέρ ή κατά των ερευνών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η χθεσινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ να παγώσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα και σε συνέχεια των πρόσφατων αποχωρήσεων της ισπανικής Repsol και των ΕΛ.ΠΕ από παραχωρήσεις.

ot.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live